İklim değişikliği, gıda fiyatlarındaki artış ve savaşlar dünyayı açlığa sürüklüyor

Halil Kızılyer
Yayın: 15.10.2023 13:35
A+ A-

Dünya genelinde, iklim değişikliği, savaşlar ve gıda fiyatlarındaki artış, küresel su ve gıda sorununun büyümesine yol açıyor.

Birleşmiş Milletlere (BM) bağlı Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) kuruluşunun anısına 1945’ten itibaren 16 Ekim, “Dünya Gıda Günü” olarak ilan edildi.

“Dünya Gıda Günü” ile dünya genelinde sağlıklı beslenmeye düzenli olarak erişemeyen ve akut yetersiz beslenme sorunu yaşayan milyonlarca kişiye işaret ediliyor.

Hızlı nüfus artışı, ekonomik büyüme, kentleşme ve iklim değişikliğinin, gezegenin su kaynaklarını giderek baskı altına soktuğunu belirten FAO, su kaynaklarının hızla tükendiğini vurguluyor.

İklim değişikliği

İklim değişikliği, su ve gıda sorununu ortaya çıkaran önemli etmenlerden biri olarak görünüyor.

ABD Çevre Koruma Ajansı’na (EPA) göre, iklim değişikliğinin yol açtığı olumsuz hava koşulları, tarım arazilerine ve dolayısıyla mahsullere zarar veriyor.

Sıcaklık ve yağışlardaki düzensizlik, tarım arazilerinde böceklerin ve yabani otların artmasına, hastalıkların ortaya çıkmasına ve yayılmasına sebep oluyor.

Şiddetli sağanaklar, toprağı aşındırıp içindeki besini tüketerek ürünlere zarar vermesinin yanı sıra, su seviyesinin yükselmesine ve tarım arazilerinin sular altında kalmasına yol açıyor.

Su sıcaklığının artması okyanus, deniz ve göllerdeki balıkların ölümüne neden oluyor.

Sıcaklık artışlarında önemli rol oynayan El Nino hava olaylarının etkisiyle şiddetli kuraklığın milyonlarca insanı daha yoksulluğa itebileceği düşünülüyor.

FAO’ya göre seller, son yıllarda 2 milyardan fazla kişiyi etkileyerek 2021 yılında yaklaşık 2 milyar dolarlık küresel kayba yol açtı.

Yalnızca Afrika’da seller nedeniyle 2022’de 2 bin kişi hayatını kaybederken, Pakistan’da ülkenin 3’te 1’i sular altında kaldı, 8 milyon kişi yerinden oldu.

Rusya-Ukrayna Savaşı gıda fiyatlarını etkiliyor

Dünya Bankasına göre, Kovid-19 salgını sonrası tedarik zincirindeki sorunların hafiflemesine karşın Rusya-Ukrayna Savaşı’nın etkisiyle başta gıda, emtia, enerji ve diğer temel ihtiyaç maddeleri olmak üzere birçok ürünün fiyatındaki yüksek seyir devam ediyor.

Savaş yüzünden oraya çıkan bu ticaret kısıtlamaları gübre sektörünü de sekteye uğratıyor ve tahıl fiyatlarında artışa yol açıyor.

Artan yurt içi gıda fiyatları, artan enerji maliyetleriyle birleşince, düşük ve orta gelirli ülkelerde hayat pahalılığı krizi yaşanıyor.

Savaş ile 25 Eylül 2023 itibarıyla 19 ülkede uygulanmakta olan 25 gıda ihracat yasağı ve 7 ülkedeki 12 ihracatı sınırlayıcı tedbirler gıda fiyatlarını etkiliyor.

İhracat kısıtlamalarının ve yaptırımların hafifletilmesinin yanı sıra Karadeniz Tahıl Koridoru Anlaşması tahıl piyasalarının istikrara kavuşmasına yardımcı olsa da küresel tehdit devam ediyor.

Gıda fiyatlarındaki artış küresel açlığı tetikliyor

Dünya Bankasının verilerine göre, yurt içi gıda fiyat enflasyonu dünya genelinde yüksek seyretmeye devam ediyor.

Dünya genelinde 165 ülkenin yüzde 79,4’ünde gıda fiyatları enflasyonu genel enflasyonun üzerinde seyrediyor.

Enflasyon ve fiyatlardaki artış, özellikle dezavantajlı grupların gıdaya erişimini olumsuz etkiliyor.

Bundan en çok etkilenen ülkeler Afrika, Kuzey Amerika, Latin Amerika, Güney Asya, Avrupa ve Orta Asya’da yer alıyor.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Selin getirdiği ağaç parçaları emekli polis memurunun elinde dekoratif ürüne dönüşüyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 28.09.2024 16:15
A+ A-

BOLU (AA) – MEHMET EMİN GÜRBÜZ – Bolu'da emekli polis memuru Mustafa Okyay, selin getirdiği ağaç parçalarından dekoratif ürünler tasarlıyor.

Gerede ilçesinde yaşayan evli ve iki çocuk babası 45 yaşındaki Okyay, arkadaşıyla açtığı atölyede, dekoratif ürünler tasarlamaya başladı.

– “Selin getirdiği ağaç parçalarını değerlendirmeye çalışıyorum”

Mustafa Okyay, AA muhabirine, merakı olduğu ahşap sanatına emekli olduktan sonra ağırlık verdiğini söyledi.

Okyay, evinde başladığı uğraşını, ortamın uygun olmaması nedeniyle atölyede sürdürmeye karar verdiğini belirterek, “Bir yer açmak için arkadaşımla görüştüm. O da kabul etti ve bu iş yerini açtık. İki katlı iş yerimizde işlerimizi yürütüyoruz.” dedi.

Selin getirdiği ağaç parçalarını değerlendirmeye çalıştığını anlatan Okyay, “Ağaç parçalarını genellikle selin geçtiği yerlerden topluyorum. Ağaç parçalarının çürük kısımlarını temizliyorum. Güzel ürünler ortaya çıkıyor hem de sağlam oluyorlar.” diye konuştu.

Okyay, ağaç parçalarından çeşitli dekoratif ürünler tasarladığını dile getirerek, “Tespihlik de yapıyoruz. Tespih hastası olanlar var. Onlar tespihlerini asacak bir şey arıyor. Biz de onlara yaptığımız ürünleri sunuyoruz.” ifadelerini kullandı.

Ürünlerini ağırlıklı olarak atölyede satışa sunduğunu aktaran Okyay, Bolu ve çevre illerde düzenlenen panayırlarda da tasarımlarını meraklılarıyla buluşturduğunu kaydetti.

Okyay, günde birkaç ürün yaptığına değinerek, fiyatların kullanılan malzeme ve işçiliğe göre değiştiğini sözlerine ekledi.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331