Engelleri ortadan kaldıran Kastamonu Üniversitesi engellilere kolaylık sağlıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 19.06.2024 00:52
A+ A-

KASTAMONU (AA) – BİLAL KAHYAOĞLU – Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) gerçekleştirilen “Engelsiz Üniversite Ödülleri”nde en fazla bayrak kazanan üniversite olan Kastamonu Üniversitesinde engelliler tüm imkanlardan kolaylıkla faydalanabiliyor.

YÖK tarafından düzenlenen “Engelsiz Üniversite Bayrakları” kapsamında üniversiteler, Mekanda Erişilebilirlik (Turuncu Bayrak), Eğitimde Erişilebilirlik (Yeşil Bayrak) ve Sosyo-Kültürel Faaliyetlerde Erişilebilirlik (Mavi Bayrak) olmak üzere üç kategoride değerlendirildi.

Kastamonu Üniversitesi, başvuran 112 üniversite arasında 4 mavi, 10 yeşil ve 24 turuncu olmak üzere toplam 38 bayrakla en fazla bayrak kazanan üniversite oldu.

Engelli öğrencilerin öğrenim hayatlarını kolaylaştırmak ve gerekli düzenlemeleri yapmak üzere 2012 yılında kurulan Kastamonu Üniversitesi Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğü biriminde birer koordinatör, koordinatör yardımcısı ve engelli memur görev yapıyor.

Üniversitede bugüne kadar engelli öğrencilerin yaşamlarını kolaylıkla sürdürebilmesi ve tüm ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için pek çok çalışma gerçekleştirildi.

Çalışmalar sayesinde, binalara giren engelli öğrenciler sarı çizgiler ve yönlendirmelerle istedikleri yere yardım almadan gidebiliyor.

Spor alanları ve tesislerin de engellilerin kullanabileceği şekilde dizayn edildiği üniversitede, görme engelli öğrenciler de dersleri sesli olarak dinleme imkanına sahip.

Kütüphanedeki tüm imkanlardan da yararlanabilen görme ve duyma engelliler, kendileri için özel hazırlanan bilgisayarları kullanabiliyor.

Kastamonu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hamdi Topal, AA muhabirine, YÖK tarafından düzenlenen Engelsiz Üniversite Ödülleri'ni son derece önemsediklerini söyledi.

Bu kapsamdaki hedeflerinin bir kısmına ulaştıklarını belirten Topal, toplamda 38 bayrak ile en fazla bayrak almanın gururunu yaşadıklarını dile getirdi.

Ödülleri almalarında emeği geçen mesai arkadaşlarına teşekkür eden Topal, “Engelli öğrenci ve çalışanlarımız için erişilebilir, engelsiz üniversite noktasında bizlere her türlü desteği sağlayan YÖK Başkanımız Sayın Prof. Dr. Erol Özvar ile YÖK üyelerimize, ilgili YÖK personelimize ve ödül jürisine teşekkür ediyorum.” dedi.

Engelli öğrencilere yönelik eğitsel dokümanlarda da ciddi ilerleme kaydettiklerine işaret eden Topal, “Öğrencilerin engel durumuna göre ayrı ayrı çalışma yürüttük. Öğrencilerimiz kolaylıkla kütüphaneye herhangi bir engelle karşılaşmadan girebileceği gibi, kütüphanenin sunmuş olduğu imkanlardan kendine sağlanan kolaylıklar çerçevesinde yararlanabilme imkanına sahip.” diye konuştu.

– “Büyük şehirlerde bile olmayan yardımı aldım”

İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü son sınıf öğrencisi görme engelli Esmanur Arıkan ise eğitim süresi boyunca akademisyenlerin kendisine çok yardımcı olduğunu vurgulayarak, “Sınavda okuyucu ve işaretleyici desteği aldım. Engelsiz Üniversite Koordinatörlüğümüze ve burada okuyuculuk yapan herkese çok teşekkür ediyorum. Sınavlarda kitapların okunması çok faydalı oluyor. Sarı çizgiler de iyi ki yapılmış. Memnunum.” ifadelerini kullandı.

Esmanur'un annesi Şennur Arıkan ise Kastamonu Üniversitesinden çok memnun olduklarını dile getirerek, “Kızıma sesli kayıt yapılarak ciddi anlamda yardımcı olundu. Bayrak ödülü almasına çok sevindim. Bu ödülü fazlasıyla hak etti. Gerçekten büyük şehirlerde bile olmayan yardımı aldım. Biz İstanbul'dan geldik buraya, orada bile bu faaliyetlerden faydalanamamıştık.” şeklinde konuştu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Ford Trucks’ın “Seviye-4 Otoyol Pilotu” teknolojisine sahip kamyonunun test sürüşü gerçekleştirildi

Anadolu Ajansı
Yayın: 08.09.2024 00:52
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Ford Otosan'ın ağır ticari araç markası Ford Trucks, otonom sürüşe olanak sağlayacak Seviye-4 Otoyol Pilotu fonksiyonuna sahip kamyonunu test sürüşüne çıkardı.

Test sürüşüne Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun yanı sıra Ford Otosan Ford Trucks’tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emrah Duman, IC Altyapı Grubu Genel Müdürü Serhat Soğukpınar, ICA Yavuz Sultan Selim Köprüsü Genel Müdürü Alper Akar da katıldı.

