FBI, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları sonrasında ABD’deki Müslümanlara yakın takip uyguluyor

FBI, İsrail’in Filistin’e yönelik saldırıları sonrasında ABD’deki Müslümanlara yakın takip uyguluyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.03.2024 08:36
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – ENES TAHA ERSEN – ABD'nin en büyük Müslüman sivil özgürlükler örgütü Amerikan İslam İlişkileri Konseyi (CAIR) hukukçularından Dina Chehata, İsrail'in 7 Ekim'de Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından FBI'ın ülkedeki Filistinliler başta olmak üzere Müslümanları takibini artırdığını belirtti.

CAIR Los Angeles Şubesi Sivil Haklar Yönetici Avukatı Dina Chehata, AA muhabirine, İsrail'in Filistin'e yönelik saldırıları sonrasında ABD'deki Müslümanların FBI tarafından yoğun inceleme ve takibe maruz kaldığını söyledi.

ABD'deki Müslümanların uzun yıllardır FBI tarafından takip edildiğini bildiklerini ancak 7 Ekim'de İsrail'in Gazze'yi hedef alan saldırılarının ardından Müslümanlardan takip edildiklerine ilişkin şikayetlerin arttığını kaydeden Chehata “CAIR'in Los Angeles Bölgesi ofisi, Güney Kaliforniya'daki Filistinli, Arap ve Müslüman topluluk üyelerinden, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarının ardından FBI ajanlarının terörle ilgili konularda kendilerini hedef aldığını bildiren çok sayıda şikayet aldı.” dedi.

Chehata, Müslümanların son dönemde çeşitli sorulara maruz kaldığını aktararak, şöyle devam etti:

“İsrail savaşından sonra yakın zamanda, FBI ajanlarının topluluk üyelerimizi sorgulamak için telefonla veya evlerine giderek doğrudan iletişime geçtiğine dair şikayetler aldık. Bunu, FBI'ın topluluğumuzu gözetlemesi ve sorgulaması olarak değerlendiriyoruz. Federal ve yerel kolluk kuvvetlerinin topluluk üyelerine, Hamas'a destek verip vermedikleri, bölgede şiddet kullanımını destekleyip desteklemedikleri ve İsrail ve Hamas hakkındaki görüşlerini sorduklarına ilişkin şikayetler var.”

– “Çok daha fazla kişinin incelendiğini biliyoruz”

CAIR'e çeşitli nedenlerle bildirimde bulunmayan pek çok kişinin de incelemeye alındığını vurgulayan Chehata, şu ifadeleri kullandı:

“FBI'ın toplumumuzun içinde aktif olarak bulunduğunu deneyimlerimize ve yaptığımız işe dayanarak biliyor, söylüyoruz. Topluluğumuzdan çok sayıda insanın FBI tarafından izlendiğine ve gözetlendiğine inanıyoruz. FBI'ın doğrudan bize şikayet olarak bildirilmeyen pek çok kişiyi de takip ettiğini biliyoruz. Bu nedenle, aldığımız raporlardaki rakamların FBI ajanlarının gerçekten takip ettiği insan sayısını göstermediğini, çok daha fazla kişinin incelendiğini biliyoruz. Son bir veya iki hafta içinde Filistinlileri sorgulayan ajanlarla ilgili arka arkaya birkaç rapor fark ettiğimiz için topluluğumuza dikkatli olmaları yönünde uyarıda bulunduk.”

Chehata, Müslümanlara yönelik baskının, FBI ve güvenlik birimleri tarafından bilgi toplamak amacıyla yapıldığını düşündüklerini belirterek, şunları aktardı:

“FBI ve diğer güvenlik birimlerinin, bunu topluluklarımızı haritalamak ve ne kadar bilgi alabileceklerini görmek ve 'balık avı seferleri' dediğimiz şeye devam etmenin bir yolu olarak yaptığına inanıyoruz. Çoğu şikayette, FBI'ın insanların yaşamları, faaliyetleri, dini uygulamaları veya topluluklarındaki diğer kişiler hakkında bilgi sunmaları için konuşmalarını sağlamaya çalıştığını görüyoruz.”

