İsrail’le kontrollü çatışmadaki Hizbullah’ın askeri kapasitesi tartışılıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 09.08.2024 12:25
A+ A-

İsrail’in başkent Beyrut’a düzenlediği hava saldırısında üst düzey komutanını kaybeden Lübnan’daki Hizbullah Hareketi’nin nasıl bir misilleme yapacağı tartışılırken, gözler Tel Aviv’le kontrollü çatışması süren örgütün askeri kapasitesine çevrildi.

İran destekli Hizbullah Hareketi, 8 Ekim 2023’ten bu yana Lübnan’ın güneyinden İsrail ordusuna yönelik kontrollü saldırılar düzenliyor.

Taraflar arasındaki çatışmalar, 29 Temmuz’a kadar sadece Lübnan-İsrail arasındaki sınır bölgesinde yaşanıyordu.

Ancak İsrail ordusunun 30 Temmuz’da Hizbullah’ın üst düzey komutanlarından Fuad Şükür’e yönelik Beyrut’a düzenlediği hava saldırısıyla “sınır angajmanı” ortadan kalktı.

Bunun ardından Hizbullah’ın Beyrut saldırısına karşılık İsrail’e nasıl ve ne tür silahla misillemede bulunacağı merak ediliyor.

AA muhabiri, 1980’den bu yana Lübnan’ın güneyi ve doğusunda devlet olmayan silahlı bir aktör olarak hareket eden Hizbullah’ın elinde bulundurduğu ve çatışmalarda sıklıkla kullandığı silahları inceledi.

300 günlük kontrollü çatışmanın bilançosu

Hizbullah lideri Hasan Nasrallah, 11 Ekim 2023’te yaptığı açıklamada Lübnan’dan İsrail’e yönelik gerçekleştirilen saldırıların Gazze Şeridi’ndeki Filistin direniş gruplarına “destek” için gerçekleştirildiğini ifade etmişti.

Hizbullah, resmi Telegram hesabından İsrail ordusuna yönelik farklı silahlarla düzenlediği eylemlerin bilançosunu açıkladı.

Örgütün verdiği bilgilere göre, 8 Ekim 2023’ten 3 Ağustos 2024’e kadar 2 bin 500 saldırı gerçekleştirildi.

Saldırılarda 125 askeri araç, 182 komuta merkezi, 450 teknik istihbarat teçhizatı, 4 askeri endüstri tesisi, 61 topçu birliği, 12 Demir Kubbe vuruldu ve 8 İHA düşürüldü.

Hizbullah, 10 aylık çatışma sürecinde İsrail’in 35 kilometre derinliğindeki hedefleri de vurabildiğini aktardı.

Hizbullah saldırıları nedeniyle İsrail’in sınırda yer alan, kuzeydeki yasa dışı 43 yerleşim birimi tamamen boşaltıldı. Böylece 230 bin İsrailli evlerini terk etmek zorunda kaldı.

Hizbullah çatışmalarda 1 üst düzey, 3 saha komutanı toplamda 401 mensubunu kaybetti
İsrail ordusu, Lübnan’ın güneyindeki 120 kilometrelik dağlık ve sahil kesimlerde genellikle evlerde konuşlanan veya araçlarıyla hareket halinde olan Hizbullah mensuplarını insansız hava araçları ve savaş uçaklarıyla hedef alıyor.

İsrail güçleri ilk olarak 8 Ocak’ta Visam Tavil, 3 Haziran’da Muhammed Nima Nasr ve 12 Haziran’da Talib Sami Abdullah gibi örgütün, Suriye’deki iç savaşta görevler üstlenen saha komutanlarını hava saldırılarıyla öldürdü.

Son olarak 30 Temmuz’da başkent Beyrut’ta, Hizbullah’ın kalesi Dahiye bölgesine düzenlediği hava saldırısında, örgütün 2 numaralı ismi olduğu belirtilen, üst düzey komutanı Şükür’ü öldüren İsrail ordusunun, 8 Ekim 2023’ten beri düzenlediği saldırılarda ölen Hizbullah mensubunun sayısı 401’e yükseldi.

100 bin üzerinde savaşçı var iddiası

Hizbullah Genel Sekreteri Hasan Nasrallah, daha önceki birçok açıklamasında, örgütün aktif şekilde savaşmaya hazır 100 bin üzerinden savaşçısının olduğunu iddia etmişti.

Irak ve Yemen’den birçok kişinin saflarında savaşmak istediğini de dile getiren Nasrallah, ancak savaşçıya ihtiyaçlarının da bulunmadığını dile getirmişti.

