İnanç Hastanesi’nden Vulva kanserine karşı ihtarlar

İnanç Hastanesi’nden Vulva kanserine karşı ihtarlar

Anadolu Ajansı
Yayın: 12.08.2023 12:00
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – İnanç Hastanesi Bayan Hastalıkları ve Doğum Kısım Lideri Prof. Dr. Ömer Lütfi Tapısız, vulva kanserinde yaş ihtarında bulunarak, “Vulva kanseri yüzde 70 elli yaş üzerindeki bayanlarda görülmektedir. Her yaşta olabileceği üzere, daha çok menopoza giren ve ileri yaştaki bayanlarda görülür.” tabirlerini kullandı.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Bayan Hastalıkları ve Doğum Kısım Lideri Prof. Dr. Ömer Lütfi Tapısız, Vulva kanserinin HPV kaynaklı gelişebileceğine dikkati çekti. Vulva kanserinde HPV'nin rolünü belirten Tapısız, “HPV ile bağlı vulva kanserleri daha genç yaşta, sıklıkla 50 yaş altındaki bayanlarda görülmektedir.” değerlendirmesinde bulundu.

Vulva kanserinin nedenlerine dair de ayrıntılı bilgiler paylaşan Tapısız, Vulva kanserinde besbelli bir genetik yatkınlık olmadığını aktardı lakin Vulva kanserine yakalanma riskini arttıran etkenlere karşı dikkatli olunması gerektiğini hatırlattı.

Tapısız, Vulva kanseri riskini arttıran nedenler ortasında ileri yaş, vulvar intraepitelyal neoplazi (VIN), Human Papillomavirus (HPV), lichen sclerosus üzere Vulva'yı etkileyen cilt hastalıklarının ve sigara kullanımının öne çıktığını söz etti.

Tapısız, Vulva kanserinin habercisi olabilecek birtakım belirtilere karşı uyardı. Geçmeyen kaşıntı, ağrı, sızı yahut hassasiyet, kırmızı-beyaz yahut siyah cilt lekeleri, yumru yahut siğil gibisi büyüme, hal yahut renk değiştiren ben, açık bir yara ve bunların yanı sıra, adet periyotları ortasında Vulva'da kanama yahut lekelenme biçiminde vajinal akıntının, idrar yaparken yanma hissinin de görülebildiğini kaydetti.

Vulva kanserinin teşhis edilebilmesi için vulvanın ayrıntılı bir formda incelenmesi gerektiğini belirten Tapısız, şu tabirleri kullandı:

“Vulva'daki kuşkulu bölgenin kanserli olup olmadığını teşhis etmek için bu bölgeden bir doku örneği alınmaktadır. Biyopsi sonucunda kanser tespit edildikten sonra hastalığın yaygınlığının belirlenmesi için bilgisayarlı tomografi, MR, PET üzere birtakım görüntüleme prosedürleri kullanılır. Sonrasında tedavide, hastalığın evresine nazaran cerrahi, radyoterapi, kemoterapi sistemlerinden biri ya da birkaçı uygulanabilmektedir”.

– Vulva kanserinden korunmak için alınabilecek önlemler

Tapısız, Vulva kanserinden korunmak için yapılması gerekenleri de aktardı.

Sigaranın bağışıklık sistemini zayıflattığı için sigara bırakılarak yahut sigara kullanımına hiç başlamayarak Vulva kanserine yakalanma riskinin düşürülebileceğini kaydeden Tapısız, “Ayrıca cinsel partnerlerin sayısını azaltmak ve cinsel münasebet esnasında kondom kullanmak HPV'ye maruz kalma riskini azaltır. Bu sayede HPV ile ilişkilendirilen vulva kanserinden korunmak mümkündür.

PAP smear ve pelvik muayene, vulva kanserini erken teşhisinde kıymetli bir rol oynadığı için, jinekolojik muayenelerin sistemli olarak yapılması kıymetlidir. Bunun yanı sıra HPV aşısı, vulva kanserine yakalanma riskini azaltacaktır. Sonuçta, menopozal devirde olan ve vulvasında kaşıntı, ağrı üzere şikayetleri olan hastalarda vulva kanseri riski unutulmamalı ve yılda bir jinekolojik denetimlerin değeri akılda tutulmalıdır.” açıklamalarında bulundu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

CHP Genel Başkanı Özel, Erbaa’daki patlamayla ilgili Tokat Valisi Hatipoğlu’ndan bilgi aldı

Anadolu Ajansı
Yayın: 20.05.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

ANKARA (AA) – CHP Genel Başkanı Özgür Özel, Erbaa ilçesinde bir bağ evindeki patlamaya ilişkin Tokat Valisi Numan Hatipoğlu'ndan bilgi aldı.

CHP'den yapılan açıklamaya göre, Özel, Erbaa'daki bir bağ evinde 5'i jandarma 7 kişinin yaralandığı patlamanın ardından Tokat Valisi Hatipoğlu ve İl Jandarma Komutanı Jandarma Kıdemli Albay Sabri Küyük ile telefonda görüştü.

Olay ve yaralıların sağlık durumları hakkında bilgi alan Özel, partisinin Tokat Milletvekili Kadim Durmaz'ı süreci takip etmesi için görevlendirdi.