Müslümanlara yönelik yeni bir fişleme listesi ihtimalini araştırdıklarını dile getiren Chehata şu değerlendirmede bulundu:

“Bu isimler, 2023'te ortaya çıkan 'FBI Terör İzleme Listesi' ile bağlı olabilir, olmayabilir de fakat bildiğimiz şu ki FBI'ın yetkilerini ulusal güvenlik bağlamında sıklıkla kötüye kullandığı. Müslüman nüfusun fazla olduğu ülkelerde jeopolitik krizler veya olaylar çıktığında, FBI'ın ABD'de yaşayan Müslüman diasporayı sorgulamasının, bilgi edinmesinin yaygın olduğunu biliyoruz. Bu, yetkilerinin kötüye kullanılması ve burada yaşayan toplumumuz için doğabilecek potansiyel sonuçlarla ilgili endişeleri artırıyor. FBI'ın uzun süredir devam eden taciz edici gözetim geçmişi göz önüne alındığında, özellikle FBI'ın topluluğumuzu sorgulamasından endişe duyuyoruz.”

– “Din, etnisite ve ırkın suç sayıldığına dair derin endişelerimiz var”

Chehata, Filistin'e destek vermenin yasaklanıp cezalandırıldığı bir dönemde, yalnızca Müslüman veya Arap olmanın da suç sayılabileceğinden endişe ettiklerinden bahsederek, şunları söyledi:

“Filistin savunuculuğunun cezalandırıldığı, çarpıtıldığı ve yoğun bir şekilde sansürlendiği mevcut ortamda din, etnisite ve ırkın suç sayıldığına dair derin endişelerimiz var. Baktığımız çok sayıda davada, topluluk üyelerimize karşı herhangi bir suçlamada bulunulmuyor. Bu durum gerçekten rahatsız edici çünkü FBI'ın topluluğumuzu bir suç işlediklerinden şüphelenildikleri için değil, yalnızca dinleri veya kökenleri nedeniyle izlediğini gösteriyor.”

CAIR'in ülkedeki Müslümanların haklarını savunmak ve yasal güvencelerini sağlamak konusunda yürüttüğü çalışmalara da değinen Chehata, sözlerini şöyle tamamladı:

“CAIR, FBI tarafından sorgulanan veya taciz edilen kişileri aktif olarak temsil eder. FBI bir kişiye yaklaştığında bu kişi bizimle iletişime geçerse, genellikle onları temsil etmeyi teklif ederiz, böylece artık doğrudan FBI ile uğraşmak zorunda kalmazlar. Tüm iletişimi üstlenerek toplumumuzu herhangi bir taciz edici uygulama, sorgulama ve hukuk dışı müdahaleden korumaya çalışıyoruz. CAIR, FBI da dahil olmak üzere yerel, eyalet veya federal her türlü güvenlik birimiyle uğraşıyor. Ayrıca topluluğumuzdaki kişilerin haklarını öğrenmeleri için sık sık 'Haklarınızı Bilin' çalıştayları düzenliyoruz.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

“Yeşil Ekonomi Zirvesi GPAS İstanbul” sona erdi

Anadolu Ajansı
Yayın: 09.05.2024 04:36
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Letven Capital tarafından ekosistem ekonomisine dikkati çekmek amacıyla düzenlenen “Yeşil Ekonomi Yatırım Zirvesi GPAS İstanbul” sona erdi.

Letven Capital ve GPAS İstanbul tarafından Üsküdar'da gerçekleştirilen zirveye, iş dünyasının önemli aktörleri, STK paydaşları, yeşil girişimciler ve özel sektör liderleri katıldı.

Zirve, yeşil ekonomi yatırımcılarını ve yeşil dönüşüm çözümü arayan iş insanlarını bir araya getirdi.

Zirvede lineer ekonomi modeline karşılık yeşil ve dijital teknolojilerle dönüşümün esasları ele alarak yatırımcının çözüm ortağı olduğuna dikkat çekildi.

GPAS İstanbul'da, yeşil dönüşüm sürecinde rehber arayan AR-GE temelli merkezlerin, sanayi şirketlerinin ve yatırımcıların ihtiyaçlarına yönelik iş modelleri ve yatırım stratejileri ele alındı.

Etkinlikle yeşil ekonomi yatırımına güç vermeyi amaçlayan Letven Capital, yeşil dönüşüme hız kazandırarak ekosistemdeki paydaşları arasında köprü kurmayı amaçladı. Zirve, yeşil ekonomi ekosisteminin standartlarının belirlenip kurgulandığı önemli panellere de ev sahipliği yaptı.