Öte yandan ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatının (CIA) verilerine göre, Hizbullah’ın 2022’ye kadar, toplamda 45 bin, sahada aktif mensuplarının sayısının ise 20 bin olduğu tahmin ediliyor.

İran yapımı füzeleri

Hizbullah’ın Temmuz 2006’da patlak veren ve 34 gün süren İsrail ile son savaşında en çok kullandığı füze, 30 kilometre menzili bulunan Rus yapımı katyuşa idi. O dönem Hizbullah, İsrail’in sadece kuzey bölgelerine 4 bin adet katyuşa fırlatmıştı.

Ancak aradan geçen 18 yıllık süreçte İran’ın büyük desteğiyle Hizbullah’ın elindeki füzelerini geliştirdiği belirtiliyor.

CIA’nın verilerine göre, örgütün elinde 150 bine yakın farklı türde füze bulunuyor.

Hizbullah lideri daha önceki açıklamalarında bazı füzelerin artık Lübnan’da kendileri tarafından imal edildiğini ileri sürmüştü.

Açık kaynaklara göre, Hizbullah’ın envanterinde İran yapımı ve 550 kilometre menzilli Raad, 43 km menzilli Fecer, 200 km menzilli Zilzal, 10 km menzilli Burkan, 11 km menzilli Falak-1 ve Falak-2 füzeleri bulunuyor.

Ekimdeki çatışmalardan bu yana örgüt, İsrail’in kuzeyindeki askeri hedefleri, genellikle güdümlü füze, İran yapımı yarım ton ağırlığındaki Burkan ile Falak-1 ve Falak-2 füzeleriyle vuruyor.

Hizbullah, 2006’da İsrail’in askeri araçlarını genellikle Rus yapımı güdümlü Kornet füzeleriyle hedef aldı.

Hizbullah’a yakınlığıyla bilinen Beyrut merkezli Al Mayadeen TV’nin geçtiği raporlara göre, şu anda örgütün elinde daha çok İran yapımı güdümlü “Elmas” füzesi bulunuyor.

Karadan havaya füze

Lübnan’ın güneyindeki hava sahasını ihlal edip saldırılar düzenleyen İsrail’in Elbit Hermes 450 ve 900 tipi toplamda 8 adet insansız hava aracı (İHA) Hizbullah tarafından düşürüldü.

Hizbullah, İHA’ları genellikle detay vermeden ellerindeki “hava savunma silahı”yla vurulduğunu belirtti.

Ayrıca örgüt, Lübnan semalarında alçak uçuş yapan İsrail savaş uçaklarının da yine hava savunma sistemiyle püskürtüldüğünü ve geri çekilmek zorunda kaldığını zaman zaman duyuruyor.

Hizbullah, 7 Haziran’da tarihinde ilk kez bir İsrail jetinin uçaksavar füzesi ateşleyerek sınırdan geri çekilmeye zorlandığını açıklayan bir bildiri yayınlamıştı.

İHA kapasitesi

Hizbullah, İsrail’in Hayfa kenti gibi ülkenin stratejik ve derinlikte yer alan iç kesimlerine kadar sızabilen insansız hava araçlarına sahip.

Örgüt özellikle sınır hattında yer alan birçok askeri üsse kamikaze insansız hava aracı (İHA) ile sıklıkla saldırılar düzenlediğini duyuruyor.

Bu saldırıların içerisinde en dikkati çekeni ise 15 Mayıs’ta İsrail’in kuzeyindeki Taberiya yakınlarındaki bir üste bulunan ve ABD-İsrail’in ortak bir projesi “Skylark” adındaki gözetleme balonunun vurulması oldu.

Hizbullah, Lübnan’ın güneyinden fırlattığı kamikaze İHA ile Skylark balonunu patlattı. İsrail, Skylark’ı sınır gözetlemek için kullanıyordu.

Lübnan’daki örgütün elinde 2 bin kilometreye kadar menzili bulunan İran yapımı Shahed 101, 129, 136 tipi ve 150 kilograma kadar patlayıcı taşıyabilen İHA’lar’ın bulunduğu da ifade ediliyor.

Ayrıca İran yapımı ve 20 kilogramlık patlayıcı taşıyan kamikaze Ebabil 2T ve Mirsad 1 İHA’ları bulunan Hizbullah’ın, İran yapımı İHA’ların yanı sıra kendi ürettiği Eyüb ve Mirsad 2 İHA’ları da var.