Bakan Uraloğlu'nun gerçekleştirdiği test sürüşü Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) ile donatılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü Kuzey Çevre Otoyolu'ndaki trafiğe kapalı alanda yapıldı.

Ford Trucks'tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emrah Duman, konuya ilişkin yaptığı açıklamada Ford Otosan olarak ağır ticari araç sektöründe dönüştürücü bir adımı atmanın heyecanını yaşadıklarını belirtti.

Yenilikçi teknolojiyi test etmelerinin yanı sıra Türkiye'nin mühendislik ve teknoloji alanında ne denli büyük başarılara imza atabileceğini gözler önüne serdiklerini vurgulayan Duman, “Yaklaşık dört yıldır üzerinde çalıştığımız Seviye-4 Otoyol Pilotu teknolojisi, bu hedeflere ulaşmak için geliştirdiğimiz en önemli projelerden biri. Otoyol taşımacılığında kullanılmak üzere geliştirdiğimiz bu teknoloji sayesinde, kamyonlarımızın taşımacılık faaliyetlerini tamamen otonom bir şekilde gerçekleştirebilmesini hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Duman, “Ford Otosan olarak, mobilite ekosisteminin geleceğini şekillendiren bu tür yenilikçi çözümlerle, sektöre öncülük etmeye devam ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

– Seviye-4 Otoyol Pilotu birçok davranışı gerçekleştiriyor

Bu arada şirketten verilen bilgiye göre, test sürüşünde, Ford Trucks'ın Türkiye'de geliştirdiği Seviye-4 Otoyol Pilotu teknolojisine sahip ilk kamyonu, lojistik merkezler arasındaki taşımacılık faaliyetlerini, güvenlik sürücüsünün gözetiminde otonom olarak gerçekleştirebilme potansiyelini kanıtladı.

Otoyol taşımacılığında kullanılmak üzere geliştirilen Seviye-4 Otoyol Pilotu, şerit takibi, öndeki araca göre hızı ve mesafeyi ayarlama, yan şeritleri kontrol edip gerektiğinde şerit değiştirme ve ardından tekrar şeridine dönme, dur-kalk manevraları gibi kritik sürüş davranışlarını başarıyla gerçekleştiriyor.

Seviye-4 Otoyol Pilotu, çekici üzerindeki ileri teknoloji ürünü sensörlerle çevresini algılıyor, hareketlerini planlıyor ve planlanan rota üzerinde aksiyonlarını gerçekleştiriyor. Fonksiyon, algılama, lokalizasyon, çevre modeli, karar verici, sürüş planlama ile kontrolcü gibi yazılım bloklarından oluşuyor.

Yeni nesil bu teknoloji, verimlilik, güvenlik ve sürdürülebilirlik açısından pek çok avantaj sunuyor. Lojistikte artan talebe bağlı maliyetleri düşürürken, araçların günlük kullanım süresini artırarak daha yüksek verimlilik sağlıyor. Ayrıca operasyonları optimize ederek, insan hatalarından kaynaklanan kazaları en aza indirmeyi ve yakıt tüketimini yüzde 10'lara varan oranda azaltmayı hedefliyor.

Ford Trucks, bu fonksiyon ile ağır ticari araç sürücüsü eksikliğinden kaynaklanan lojistik tedarik sorununa da çözüm getirmeyi amaçlıyor.

– Kamyon sürücüsünün günlük sürüşünün yüzde 90'ını karşılandı

Ford Otosan mühendisleri, geliştirdikleri yapay zeka ve robotik algoritmalarını bütüncül bir yazılım mimarisine entegre ettikten sonra Seviye-4 Otoyol Pilotu geliştirme faaliyetlerini simülasyon ortamında ve trafiğe kapalı otoyolda fiziksel araç üzerinde son bir yıldır test ederek gerekli doğrulamalarını tamamladı.

Bu noktada, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu İşletmecisi ICA'nın Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) adını verdiği teknolojisinden de yararlanıldı. Seyahat sürelerinin azaltılması, trafik güvenliğinin arttırılması, mevcut yol kapasitelerinin optimum kullanımı, mobilitenin artırılması” gibi amaçlar doğrultusunda geliştirilen, “kullanıcı-araç-altyapı-merkez” arasında çok yönlü veri alışverişi ile izleme, ölçme, analiz ve kontrol içeren AUS sayesinde Ford Trucks'ın Seviye-4 Otoyol Pilotu trafiğe kapalı alanda tüm testleri başarıyla gerçekleştirdi.

Ford Trucks, geliştirme ve doğrulama çalışmaları sonucunda, bir kamyon sürücüsünün günlük sürüşünün yüzde 90'ını karşılayacak, normal sürüş koşullarında sürücü desteğine ihtiyaç duymadan kendi kendine yol alabilen bir araç teknolojisi geliştirdi.

Sonraki aşamada, Ford Trucks’ın Seviye-4 Otoyol Pilotu trafiğe açık otoyollarda güvenlik sürücüsü eşliğinde ilk deneme sürüşlerine başlayacak. Bu deneme sürüşleri ile farklı senaryolar tespit edilip analiz edilecek. Ayrıca, emniyet şeridine yanaşma, gece koşullarında sürüş, kötü hava koşullarına uyum sağlama ve acil durum manevraları gibi yeni davranış setlerinin her aşamada geliştirilmesi de hedeflenecek.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331