İETT otobüslerindeki sefer iptalleri ve arızalar İstanbulluları bezdirdi

İETT otobüslerindeki sefer iptalleri ve arızalar İstanbulluları bezdirdi

Yayın: 15.12.2023 11:55
Paylaş:
A+ A-

İstanbul’da her geçen gün artan İETT otobüslerinin sefer iptalleri, gecikmeleri ve arızaları vatandaşları bıktırdı.

Anadolu Ajansının İstanbullunun trafik çilesine ilişkin hazırladığı “İstanbul’un Ulaşım Sorunu” başlıklı dosya haberinin bu bölümünde, megakentte, sefer sırasında bozulması sık sık sosyal medyadaki paylaşımlara yansıyan, duraklardaki yolcu bilgilendirme ekranlarında geliş saati yazılmasına rağmen çoğunlukla zamanında ulaşamayan otobüslerin ve toplu ulaşımın son durumu ve yaşanan sıkıntılar ele alındı.

Yol kenarında arızalı, yolcuların ittiği, kaza yapan ve yanan araç görüntüleriyle sürekli gündeme gelen otobüsler konusunda, yolcuların penceresinden çözüm önerileri aktarıldı.

Türkiye’nin ekonomik, kültürel, eğitim ve sosyal yönlerden merkezi konumunundaki İstanbul’da toplu ulaşımda hızlı, rahat, eksiksiz ve güvenli bir yolculuk gerçekleştirilememesi, yaşamsal faaliyetleri olumsuz etkiliyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) kuruluşu İstanbul Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri (İETT) tarafından işletilen otobüs, vapur, tramvay, metro ve metrobüs gibi toplu ulaşım araçlarının şehrin ihtiyaçlarına yetersiz kalması vatandaşların çilesine çile katıyor.

Toplu ulaşımın bel kemiği olan otobüslerin bir türlü önüne geçilemeyen sefer iptalleri ve arıza sayıları İstanbulluları mağdur ediyor.

Neredeyse her gün arızalanıp yollarda kalan ve yolcusunu indirmek zorunda olan otobüsler, sorunu daha da derinleştiriyor.

Otobüs arızalarındaki artışlar, İBB Meclis toplantılarında da zaman zaman “Araç bakımlarının yetersiz yapıldığı” iddiasıyla tartışılıyor.

İBB’nin kendi raporlarında da otobüs arızalarında meydana gelen artışlar görülüyor. İBB Denetim Komisyonu tarafından hazırlanan “2022 Yılı Denetim Raporu”nda, otobüslerin arıza sayısının 2021’e göre bir yılda yüzde 56,77 artması, gelecek yıllarda daha da artacağına işaret ediyor.

Sabah ve akşam trafiğinin zirve saatlerinde konut ile iş yeri arasında 2 saatin üzerine çıkan gidiş-dönüşü kapsayan ulaşım süreleri, insanların zamanının çoğunu kalabalık otobüslerde geçirmelerine ve böylece strese girmelerine neden oluyor.

Duraklardaki yolcu bilgilendirme sisteminin çalışmaması mağdur ediyor

Cep telefonlarındaki mobil uygulamanın ve otobüs duraklarında yolcu bilgilendirme tabelalarının düzgün çalışmaması nedeniyle sefer iptallerinden ve arızalardan haberdar olamayan yolcuların duraklardaki bekleme süreleri artıyor.

Toplu ulaşımdaki eksiklikleri, İBB’nin “ALO 153 Çağrı Merkezi” başta olmak üzere kişisel sosyal medya hesaplarında da gündeme getiren vatandaşlar, sorunlarının çözülmesini bekliyor.

İETT’nin sosyal medya hesabına, sefer iptalleri, gelmeyen ve kalabalık otobüsler ile mobil uygulamanın çalışmaması konuları başta olmak üzere birçok şikayet geliyor.

İETT Destek hesabından ise “şikayet numarasıyla başvurunun kaydedildiği”, “mobil uygulamanın geliştirme ve güncelleme çalışmalarının devam ettiği” yönünde bazı cevaplar veriliyor.

İstanbullular, sürekli olumsuzluklarla gündeme gelen otobüslerin bakımları düzgün yapılmış, yenilenmiş ve megakentin ihtiyaçlarına cevap verecek nitelikte olacağı günlerin gelmesini bekliyor.

“İki saat bekledim otobüs gelmedi, taksiyle gelmek zorunda kaldım”

Toplu ulaşımı kullanan vatandaşlar, AA muhabirine toplu ulaşımdaki eksiklikleri ve çözüm önerini anlattı.