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

IBS Sigorta yapay zekayla kişiselleştirilmiş sigorta ürünleri sunuyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 13.09.2024 12:52
A+ A-

İSTANBUL (AA) – IBS Sigorta ve Reasürans Brokerliği Üst Yöneticisi (CEO) Murat Çiftçi, yapay zekanın büyük veri analiziyle müşterileri risk profillerinin daha doğru belirlenebildiğini, bunun da daha kişiselleştirilmiş ve uygun fiyatlı sigorta ürünlerinin sunulmasını mümkün kıldığını belirtti.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, büyük ölçüde manuel süreçlere dayanan sigorta işlemleri, yapay zeka sayesinde otomatikleşerek verimliliği artırıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Çiftçi, yapay zekanın sigorta sektöründeki etkisinin daha da artacağını belirterek, öngörücü analitiklerin gelecekteki riskleri daha iyi tahmin etmeye olanak tanıyacağını aktardı.

Yapay zekanın proaktif önlemler alarak kayıpları azaltmayı sağlayacağını kaydeden Çiftçi, “Blockchain teknolojisi ile birleştiğinde yapay zeka, otomatik olarak tetiklenen akıllı sözleşmelerin oluşturulmasına olanak tanıyacak, bu da işlemleri daha şeffaf ve güvenli hale getirecek. Ayrıca, yapay zeka sayesinde daha kişiselleştirilmiş ürünler sunabileceğiz, bu da müşteri memnuniyetini artıracak ve rekabet avantajı sağlayacak. Yeni iş modelleri, örneğin tahmine dayalı bakım hizmetleri ve paylaşılan ekonomi sigortası gibi yenilikçi ürünler, yapay zekanın sektördeki etkisiyle geliştirilebilecek.” ifadelerini kullandı.

Çiftçi, yapay zekayla birlikte sigorta sektöründe yeni iş modellerinin ortaya çıkmaya başladığına işaret ederek, “Tahmine dayalı bakım hizmetleri, paylaşılan ekonomi sigortası ve akıllı ev sigortası gibi yeni ürünlerin geliştirilmesi, bu teknoloji sayesinde mümkün olmaktadır. Müşteri deneyimini iyileştirme konusunda da yapay zeka önemli bir rol oynar. Chatbotlar ve sanal asistanlar sayesinde müşteriler, sorularına hızlı ve kolay bir şekilde cevap bulabilir ve sorunlarını daha hızlı çözebilir, bu da müşteri deneyimini önemli ölçüde geliştirir.” açıklamasını yaptı.

– “Şeffaflık ve açıklanabilirlik açısından kritik öneme sahip”

Yapay zekanın avantajları olduğu kadar zorlukları da beraberinde getirdiğini vurgulayan Çiftçi, teknolojik zorluklar arasında ilk olarak veri kalitesinin geldiğini kaydetti.

Çiftçi, yapay zeka sistemlerinin doğru ve etkili çalışabilmesi için yüksek kaliteli ve büyük miktarda veriye ihtiyaç olduğu bilgisini paylaşarak, sektörde verilerin tutarlılığı, eksiklikleri ve format farklılıkları gibi sorunların veri kalitesini olumsuz etkileyebileceğini aktardı.

Yapay zekanın getirdiği zorlukların üstesinden gelmek için sigorta şirketlerinin çeşitli önlemler alması gerektiğine dikkati çeken Çiftçi, “Öncelikle, veri kalitesinin artırılması için veri temizleme ve doğrulama süreçleri iyileştirilmeli. Ayrıca, yapay zeka kararlarının nasıl alındığını açıklayabilecek yöntemlerin geliştirilmesi, şeffaflık ve açıklanabilirlik açısından kritik öneme sahip.” şeklinde görüş belirtti.

Çiftçi, yapay zekayı stratejik planlarının merkezine aldıklarını belirterek, şu değerlendirmede bulundu:

“IBS olarak yapay zekanın kullanımına büyük önem veriyoruz. Bu alanda sektördeki yenilikleri ve teknolojik gelişmeleri yakından takip ederek, müşteri deneyimini en üst düzeye çıkarmak ve operasyonel verimliliğimizi artırmak üzerine odaklanıyoruz. Müşteri odaklılık ve kişiselleştirilmiş hizmetler konusunda önemli adımlar atıyoruz. Verimlilik ve operasyonel mükemmeliyet hedeflerimiz doğrultusunda, yapay zekanın sunduğu otomasyon ve büyük veri analiz yeteneklerinden yararlanmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Rutin ve tekrarlayan süreçleri otomatikleştirerek, çalışanlarımızın daha stratejik görevlere odaklanmasını sağlayacak projeler üzerinde çalışıyoruz.”

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331