Bölgenin Sesi Gazetesi tarafından
08 Eylül, 2023 16:21 tarihinde yayınlandı
A+ A-

İsrail’in Gazze’den Batı Şeria’ya mal girişini yasaklama kararı ekonomik endişeleri zirveye taşıdı

Gazzeli yetkililer ve analistler, İsrail'in, "patlayıcı madde kaçakçılığı" yapıldığı gerekçesiyle Gazze'den işgal altındaki Batı Şeria'ya mal girişini durdurma kararını "gerçek bir kriz" olarak nitelendiriyor.

AA muhabirine konuşan yetkililer ile analistler, karar nedeniyle yüzlerce ekonomik kurumun kapatılacağı, binlerce kişinin işsiz kalacağı uyarısında bulundu. Gazze Ulusal Ekonomi Bakanlığı Araştırma ve Geliştirme Müdürü Usame Nevfel, kapatmanın tüm ekonomik sektörleri olumsuz etkileyeceğini söyledi. Gazze Şeridi'nin çeşitli alanlardan yılda yaklaşık 134 milyon dolarlık mal ihraç ettiğini belirten Nevfel, kararın ekonomik kuruluşların işçilerini işten çıkarmasına yol açacağını ve bunun da işsizlik oranının artmasına neden olacağını belirtti. Filistin Tarım Bakanlığı Sözcüsü Muhammed Ebu Avde de cari dönemde ihracatın durdurulması nedeniyle tarım sektöründeki kaybın günde yaklaşık bir milyon şekel olarak tahmin edildiğini söyledi. Kararın uygulanmaya devam etmesi durumunda zararın artacağını ifade eden Ebu Avde, "ihracatın durması nedeniyle balıkçılık ve tarımla uğraşan yaklaşık 60 bin ailenin zarar göreceğini" kaydetti.

Sınırın kapatılması balıkçılık sektörünün tamamen yok edilmesi demek

Gazze'deki Balıkçılar Sendikası Başkanı Nizar Ayaş, sınır kapısının kapatılmasının Gazze'deki balıkçılık sektörünün tamamen yok edilmesi anlamına geldiğini belirtti. "Gazze Şeridi ayda yaklaşık 80 ton balık ihraç ediyor. Dolayısıyla ihracatın durdurulması, Filistinli balıkçının yaklaşık yüzde 50 zarar görmesi demek." ifadelerini kullanan Ayaş, karar nedeniyle balıkçıların teknelerini çalıştırmak için gerekli maliyeti karşılayamayacağını, bunun da sektörün çökmesine neden olacağını vurguladı. Tarım Bakanlığı'na göre, Gazze Şeridi'nde yaklaşık 4 bin kişi balıkçılıkla geçimini sağlıyor. Gazze denizinde yaklaşık 1300 balıkçı teknesi çalışıyor.

Karar, gerçek bir krize neden olacak

Gazze Şeridi'ndeki Hazır Giyim ve Tekstil Endüstrisi Birliği Başkanı Fuad Avde de kararın "şirketlerin ve endüstriyel kurumların çalışmalarında gerçek bir krize neden olacağını" dile getirdi. Avde, Gazze'de düzenlediği basın toplantısında, işgal altındaki Batı Şeria ve İsrail'e ihracat yapan 290'a yakın kayıtlı fabrika ve 100'den fazla firmanın bulunduğunu, bu fabrikalarda 9 binin üzerinde işçinin çalıştığını kaydetti. Bu seviyeye gelebilmek için 10 yıl çalıştıklarını aktaran Avde, karar nedeniyle bu şirket ve fabrikaların, yüzde 70'ten fazlasının çalışamaz duruma geleceğini, bunun da işsizlik oranını artıracağını ifade etti.

