Ev Dekorasyonunda ve Bahçede Sukulentlerin Yeri

Esra Oğuzkağan Özkan
Yayın: 12.07.2024 16:40
A+ A-

KARABÜK – Sukulentlerin popülaritesi gün geçtikçe artıyor. Ev dekorasyonunda sıkça tercih edilen sukulentler, hoş görünümleri ve kolay bakımlarıyla dikkat çekiyor. Çeşitli renklerde ve formlarda bulunan sukulentler, evinize doğal bir hava katmaya yardımcı oluyor.

Sukulent yetiştiriciliği, zarif ve sanatsal görünümleri sayesinde popüler hale geldi. Meyve ve sebze kabuklarını toprakla buluşturduğunuzda sukulentler için verimli topraklara sahip (böceklenmelerden uzak olduğuna dikkat ederek) farklı boyutta saksılara ekilebileceğini ve bu bitkilerin hayatta kalma oranlarının yüksek grupta yer aldığına değinen  Karabük Coşkun Çiçekçilik İşletme Sahibi Nihal Alçın, okuyucularımıza özel bazı ipuçları verdi. Alçın, Saksı çiçeği yetiştirmeye yeni başlayanlar için, sukulentin mükemmel bir yetiştiricilik olduğunu ifade etti.

Alçın birçok çeşidini yetiştirdiği sukulentlerden Haworthia, Crassula ve Echeveria gibi yaygın ve uygun fiyatlı sukulent çeşitleriyle başlamanın daha kolay olduğunu açıkladı. Alçın konuşmasında : “Sukulentlerin bakımı oldukça basittir. Çok fazla sulama gerektirmezler, bu yüzden sık sık sulama yapmanıza gerek yoktur. Saksılarında drenaj delikleri bulundurmak, köklerin çürümemesi için önemlidir. Ayrıca doğrudan güneş ışığı alan bir yere yerleştirmek de sukulentlerin sağlıklı gelişmesine yardımcı olabilir. Evinizin herhangi bir köşesine kolaylıkla yerleştirebileceğiniz sukulentler, hem yaşam alanınızı güzelleştirecek hem de size bakımı kolay bir bitki dostu sağlayacaktır. Eğer siz de evinizde bitki bakımı yapmak istiyorsanız ve zahmetli bitkilerden kaçınıyorsanız, sukulentler tam size göre olabilir. Hem güzel görünümleri hem de kolay bakımlarıyla evinizde keyifli bir yeşil köşe oluşturabilirsiniz. Sukulentler doğal olarak kurak ve sıcak iklimlerde yaşayan bitkilerdir ve bu nedenle bakımları oldukça kolaydır. İşte sukulentlerin bakımı için bazı ipuçları:

Toprak: Sukulentler için iyi bir drenaj sağlayan kumlu veya toprakta yetiştirilmelidir. Genellikle sukulentler için özel olarak hazırlanan kaktüs toprağı kullanabilirsiniz. 

Sulama: Sukulentlerin en büyük düşmanı fazla sulamadır. Toprağın tamamen kuruduğunu kontrol ederek sulama yapmalısınız. Genellikle 10 günde bir sulama yeterli olacaktır.

Işık: Sukulentler güneş ışığını, aydınlığı seven bitkilerdir. Dolayısıyla bol güneş alan, nemi az bir yerde yetiştirmek en iyisidir. Ancak doğrudan güneş ışığına maruz bırakılmamalıdır. 

Saksı: Sukulentleri seramik veya cam saksılarda yetiştirmek daha iyidir. Bu tür saksılar hava alır ve toprağın hızla kurumasına yardımcı olur. 

Sukulentleri çoğaltmak oldukça kolaydır. Genellikle yapraklarından veya sürgünlerinden çoğaltılabilirler. Yaprakları köklerinden döndürerek alarak veya sürgünlerini keserek yeni bitkiler elde edebilirsiniz. Bu bitkileri yeni bir saksıya dikerek büyütebilirsiniz. Sukulentler hem dekoratif hem de dayanıklı bitkiler olduğu için birçok kişi tarafından tercih edilir. Saydığımız ipuçlarını dikkate alarak sukulentlerinizi sağlıklı ve güzel bir şekilde yetiştirebilirsiniz. Bu minyatür bitkiler ile hem evinize hem de bahçenize ayrı bir hava katabilirsiniz.” dedi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

GÖZLER

Güner ERBAY
Yayın: 07.09.2024 13:59
A+ A-

Bu sabah
Bulutlar gelmiş göğe
Akıtacaklar damlalarını
Sulayacaklar yeri belli !
Nemlenen toprak,
Diplerinde filizlenip,
Yüzeyini yararak,
Göğe neler neler sunacak ?
Görürüz her günümüzde bunu biz,
Toprağa bakarsak !
Öyleyse,
Gözlerimizden akan yaşlar,
Nereyi sular?
Neremizi nemlendirir?
Nemlenen yerin dibinde,
Ne filizlenir?
Ruhu mu sular?
Her damla ona mı akar?
Orada hangi tohumu ıslatıp?
Kabuğunu yumuşatır.
Ve yumuşayan yarılıp
Bir filiz yükselir!
Bu filizin adı nedir ?
Sevgi midir ?
Ruhda sevgiden başka
Bir şey var mıdır?
Tüm evren
Aşk ile yaratılmış derler
Aşk ile yaratılanı bize gösterip görenin,
Onu sulayıp büyüten olması,
Manidar değil midir?
Hakikat, hakikat dedikleri,
Nedir?
Bu mudur?
Dyt. Güner Erbay

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331