İtfaiye Haftasında Tarihi Tulumbacılar Gösterisi

İtfaiye Haftasında Tarihi Tulumbacılar Gösterisi

Yayın: 29.09.2023 16:41 |Güncelleme: 27.12.2023 16:41
Paylaş:
A+ A-

Safranbolu’da İtfaiye Haftası Etkinlikleri Düzenleniyor

Safranbolu Belediyesi İtfaiye Müdürlüğü tarafından itfaiye haftası sebebiyle bir etkinlik düzenledi. Safranbolu Kazdağlıoğlu Meydanı’nda yarın, saat 12.00’de başlayacak olan etkinlikte “Tarihi Tulumbacılar Gösterisi” yer alacak. Hemen ardından da yangın konulu fotoğraf sergisinin açılışı yapılacak.

Safranbolu Belediyesi İtfaiye Müdürü Mehmet Gökçü, ülke genelinde itfaiyecilik haftası veya yangından korunma haftası olarak kutlanılan bu hafta için şunlara değindi: “Ülkemizde itfaiyeciliğin başlangıcı yaklaşık 1715 tarihinde Yeniçeri Ocağı’na bağlı olarak Gerçek Davut’un idaresinde Tulumbacı Ocağı kurularak başlandı. Bu ocak günümüz modern itfaiyesinin çekirdeğini oluşturmaktadır. Türkiye’de itfaiye teşkilatımızın 309. Kuruluş yıldönümü olarak kutlanmaktadır. Biz Safranbolu’da ise 150 yıl önce kurulan bir teşkilatız. Burada 25 personele sahibiz. Bu hafta okullarımızdan birçok öğrenciler bizleri ziyarete geldi. Bu bizi çok sevindiriyor. Önceden 110 olan telefon numaramız artık 112 oldu. Onu minik öğrencilerimize öğretiyoruz. Onlarda burada akülü araba ile geziyorlar ve özel kıyafetlerimizi giyerek yakından görüyorlar. Eski bir tulumbamız vardı. O tulumbayı tamir ettik. Bir tulumbacı ekibi kurduk. Amirimiz Ferhat Akgün ve Nihat Gören tulumbanın yeniden çalışmasını sağladı. Biz de bu yıl farklı bir etkinlik düzenlemek istedik. Bu tulumba eşliğinde tarihi çarşıda bir etkinlik düzenleyeceğiz. Halkımızı davet ediyoruz. Ayrıca hemen sonrasında yangın sergimizi tarihi çarşıdaki belediye binasında açacağız. Belediye Başkanımız ilçemizdeki yanan konakların eski ve yeni halleriyle görülebileceği bir sergi düzenlememizi istemişti. Biz de bu etkinlikte farklı bir bakış açısı kazandırmak istedik. Tarihi çarşı da bazı alanlara hiç araç girmiyor. Araç girmeyen 10 kritik noktaya dolaplar koyduk. Bu dolapların bakımları yapıldı. Kilitlerini değiştirdik. Bu dolapları belirli kişilere kullanma izni vereceğiz. Bu bölgelerde ihtiyaç halinde kullanabilecekler. Bizim iki projemiz vardı. Avrupa Birliği destekli tarihi evlerin korunması hakkında hazırladığımız ilk proje 132 bin euroluktu. Bir de sanayi yangınları ile ilgili çalışmalarımız ve projemiz var. Kitapçıklar ve broşürler hazırlandı. Tekstil fabrikaları, haddehaneler ve tüm işyerleri için hazırlanan broşürleri dağıttık. Eğitimler alıyoruz. Halkın eğitimi için uğraşıyoruz. Bilinçli ve eğitimli bir ekibimiz var. Safranbolu bizim gözbebeğimiz 1.200 konağımızın korunması için elimizden gelen gayreti gösteriyoruz.”

Batı Karadeniz Bölgesi’nin ilk kadın itfaiyecisi olan ve 2021 yılında itfaiyeye katılan Betül Şevval Taşlıyan Esin ise çalışmaları hakkında şunları söyledi: “Sivil Savunma ve İtfaiyecilik bölümü mezunuyum. Burada 24 erkek meslektaşımla birlikte yaklaşık üç yıldır çalışıyorum. Başlangıçta memur olarak masa başında çalıştım. Ancak sahada olmayı çok istiyordum. Bu bölümü sahada olmak ve mesleğimi icra edebilmek için okudum. Her yangın çıktığında katılmak istedim. Mesleğimi çok sevdiğim için ekstra çalışmak bile istiyorum. Burada çalışmaya başladım birden bire 24 ağabeyim oldu. Beraber çok büyük bir aile olduk. Benim için ilk zamanlar tepkiler çok fazla oluyordu. Safranbolu halkı, bir kadının itfaiye hortumu tutarken görülmesine artık alıştı. Benim spor geçmişim olduğu için çalışırken pek zorlanmıyorum. Buraya minik öğrenciler ziyarete geliyor. Onlara eğitim veriyoruz. Tüm meslektaşlarımın itfaiye haftasını kutluyorum.” dedi. (Esra Oğuzkağan Özkan)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Doğu Karadeniz’den 4 ayda 9 ülkeye bal ihracatı

Anadolu Ajansı
Yayın: 17.05.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

TRABZON (AA) – Doğu Karadeniz'den ocak-nisan döneminde ABD başta olmak üzere 9 ülkeye bal satıldı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, AA muhabirine, bölgeden 4 ayda 218 ton bal ihraç edildiğini söyledi.

Dış satımdan 894 milyon 471 bin dolar kazanç sağlandığına dikkati çeken Kalyoncu, “ABD, 462 bin 563 dolarlık ihracatla ilk sırada yer aldı. ABD'yi 198 bin 750 dolarla Almanya, 96 bin 216 dolarla Suudi Arabistan takip etti. Bölgeden söz konusu dönemde Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Umman, Azerbaycan, Belçika ile Birleşik Krallık'a da bu dönem bal satıldı.” diye konuştu.

Kalyoncu, ihracatı artırmaya yönelik çalışmaları önemsediklerini vurgulayarak, bal ihracatının, organik, coğrafi işaretli ve markalı ürün ihracatıyla daha da artırılabileceğini ifade etti.

Bal üretimi açısından bu yıl hava şartlarının iyi geçtiğini, bunun da rekolteyi artıracağını dile getiren Kalyoncu, “Türk balını dünya piyasalarında kalitesiyle marka haline getirmemiz gerekiyor. Kaliteli ve en üst ambalajlarda Türk balının üretimi için ilgili kurumların etkin denetimler yaparak, asla ödün verilmemesi önem arz ediyor.” değerlendirmesini yaptı.