Karar, işsizliği ve yoksulluğu artıracak

Ekonomi analisti Semir Ebu Mudellele ise İsrail'in "güvenlik önceliklerini her zaman siyasi ve ekonomik önceliklerin önüne koyduğunu, böylece herhangi bir nedenle ekonomik yaptırımlar uyguladığını" söyledi. "İhracatın durdurulması Gazze'ye yönelik kısıtlamayı daha da artırmaya dönük bir adımdır. Çünkü bu ticari geçiş, onların tek çıkış noktasıdır." diyen Ebu Mudellele, kararın, son yıllarda Gazze'deki işsizlik sorununun bir kısmını çözmeye çalışan başta giyim ve tekstil alanında çalışan fabrikalar olmak üzere özel sektörden geriye kalanların da yok olmasına yol açacağı değerlendirmesinde bulundu. Ebu Mudellele, "Karar, birçok fabrikada işten çıkarmalara neden olacak. Bu da vatandaşlar arasındaki işsizliği ve yoksulluğu artıracak. Gazzelilerin 17 yıldır çektiği insani krizlerin iki katına çıkması sonucunu beraberinde getirecek." diye konuştu. Avrupa-Akdeniz İnsan Hakları İzleme Örgütü'ne göre, Gazze Şeridi nüfusunun yüzde 61,6'sı yoksulluk içinde yaşarken, işsizlik oranı 2022 sonu itibarıyla yaklaşık yüzde 47'ye ulaştı. İsrail hükümeti, 5 Eylül'de, Kerm Ebu Salim Sınır Kapısı üzerinden Gazze'den Batı Şeria'ya mal girişinin tamamıyla durdurulmasına karar vermiş; söz konusu karara gerekçe olarak da Gazze'den Batı Şeria'ya giysiler içine gizlenmiş patlayıcı madde gönderilmesini göstermişti. Kerm Ebu Salim, Gazze'nin dışarıya açılan tek ticari kapısı olma özelliğini taşıyor. İsrail'in 2006 yılından beri hava, kara ve denizden abluka altında tuttuğu Gazze Şeridi, büyük bir insani drama sahne oluyor. Seyahat özgürlüğü olmayan yaklaşık 2 milyon Filistinli, istisnai durumlar hariç Gazze dışına çıkamıyor.(AA)
blank
İhlas Haber Ajansı tarafından
19 Nisan, 2025 10:38 tarihinde yayınlandı
A+ A-

Başkan Kurnaz: “Borçsuz, güçlü bir belediye olacağız”

Samsun’un İlkadım Belediye Başkanı İhsan Kurnaz, göreve geldiklerinde karşılaştıkları yaklaşık 850 milyon TL’lik borç yüküne karşın, belediyeyi bir yıl içinde vergi, SGK ve piyasa borcu olmayan güçlü bir yapıya kavuşturma noktasına getirdiklerini söyledi.
31 Mart Mahalli Yönetimler Seçimleri’nin akabinde geçen bir yılı pahalandıran Lider Kurnaz, İhlas Haber Ajansı’na (İHA) yaptığı açıklamada, uyguladıkları mali disiplinle borç yükünün yüzde 90’ını bitirme etabına geldiklerini tabir etti. Vazifeye geldiklerinde önemli bir mali tabloyla karşılaştıklarını belirten Lider İhsan Kurnaz, "31 Mart 2025 prestijiyle bir yılımızı tamamladık. Belediyemizin piyasaya olan borçları, yüksek bedelli hizmet alımları, SGK ve vergi borçları, kredi taksitleri üzere birçok kalemde toplamda 850 milyon TL’nin üzerinde bir borç yüküyle devraldık. Ayrıyeten personel ve memur emekliliklerinden kaynaklanan yaklaşık 80 milyon TL’lik kıdem tazminatı yükü oluştu. Bunun 50 milyon TL’sini ödedik, kalan kısmını da bu ay içerisinde ödeyeceğiz" dedi.

"Disiplinli çalışmayla güçlü bir belediye oluyoruz"
Göreve geldiklerinde borç yükünün kendilerini endişelendirdiğini anlatan Kurnaz, "İyi bir planlama ve bütçe disipliniyle hizmetleri aksatmadan yolumuza devam ettik. Hizmetleri dışarıdan almak yerine belediye çalışanımızla kendi imkanlarımızı kullanarak kıymetli bir tasarruf sağladık. Mahalle yollarının yenilenmesinden köy yollarının ana arterlerine, toplumsal yardımlardan altyapıya kadar tüm hizmetlerimizi aksatmadan sürdürdük. 2024 yılı içerisinde dar gelirli vatandaşlara 21 milyon TL’nin üzerinde toplumsal yardım yaptık. Bugün prestijiyle vergi dairesine borcumuz kalmadı. SGK borcumuz ise 350 milyon TL’den yarıya indirildi. Piyasa borçlarımızı da büyük oranda azalttık. Birkaç ay içinde vergi, SGK ve piyasa borcu olmayan güçlü bir belediye haline geleceğiz" diye konuştu.

"2025 ve sonrası daha verimli olacak"
İlkadım Belediyesi’nin gelecek yıllarda çok daha verimli hizmetler üreteceğini vurgulayan Lider Kurnaz, "Araç ve ekipmanlarımızı belediyeye kazandırarak paklık ve hizmet yükümüzü hafiflettik. Artık her hizmeti kendimiz yapabilecek duruma geldik. Bu da hem maliyetleri düşürdü hem de hizmet kalitesini artırdı. 2025 yılı 2024’ten çok daha verimli geçecek. 2026, 2027 ve sonraki yıllarda ise kasasında parası olan, projelerini kendi yapan, toplumsal hizmetlerini sürdüren güçlü bir İlkadım Belediyesi olacak. Bu noktada maksadımızın yüzde 90’ına ulaştık" sözlerini kullandı.

Yorum Yaz

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.