Genç Mimarların Mezuniyet Heyecanı

Halil Kızılyer
Yayın: 26.06.2024 10:28
A+ A-

Karabük Üniversitesi Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi öğrencileri, 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılında mezuniyet coşkusunu yaşadı.

Karabük Üniversitesi Başak Cengiz Mimarlık Fakültesinden 88 öğrenci, Prof. Dr. Sadettin Ökten Konferans Salonunda düzenlenen törenle mezuniyet heyecanı yaşadı. Mezun olan öğrenciler, mutluluklarını aileleri ve arkadaşlarıyla birlikte paylaştı. Prof. Dr. Sadettin Ökten Konferans Salonunda düzenlenen mezuniyet programına Safranbolu Kaymakamı Şaban Arda Yazıcı, Safranbolu Belediye Başkanı Mimar Elif Köse, Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Selma Çelikyay, İş İnsanı Şefik Yılmaz Dizdar, Merhume Başak Cengiz’in Annesi Reyhan Cengiz ve Babası Avni Cengiz,  akademik ve idari personel, öğrenciler ve aileleri ile çok sayıda davetli katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunması ile başlayan mezuniyet töreni, tanıtım filmleri ve KBÜ Marşı’nın izlenmesi ile devam etti.

Programın açılış konuşmasında Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Başak Cengiz Mimarlık Fakültesinin çok nitelikli öğrenciler yetiştiren bir fakülte olduğunu belirtti. Konuşmasında Başak Cengiz Mimarlık Fakültesinin bulunduğu konuma dikkat çeken Prof. Dr. Karaş, “Cumhuriyet kenti Karabük ve tarihimizin derinliklerinden gelen bir başka şehir Safranbolu. Burada bu iki atmosferin karışımı var. Karabük bundan 80-90 yıl önce kurulan sanayi kenti olup Türkiye’nin çok önemli mimari eserlerinin olduğu çok modern tam bir Cumhuriyet kentidir. Diğer yanda ise Safranbolu; kökleri yüzyıllar öncesine giden tam bir Türk şehri. Bir Osmanlı geleneği kimliğimizin bütün değerlerini, ögelerini yansıtan bir şehir, işte böyle bir atmosferdeyiz. Türkiye’de örneği olduğunu zannetmiyorum. Bir tarafta Cumhuriyet kenti, modern bir şehir;  diğer tarafta da Türkiye’de yine örneği olmayan bütünlüğüyle şehir olarak korunmuş bir Osmanlı kenti. Her yerde Türk evleri var, Osmanlı evleri var fakat bütünüyle şehir yaşantısını sadece Safranbolu’da görebilirsiniz. İşte bizim evlatlarımız, bu gençler böyle bir yerde yetiştiler. Böyle bir yerde mimarlık eğitimi aldılar ve bunun çok ayrıcalıklı olduğunu düşünüyorum. Gençler böyle bir fakülteden böyle bir üniversiteden mezun oluyorlar. Ben eminim ki çok güzel bir gelecek onları bekliyor. Hepinizi tebrik ediyorum” ifadelerini kullandı.

Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hatice Selma Çelikyay, “Eğitim hayatınızın sonuna geldiğiniz bugün, mimarlığa ilk adımınızı atıyorsunuz. Sizleri yürekten kutluyorum. Sevgili mimarlar, şimdi hayat okulunda mesleki öğrenme süreciniz yeni başlıyor. Hayat boyu öğrenme sürecinizde temelleri burada, fakültemizde sağlam atılmış olan mimarlık mesleğinizde bina ölçeğinden kent ölçeğine kadar, yaşanılır ve sürdürülebilir yerleşmeler oluşturmada önemli roller üstleneceksiniz. Meslek hayatınızda insana ve topluma odaklanmanızı, kaliteli yaşam mekânları tasarlamanızı, kendi çevrenizden başlayarak ülkemize ve milletimize yararlı hizmetlerde bulunmanızı diliyoruz. Safranbolu’ya ve fakültemize uzak şehirlerden, uzak ülkelerden geldiniz. Kader birliği yaptınız, dostluklar kurdunuz, çok değerli anılar biriktirdiniz. Bir şairimizin dediği gibi “geldiğinde ağlamıştın ora için, bil ki gidersen ağlayacaksın bura için”. Sözlerime son verirken Fakültemiz mezunu çalışkan ve başarılı meslektaşımız Başak Cengiz’i rahmetle anıyor, sizlere başarılı bir mimarlık süreci ve sağlıklı bir yaşam diliyorum” diye konuştu.

Uğradığı saldırı sonucunda hayatını kaybederek tüm Türkiye’yi yasa boğan KBÜ Mimarlık Fakültesi 2018 yılı mezunu Başak Cengiz’in anne ve babası Karabük Üniversitesi Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi mezuniyet törenine katıldı.

