Kahvecilerden katı atık tepkisi

Kahvecilerden katı atık tepkisi

Yayın: 19.01.2017 23:10
Paylaş:
A+ A-

ZONGULDAK (İHA) – Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Alparslan Küçük, Zonguldak Belediyesi’nin yeni düzenlediği katı atık bedellerini hiçbir esnafın ödeyemeyeceğini belirtti.

Kahveciler ve Lokantacılar Odası Başkanı Alparslan Küçük, Zonguldak Belediyesi tarafından yapılan 2017 yılı Katı Atık Bedellerini hiçbir kahveci ve lokantacı esnafının ödeyemeyeceğini belirtti.

Zonguldak Belediyesi’nin en çok geliri kahveci ve lokantacı esnafından elde ettiğini ve kendilerinden önce Zonguldak Belediyesi’nin bu esnafı düşünmesi gerektiğini de vurgulayan Küçük, “Zonguldak Belediye Meclisi’nin almış olduğu katı atık bedelleriyle ilgili olarak bu konuda en çok mağdur olan bizim meslek odamızdır. Metrekaresi 6 TL gibi bir rakama tahavvül eden bu bedellerin kahveci esnafı olarak ödeyecek gücümüz yoktur. Benim 19 mahalledeki benim odama kayıtlı kahveci, lokantacı, oyun ve bilardo salonculardan bir tanesi biz bu bedeli öderim desin ben yarın istifa ederim. Bunu hiçbir arkadaşım ödeyemez. Özellikle bizler meslek kuruluşları olarak ahilik geleneğinden geldiğimiz için, bizler her zaman yasalara, kanunlara, devlete olan bağlılığı herkes tarafından bilinmektedir. Bizler devletin tabi ki kanunlarına her zaman saygılıyız, biz meslek odası olarak bugüne kadar yasalara hep riayet ettik. Kanun önünde yapacağımız neyse onu yaptık. Fakat geldiğimiz bu noktada ben Zonguldaklı kahveci esnafımızı ikna etmekte, yasayı anlatmakta zorlanıyorum. Metrekaresi 6 TL olan katı atık bedelini hiçbir arkadaşım ödeyemez. Burada insaflı olalım. Belediye meclisinde bu kararlar alınırken esnaf ve sanatkârın da düşünülmesi gerekmektedir. En azından mahallelere ayrı, merkeze ayrı bir tarife yapılsa biz ona da razıyız. Fakat merkezdeki bir kahveyle Rat Mahallesi’nde ki bir kahveyi aynı tutamayız. Burada en azından mahallelerdeki kahvelere ayrı bir tarife olması gerekir. Bu bizi en azından rahatlatırdı. Maalesef 2016’da olduğu gibi 2017’de de aynısı yapılmıştır. 19 mahallelerdeki kahvelere biz şimdi nasıl gideceğiz? Bu arkadaşlarımı ben zor tutuyorum, zor ikna ediyorum. Biz eylemle değil diyalogla bu işi çözmek istiyoruz. Hepimiz Zonguldak’ta yaşıyoruz, Zonguldak Belediyesi’nin en çok gelir elde ettiği esnaf arasında başta lokantacılar geliyor. Bunlardan ruhsat veriliyor, çöp vergisi alınıyor, katı atık bedeli alınıyor, ruhsat harçları alınıyor, su parası alınıyor. Yani belediye gelirleri içerisinde bizler önemli bir paya sahibiz. Bunu bizden önce belediyenin düşünmesi lazım. ‘Bizler bu esnafı bu kadar zorlarsak bunlar nasıl çalışacaklar’ demesi lazım. Burada açık ve net söylüyorum, biz bu bedellerin hakkaniyetli ve makul bir seviyeye çekilmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Arıcılar devlet desteğiyle bal üretiyor

Yayın: 20.05.2024 14:39
Paylaş:
A+ A-

Üreticilere organik arıcılığın benimsetilmesi, elde edilecek organik arı ürünleriyle gelir seviyelerinin yükseltilmesi, yerelde istihdam sağlanması ve aile iş gücünün artırılması amacıyla 2022 yılında “Dinek Dağı’nda Organik Arıcılık Projesi” hazırlandı.

Üç yıllık bütçesi 1 milyon 500 bin lira olan proje kapsamında ilk etapta 18 üreticiye yüzde 70 hibeyle organik arılı kovan ve ekipman desteği sağlandı.

Arıcılar, geçen yıl iklim koşulları nedeniyle istedikleri verimi alamasa da bu yıl hedefledikleri bal üretimini yakalamayı hedefliyor.

Kırıkkale Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Hızır Akdemir, AA muhabirine, proje öncesinde Dinek Dağı’nı ekiplerle gezdiklerini ve organik bal üretimi için bu bölgeyi seçtiklerini söyledi.

Bölgeye geçen yıl 18 arıcının yerleştirildiğini ve faaliyetlere başladıklarını anlatan Akdemir, “Arıcılarımıza organik arılı kovan ve ekipmanları KOP desteğiyle tedarik edildi. Sonrasında üretime başladık. Geçen yıl mevsim şartlarından dolayı arıcılar biraz mağdur oldu. Bu yıl çok iyi olacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

Akdemir, proje kapsamında malzemelerin yüzde 70 hibeyle sağlandığını, bu yıl da yüzde 100 hibe olarak ilave kovan verildiğini dile getirdi.

İlk olarak her üreticiye 20 arılı, 18 de yedek kovan dağıtıldığını belirten Akdemir, şunları kaydetti:

“Bu yıl da 11 kovan, 20 kilogram petek verildi. Bölgede şu anda 500’e yakın kovan var ama bu sayı 1000’e kadar çıkabilecek. Devletimiz arıcılarımıza çok güzel proje hazırladı. Aynı zamanda Orman İşletme Müdürlüğü 15 bin dekar alanda 20 çeşit ballı bitki dikti. Bunun için de çok teşekkür ederiz. Arıcılar ve birlik olarak projenin devam etmesi, sertifikalar ve coğrafi işaret alınması için mücadele edeceğiz. Projenin başarılı olacağına ve memleketimize fayda vereceğine inanıyoruz. Bütün arıcılarımızın gününü de kutluyor, bol kazançlı yıl diliyorum.”

Üreticilerden Ali Rıza Çelik ise yaklaşık 18 yıldır arıcılık yaptığını, devletin de kendilerine güzel bir imkan tanıdığını ifade etti.

Bölgenin bal verimi açısından çok iyi olduğunu vurgulayan Çelik, “Umarım devletimizin tanıdığı imkanları boşa çıkarmayacağız, devletimize katkıda bulunacağız. Aktif olarak 23 kovanım var. Zaman zaman artıyor veya eksiliyor. Devletimiz 50 kovana kadar müsaade etmiş. Projeden memnunuz, sağ olsunlar. Hem İl Tarım ve Orman hem de Orman İşletme Müdürlüğü elinden geleni fazlasıyla yapmaya çalışıyor. Biz de elimizden geldiği kadar destek vermeye çalışıyoruz.” diye konuştu.

Musa Akay da “10 yıldır arıcılık yapıyorum. Hibe projesine katıldık, şu anda memnunuz. İşlerimiz iyi. Allah devletimize zeval vermesin, gereken desteği yapıyor. Geçen yıl iklime bağlı sıkıntılar oldu ama bu yıl daha güzel olacak inşallah. Şu anda 30 kovanla üretim yapıyorum.” dedi.