Zirvede, “Ulusal ve Uluslararası Yeşil Finans Kaynakları”,”Girişim Sermayesi Yeşil Teknoloji Yatırım Fonları”, “Yeşil Ekonomide Avrupa'nın En Geniş Ağı”, “Endüstride Yeşil Dönüşümü Gerçekleştirenler”, “Yeşil Ekonomi Arama Toplantısı” ve “Yeşil Ekonominin Platformu” başlıklı paneller düzenlendi.

– “Tech-Invest TR adında yeni bir program tasarladık”

Zirve kapsamında düzenlenen “Girişim Sermayesi Yeşil Teknoloji Yatırım Fonları” başlıklı panelde konuşan TÜBİTAK Girişim Sermayesi Fonları Koordinatörü Elif Koşok, ekosistemdeki yatırım desteklerinin arttığını ifade ederek, şu görüşleri kaydetti:

“2018'de erken aşama girişimlerin yatırım ihtiyaçlarının piyasada çok da karşılanamadığını gördük. Hazine ve Maliye Bakanlığı ile bir işbirliği protokolü imzaladık. Tech-Invest TR adında yeni bir program tasarladık. Bu programda 5 fon seçtik ve bu fonlara Hazine ve Maliye Bakanlığı toplamda 750 milyon liralık yatırım yaptı. Bu fonlar hem ulusal hem uluslararası piyasada TÜBİTAK'ın katkısının 184 katı kadar kaynağı Türkiye'ye getirdi. 5 milyar liralık bir fon büyüklüğünden bahsediyoruz. Önümüzdeki 5 yıl içerisinde Türkiye'deki erken aşama girişimi için yatırım olarak kullanılacak.”

– “Letven Capital olarak bir değer yaratmayı amaçlıyoruz”

Paneldeki konuşmasında yeşil ve dijital teknolojilere doğru yatırımlar yapılmasının büyük önem taşıdığının altını çizen Letven Capital Genel Müdürü ve GPAS İstanbul Yürütme Kurulu Başkanı Kamil Kılıç da Girişim Sermayesi Fonu olmanın ötesinde belirli kriterlerdeki yatırımcıları, sanayicileri, finansı ve startupları aynı anda, aynı platformda optimize etmeye çalışan bir matematiksel modelleme yaptıklarını dile getirdi.

Kılıç, “Letven Capital olarak bir değer yaratmayı amaçlıyoruz. Bu bağlamda yeşil dönüşüm için AR-GE veya inovasyon yapan startupların ve değer zincirinde ihtiyacı olan yeşil teknolojilere yatırım yapan kurumsal girişim sermayesi fonlarının ve portföy şirketlerinin yatırım stratejilerini sağlam bir şekilde kurmaları gerekiyor.” dedi.

Letven Capital öncülüğünde kurulan Yeşil Enerji Platformu GEP Türkiye ile yeşil ekonomiye çözüm platformu sunacaklarını vurgulayan Kılıç, GEP Türkiye ile yatırımcıların, sanayi şirketlerinin, girişimcilerin ve araştırmacıların sürdürülebilir bir gelecek inşa etmede aktif bir rol alabilecekleri platform sağlamayı amaçladıklarını söyledi.

Kılıç, “Yeşil ekonominin katalizörü olma vizyonuyla işbirliği köprüsünü kuracak ve yeşil dönüşümde çözüm ortaklığımızı büyüteceğiz.” diye konuştu.

– “Daha fazla sayıda GPAS İstanbul benzeri zirvelere ihtiyacımız var”

GPAS İstanbul'a katılan teknoloji girişimciliği ve yatırımcı topluluğu Tech Tour'un Uluslararası Gı̇rı̇şı̇m Kulübü Başkanı Remy De Tonnac da “Yeşil Ekonomide Avrupa'nın En Geniş Ağı” başlıklı panelde konuştu.

Tonnac finansman ve işbirliği çerçevesine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Girişimciler arasında ortak bir özellik vardır, gayret etmek. Girişimci ne olursa olsun 'Ben bunu yapacağım ve başarılı olacağım.' diyendir. Yeşil girişimcinin ise bir amacı vardır. Hiçbir şey amacını gerçekleştirmek için gayret gösteren bir insandan daha güçlü değildir. Daha fazla sayıda GPAS İstanbul benzeri zirvelere ihtiyacımız var. Bu sayede inovasyonu teşvik edebilir ve girişimciliği güçlendirebiliriz.”

Zirve, panel ve oturumların ardından sona erdi.