Merhume Başak Cengiz’in Annesi Reyhan Cengiz yaptığı konuşmada “Mimar Başak Cengiz’in, 5 yıllık eğitim süresince biz buraya çok kez geldik, gezdik. Ailecek çok sevdik, bizim ikinci evimiz oldu. Hatıraların, anıların, acıların, sevgi ve gururun yoğunluğunun yüreğindeki duyguları sizlere paylaşmak istiyorum. Bizler hangi şartlarla olursa olsun isteyerek veya istemeyerek dünyaya getirdiğimiz evlatlarımızın sorumluluğundan kaçamayız. Onları yok sayamayız. Onları bir kenara atamayız. Onlardan vazgeçemeyiz. Onlar Allah’ın emaneti, bize hediyesidir. Artık anne olduk.  Onları kanatlarımızla sarıp sarmalayıp doğru yolda ilerlemesi için yaptığımız fedakarlıklar, zorluklar, emekler bize yüksek gelmemeli. Devlet, millet, aile olarak en değerli yatırımlarımızı evlatlarımıza yapmalıyız. Sorumluluklarından kaçmayıp sizlere emek veren ailelerinize, sizlerin bu yaşına kadar eğitiminizde emek veren bütün hocalarınıza, bu çatı altında değer verip kıymet veren bütün yetkililerimize sonsuz teşekkür ederim. Yarınlarımıza umutla bakmamıza sebep olan siz gençleri canı gönülden tebrik eder, hepinizi ayrı ayrı kucaklarım. Sizlerle gurur duymaktayım. Tıpkı kıymetli Başağımla gurur duyduğum gibi. Sizlere karşısında güçlü olmak için çok direndim. Maalesef duygulanmamak elde değil. Başak her yerde yanımızda kalbimizde. Başak Cengiz seni çok seviyoruz, seni unutmayacağız. Sen de unutma seni çok sevdiğimizi. Mezuniyet töreniniz hayata atılacağınız ilk adımlar hayatınızda önünüze çıkacak, engelleri kolayca aşmamızı çok güzel projelere imza atmanızı temenni ederim. Tüm Cengiz ailesinden selamlar getirdim hepimize. Hepimize sonsuz teşekkür ederim, saygılar sunarım” ifadelerini kullandı.

Başak Cengiz Mimarlık Fakültesi Birincisi Tuğba Betül Eroğlu ise konuşmasında “Mimarlık benim için bir hayaldi, bu hayalin içinde bulunup bunu yaşıyor olabilmek mutluluk verici. Öğrenim hayatımız boyunca çıkardığımız birçok ders oldu. Hem teorik hem de pratik anlamda aldığımız eğitimle okulun ilk gününden bugüne en önemli kazanımımız bilgi ve birikimlerimiz olmuştur. Zorluklara karşı göğüs gererek mesleğimizin güzellikleriyle daha çok bağlandık. Bizler geleceğin mimarları olarak teknolojiyi bilen, yeniliklere açık, geliştirici, iyileştirici ve yenileyici, çağdaş yöntem ve tekniklere hakim, güçlü ve dinamik bir mimar olarak hayatımıza devam etmeyi diliyorum. Ve bize bugün burada gururlu bakışlarıyla bakan, bizi her daim destekleyen sevgili anne ve babalarımız en büyük teşekkürümüz size. Bizim bugünlere gelmemizi sağladığınız, bizimle bu zorlu yolculukta beraber üzülüp beraber mutluluğumuzu paylaştığınız, her daim maddi manevi yanımızda olduğunuz için, başta canım ailem olmak üzere, bütün ailelerimize çok ama çok teşekkür ediyorum” dedi.  Protokol konuşmalarının ardından dereceye giren öğrencilere başarı belgeleri takdim edildi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

GÖZLER

Güner ERBAY
Yayın: 07.09.2024 13:59
A+ A-

Bu sabah
Bulutlar gelmiş göğe
Akıtacaklar damlalarını
Sulayacaklar yeri belli !
Nemlenen toprak,
Diplerinde filizlenip,
Yüzeyini yararak,
Göğe neler neler sunacak ?
Görürüz her günümüzde bunu biz,
Toprağa bakarsak !
Öyleyse,
Gözlerimizden akan yaşlar,
Nereyi sular?
Neremizi nemlendirir?
Nemlenen yerin dibinde,
Ne filizlenir?
Ruhu mu sular?
Her damla ona mı akar?
Orada hangi tohumu ıslatıp?
Kabuğunu yumuşatır.
Ve yumuşayan yarılıp
Bir filiz yükselir!
Bu filizin adı nedir ?
Sevgi midir ?
Ruhda sevgiden başka
Bir şey var mıdır?
Tüm evren
Aşk ile yaratılmış derler
Aşk ile yaratılanı bize gösterip görenin,
Onu sulayıp büyüten olması,
Manidar değil midir?
Hakikat, hakikat dedikleri,
Nedir?
Bu mudur?
Dyt. Güner Erbay

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331