Giresun’da KOSGEB desteğiyle fındık değer kazandı

Giresun’da KOSGEB desteğiyle fındık değer kazandı

Anadolu Ajansı
Yayın: 11.02.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

GİRESUN (AA) – GÜLTEKİN YETGİN – Giresun'da KOSGEB tarafından fındığın işlenmesine yönelik faaliyet gösteren işletmelere 5 milyon lirayı aşkın destek verilerek, ürünün daha da değer kazanması sağlandı.

KOSGEB'in İleri Girişimci Destek Programı ve Yeni Girişimci Destek Programı kapsamında il genelinde 2019'dan bu yana 56 işletmeye 5 milyon 315 bin 746 lira makine ve ekipman hibe desteğinde bulunuldu.

İstihdam desteği de sağlanan işletmelere ayrıca 870 bin 800 lira kredi kullandırılarak 68 bin 514 lira kredi katkısı verildi.

Desteklerden yararlanarak faaliyetlerini sürdüren işletmeler fındığı kırıp, kavurup iç fındık olarak pazarlamasının yanı sıra ezme gibi farklı nihai ürünler imal ediyor.

KOSGEB desteği ile kent merkezinde yaklaşık 3 yıl önce fındık kırma ve kavurma atölyesi açan kadın girişimci Elif Işık, AA muhabirine, işsiz kaldığı dönemde sektöre girdiğini söyledi.

Eşinin fındık kırma ve kavurma makineleri imal eden bir şirkette çalıştığını aktaran 38 yaşındaki Işık, eşinin fikir vermesiyle fındığa yöneldiğini ifade etti.

– “Kendi işimin patronu oldum”

Biyolog olduğunu belirten Işık, “Gıda firmasında laboratuvar sorumlusu olarak çalışıyordum, oradan ayrıldıktan sonra 2 yıl işsiz kadım. Yine aynı sektörde iş arıyordum, açıkçası fındık hiç aklımda yoktu ama bu şekilde gelişti, güzel de oldu, kendi işimin patronu oldum.” dedi.

Işık, merkezde makine alarak bu işe giren ikinci kişi olduğunu anlatarak, “Bu sektörle ilgili açıkçası pek de bir bilgim yoktu ama girdikten sonra çok güzel şeyler oldu. İnsanlar aslında böyle bir işi bekliyormuş onu gördük.” diye konuştu.

KOSGEB'in desteğini makineleri satın alacakları şirketten öğrendiğini dile getiren Işık, şöyle devam etti:

“Makineler biraz bütçemizi aşan fiyatlardaydı, satın alacağımız firmaya 'Biz bu miktarı çıkaramayız' dediğimizde KOSGEB'den yararlanabileceğimi söylediler. KOSGEB'e başvurduk, yüzde 75 destek aldık, aynı zamanda bunun yanında makineler yerli olduğu için yüzde 15 destek daha aldık, o dönemde 99 bin lira hibe aldık.”

Işık, KOSGEB desteğinin önemini vurgulayarak, “Makinelerin fiyatları bizi aşan meblağdı, o nedenle KOSGEB'in olması yararımıza oldu.” ifadesini kullandı.

İlk yıl 45 ton fındık işlediklerini aktaran Işık, şehir merkezindeki işletme sayısının artmasıyla bu rakamın son iki yılda ortalama 25 tona düştüğünü sözlerine ekledi.

Piraziz ilçesinin Aydere Mahallesi'ndeki aile işletmesinde fındıktan ezme gibi çeşitli ürünler hazırlayan Demet Öztürk ise devlet desteğinin kendilerine büyük avantaj sağladığını vurguladı.

Ürünlerin büyük kısmının yurt içinde satıldığını belirten Öztürk, “Geçen zaman içerisinde işlerimizi geliştirdik, geçen yıl Dubai ve Japonya'ya az miktarda da olsa fındık gönderdik. Bunun için mutlu ve gururluyuz.” dedi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Turkcell 30. yılını iş ortaklarıyla kutladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 18.05.2024 12:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, Turkcell'in sadece bir ses ve data operatörü olmadığını, aynı zamanda Türkiye'nin dijital dönüşümünün lokomotifi ve dönüştürücü gücü olduğunu belirtti.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Turkcell, 30'uncu kuruluş yıl dönümünde iş ortaklarıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) bir araya geldi. “Bir Olmak Tek Olmak” temasıyla gerçekleştirilen etkinliğe, Turkcell'in 616 iş ortağı katıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Turkcell Genel Müdürü Koç, Turkcell'in iş ortaklarıyla 30 yıldır tek ve bir olarak hareket ettiğini belirtti.

Turkcell'in başarısının formülünün tek vücut olmak, birlikte aynı duyguları hissetmek ve aynı hedefe hep beraber koşmak olduğunu kaydeden Koç, en büyük kazançlarının mağazalarına gelen 41 milyon müşterisiyle 30 yıldır kurdukları gönül bağı olduğunun altını çizdi.

Ekosistemlerinde değerli şirketler barındırdıklarını paylaşan Koç, şu değerlendirmede bulundu:

“Turkcell bugün sadece bir ses ve data operatörü değil, aynı zamanda Türkiye'nin dijital dönüşümünün lokomotifi ve dönüştürücü gücü. Paycell, TV+, BiP, fizy, lifebox, GAME+, Turkcell Global Bilgi, Turkcell Superonline, veri merkezlerimiz, enerji santrallerimiz ve daha pek çok şirketimizle kişilere ve endüstrilere yenilikçi çözümler sunuyoruz.

Milyonlarca insan gibi yüzbinlerce şirket de Turkcell'in güçlü altyapısı ve teknolojisiyle çalışıyor. Teknolojinin olduğu her yerde Turkcell var, her şey Turkcell'le çalışıyor, Turkcell herkesle çalışıyor. Önümüzdeki dönemde yapay zeka teknolojileri, siber güvenlik, veri ve enerji alanlarında müşterilerimizin hayatını kolaylaştırmaya devam edeceğiz. En önemli hedefimiz Turkcell'den en az bir Turkcell daha çıkarmak. Bu hedefe de tüm paydaşlarımızla birlikte ulaşacağız. Türkiye'nin Turkcell'i olarak küresel rekabetin iddialı oyuncusu olmaya devam edeceğiz.”

Toplantının kapanış konuşmasında iş ortaklarına seslenen Turkcell Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kadri Özdal da, gelecek yıllarda yapay zeka, nesnelerin interneti, akıllı ev, 5G/6G, kurumsal teknolojiler, data gücü, siber güvenlik ve yenilenebilir enerji gibi teknolojilerin daha çok yer alacağına dikkati çekti.

Özdal, Bugün nasıl su içip yemek yiyorsak, sosyal medyada dolaşıyorsak, yarının dünyasında da bir yapay zeka içerikli robotla sohbet etmek, evinizi başka bir kıtadan yönetmek yeni normal olacak. Biz Turkcell olarak yatırımlarımızı geleceğin teknolojilerine yapıyor ve iş ortaklarımızla birlikte takım olarak sektöre öncülük etmeye devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.