ENYAKIT, elektrikli araç şarj istasyon sayısını artırmayı planlıyor

ENYAKIT, elektrikli araç şarj istasyon sayısını artırmayı planlıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 02.11.2023 00:36 |Güncelleme: 03.11.2023 10:01
Paylaş:
A+ A-

ANKARA (AA) – ENYAKIT Genel Müdürü Tayfun Şenses, elektrikli araçların artmasıyla 2020 yılından sonra şarj istasyonlarının kurulumu ve sayısında ciddi ivmelenme başladığını belirterek, “Bu yıl sonu itibarıyla 130 yüksek hızlı istasyonumuzun aktif olarak çalışmasını planladık.” ifadesini kullandı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Türkiye’deki elektrikli araç kullanıcı sayısı 39 bini aştı, pazar payı ise yüzde 5,9 oldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Şenses, Türkiye’de elektrikli araç kullanımına yönelik bilinç ve farkındalığın henüz tam gelişmediğini aktararak, şarj istasyonları yaygınlaştıkça kullanıcı sayısında rekor artış beklendiğini kaydetti.

Sene sonunda elektrikli araç kullanıcı sayısının 50 bine ulaşacağı öngörüsünü paylaşan Şenses, “2025’te yıllık 100 bin, 2030’da da 500 bin elektrikli araç satışına ulaşılacağı öngörülüyor. Yine 2024 yılında 7 otomobil markasının da elektrikli araç modeli ile Türkiye pazarına girmesi bekleniyor. Türkiye’deki kullanıcıların çok merak etmelerine rağmen elektrikli araçlar konusunda çekimser olduklarını gözlemliyoruz. Kullanıcı deneyimi arttıkça, avantajlar ve konfor öne çıkacak, kullanım oranlarında ciddi yükselişler olacaktır. Şarj istasyonlarının yaygınlaşması da araç sayısındaki artışa pozitif etki edecektir.” değerlendirmesinde bulundu.

Şenses, Türkiye’nin ilk elektrikli şarj işletmecisi lisansını alan ENYAKIT’ın ülke genelinde büyümesini sürdürdüğüne işaret ederek, şu ifadeleri kullandı:

“Elektrikli araçların artmasıyla 2020 yılından sonra şarj istasyonlarının kurulumu ve sayısında ciddi ivmelenme başladı. 2022 yılında ise düzenlemeler ve yönetmeliklerin çıkmasıyla bu, yasal zemine kavuşmuş oldu. Şarj üniteleri sayısı 2011 yılında 15 iken, 2022’de 7 bin 500’e ulaştı. Şu anda 143 lisanslı şarj ağı işletmecisi 4 bin 714 adreste toplam 9 bin 860 şarj soketi ile hizmet veriyor. DC Hızlı Şarj istasyonlarının sayısı ise 3 bin 500’ü aşmış durumda. ENYAKIT olarak bu rakamı artırmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz. Bu yıl sonu itibari ile 130 adet yüksek hızlı istasyonumuzun aktif olarak çalışmasını planladık. Ülkenin her noktasında varız. Yüksek hızlı şarj ağı kurulu gücünde ENYAKIT olarak üçüncü sıradayız. Yerimizi korumayı hedefliyoruz.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Doğu Karadeniz’den 4 ayda 9 ülkeye bal ihracatı

Anadolu Ajansı
Yayın: 17.05.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

TRABZON (AA) – Doğu Karadeniz'den ocak-nisan döneminde ABD başta olmak üzere 9 ülkeye bal satıldı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, AA muhabirine, bölgeden 4 ayda 218 ton bal ihraç edildiğini söyledi.

Dış satımdan 894 milyon 471 bin dolar kazanç sağlandığına dikkati çeken Kalyoncu, “ABD, 462 bin 563 dolarlık ihracatla ilk sırada yer aldı. ABD'yi 198 bin 750 dolarla Almanya, 96 bin 216 dolarla Suudi Arabistan takip etti. Bölgeden söz konusu dönemde Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Umman, Azerbaycan, Belçika ile Birleşik Krallık'a da bu dönem bal satıldı.” diye konuştu.

Kalyoncu, ihracatı artırmaya yönelik çalışmaları önemsediklerini vurgulayarak, bal ihracatının, organik, coğrafi işaretli ve markalı ürün ihracatıyla daha da artırılabileceğini ifade etti.

Bal üretimi açısından bu yıl hava şartlarının iyi geçtiğini, bunun da rekolteyi artıracağını dile getiren Kalyoncu, “Türk balını dünya piyasalarında kalitesiyle marka haline getirmemiz gerekiyor. Kaliteli ve en üst ambalajlarda Türk balının üretimi için ilgili kurumların etkin denetimler yaparak, asla ödün verilmemesi önem arz ediyor.” değerlendirmesini yaptı.