Şoförlük mesleğinden emekli İbrahim Halil Kahya, eskiden toplu ulaşımda bu kadar sorun yaşamadıklarını, bu dönemde birçok sorunla karşılaştıklarını, insanların bu durumdan muzdarip olduğunu söyledi.

Otobüs duraklarının ve üst geçitlerin bakımsızlıktan dolayı kötü durumda olduğunu, duraklardaki dijital yolcu bilgilendirme tabelalarının çalışmadığını belirten Kahya, “Durakta 1 saat, 1,5 saat otobüs bekliyorsunuz. Ben şimdi Küçükçekmece Vergi Dairesi’nden Cevizlibağ’a gelmem gerekiyordu, otobüs bulamadım. İki saat bekledim, otobüs gelmedi, taksiyle gelmek zorunda kaldım. Zamanın kıymetli olmasından dolayı oraya varmam gerekiyordu, otobüs bekle bekle gelmedi. Zaman gittikten sonra olayın bir ehemmiyeti yok.” dedi.

Üniversite öğrencisi Emre Türkmen, mobil uygulamada otobüs saatlerinin geliş sürelerinin uyuşmadığını, bu araçların o süreden 10-20 dakika daha sonra gecikmeli durağa geldiğini kaydetti.

Duraklarda yolcu bilgilendirme sistemlerinin de çalışmadığını ifade eden Türkmen, bu sorunun çözülmesini istedi.

Öğrenci İrem Feyza Şen, kullandığı “89-C İETT İkitelli Garajı-Taksim” otobüs hattının çok kalabalık olduğunu belirtti.

Otobüsün geliş saatlerini önceden mobil uygulama üzerinden takip ettiğini fakat buradakilerle otobüsün geliş saatlerinin uymaması nedeniyle artık kullanmadığını dile getiren Şen, yoğunluk nedeniyle ek otobüs seferi ve otobüsün tam olarak nerede olduğunun görüldüğü bir uygulamanın çalışmasını talep etti. (AA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

CANiK’ten genç Türk robot tasarımcılarına dünya şampiyonasında destek

Anadolu Ajansı
Yayın: 06.05.2024 08:12
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Samsun Yurt Savunma (SYS) şirketi bünyesinde faaliyet gösteren ateşli silah üreticisi CANiK, VEX Robotik Dünya Şampiyonası'nda Türkiye'den katılan Samsun Bilgi Okulları Robotik Takımı'nın sponsoru oldu.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, dünyanın en büyük robotik turnuvası olan VEX Robotik Dünya Şampiyonası, bu yıl 25 Nisan-3 Mayıs'ta Dallas'ta Kay Bailey Hutchison Convention Center'da düzenlendi.

Dünya çapında 53 ülkeden 420 takımı ağırlayan etkinliğe Türkiye'den üç okul katıldı. Söz konusu üç okul arasında yer alan Samsun Bilgi Okulları ise CANiK'in destekleriyle uluslararası platformda yarışma fırsatı buldu.

Açıklamada görüşlerine yer verilen CANiK Yönetim Kurulu Üyesi ve Kurumsal Sosyal Sorumluluk Komite Başkanı Didem Aral, şirketin BM Global Compact'in Sürdürülebilirlik amaçları doğrultusunda çeşitli projeleri hayata geçirdiğini ve bu alanda önemli adımlar attığını belirtti.

Aral, robotik alanının dünya ekonomisinde ve geleceğinde merkezi bir yer tuttuğuna işaret ederek, “Öğrencilerimizin bu alandaki yetenekleri, başarıları ve azimleri, ülkemizin aydınlık geleceği adına hepimize cesaret ve umut veriyor. SYS Grup şirketleri içerisinde yer alan İstanbul merkezli UNIROBOTİCS şirketimizde de mekatronik alanında birçok mühendis çalışmaktadır.” ifadelerini kullandı.

Türkiye'deki bu alanda faaliyet gösteren kurum ve bireylere gösterdikleri desteğin şirketin stratejisi kapsamında olduğunu belirten Aral, şunları kaydetti:

“CANiK olarak, dünyanın en başarılı okullarının yarıştığı bu prestijli organizasyonda teknoloji ve yeniliklerin global temsilcisi olarak yer almak ve çocuklarımızın heyecanına tanık olmak bizim için büyük bir gurur ve mutluluk kaynağı oldu. Bugüne kadar birçok ödül kazanan Samsun Bilgi Okulları Robotik Takımı'nı başarılarından dolayı içtenlikle kutlarım. CANiK olarak, gençlerimizin başarılarına destek olmaya ve onları teşvik etmeye önümüzdeki yıllarda da devam edeceğiz.”