Karabük İdmanyurdu’nun Rakibi Belli Oldu!

Karabük İdmanyurdu’nun Rakibi Belli Oldu!

Yayın: 29.09.2023 16:36
Paylaş:
A+ A-
Ziraat Türkiye Kupası’nda 2. eleme turu kurası çekildi

Futbolda Ziraat Türkiye Kupası 2. eleme turunun eşleşmeleri kura çekimiyle belli oldu.

Türkiye Futbol Federasyonu Hasan Doğan Milli Takımlar Kamp ve Eğitim Tesisleri’ndeki kura çekimine federasyon yetkilileri ile kulüp temsilcileri katıldı.

Bu turda, 1. eleme turu müsabakaları sonucu tur atlayan 31 takım ve TFF 2. Lig’den 19 ekip olmak üzere toplam 50 takım yer aldı. Müsabakalar tek maç eleme usulüne göre 10-12 Ekim tarihlerinde oynanacak. Ziraat Türkiye Kupası statüsü gereği müsabakalar, seri başı takımların ev sahipliğinde yapılacak.

Kura çekimi sonucunda eşleşmeler şöyle oluştu:

Isparta 32 Spor-Sincan Belediyespor

Diyarbekirspor-Büyükçekmece Tepecikspor

Adıyaman FK-Bornova 1877 Sportif Yatırımlar

Weecoins Kırklarelispor-Çorluspor 1947

Kuzey Marmara AŞ Arnavutköy Belediyespor-Silivrispor

Menemen FK-Bursa Yıldırımspor

GMG Kastamonuspor-Sebat Gençlikspor

Denizlispor-Burhaniye Belediyespor

Bursaspor-Gölcükspor

Sivas Dört Eylül Futbol-23 Elazığ FK

Muş 1984 Muşspor-Küçükçekmece Sinop Spor Kulübü

Sapanca Gençlikspor-Talasgücü Belediyespor

Serik Belediyespor-Malatya Arguvanspor

Sarıyer-Karabük İdmanyurduspor

Kırşehir Futbol Spor Kulübü-Şırnak İdmanyurduspor

Altınordu-M.Akif Ersoy Üniversitesi

Zonguldak Kömürspor-Tokat Belediye Plevnespor

Etimesgut Belediyespor-Mardin 1969

Pazarspor-Silifke Belediyespor

Nazilli Belediyespor-Hacettepe 1945

Hes İlaç Afyonspor-Bitexen Adana 1954 FK

Amber Çay Eynesil Belediyespor-Merkür Jet Erbaaspor

Karşıyaka-Bigaspor

İnegölspor-(Kars 36-Dersimspor)/Doğu Beyazıtspor galibi

Uşakspor-Aliağa Futbol (AA)

Yorumlar

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Serebral palsili oğlunun göz hareketleriyle çizdiği harflerden isteklerini anlayabiliyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 12.05.2024 08:36
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – VEYSEL ALTUN – Samsun'da yaşayan serebral palsili (beyin felci) 35 yaşındaki Göksel Palak, annesiyle iletişimini göz hareketleriyle harf çizerek sağlayabiliyor.

İlkokula sadece harfleri öğrenene kadar devam edebilen Göksel Palak'ın annesi ile arasında göz hareketleriyle harfleri çizerek isteklerini anlatabildiği bir yöntem gelişti.

Kendilerine özgü iletişim dili sayesinde oğlunun söylemek istediğini anlayan anne Zeynep Palak, çocuğunun taleplerine cevap verebiliyor.

Bocciaya başlayan Palak, Türkiye şampiyonalarında derece elde ettikten sonra uluslararası turnuvalara da katıldı.

Asistanlığını yapan annesi, boccia oynarken Palak'ın gözleriyle verdiği talimat doğrultusunda topu rampaya yerleştiriyor. Palak da hafifçe eğdiği başında bulunan aparatla topu hareket ettiriyor.

Göksel Palak'ın 56 yaşındaki annesi Zeynep Palak, AA muhabirine, oğlunun doğumda doktor hatası nedeniyle oksijensiz kalması sonucu serebral palsili olduğunu ifade etti.

Bir süre yoğun bakımda kaldıktan sonra oğlunun hayata döndürüldüğünü belirten Palak, şöyle konuştu:

“Göksel küçüklüğünden bu yana işaretlerle anlatıyordu ihtiyaçlarını. 9 yaşında ilkokula başlattım biraz sıkıntılarla. Birinci sınıfta öğretmenleri öğrencilere okuma yazmayı öğretirken, diğer öğrenciler harfleri parmaklarıyla yazarken Göksel gözleriyle yazmaya başladı. Sonra bana da gösterdi nasıl yazdığını. Ondan sonra ben gözlerinden harfleri okuyarak istediği her şeyi daha rahat anlamaya başladım. İşaretle daha zor oluyor ama harflerle yazdığı zaman, bir kelimenin en azından başından 2-3 harfini gözleriyle yazsa gerisini getirebiliyorum. O andaki konuşmaya göre ne istediğini anlayabiliyorum.”

Oğlunun midesine bağlanan hortumdan beslendiğini anlatan Palak, “Göksel'in her şeyiyle ben yanındayım. Yapışık ikiz gibi geziyoruz. Bu kendime hiç zaman ayırmıyorum demek değil tabii ki. Akşam onu yediriyorum, içiriyorum, maç izleyecekse babasıyla onu oturtuyorum, onlar maç izlerken ben çıkıyorum kafeye gidiyorum. Göksel'in yüzü güldüğü, mutlu olduğu zaman ben zaten daha çok mutlu oluyorum.” dedi.

İstanbul'da uzun yıllar modelistlik yaptıktan sonra emekli olup 2011'de Samsun'a yerleştiklerini dile getiren Palak, Samsun'da daha rahat yaşadıklarını vurguladı.

– “2014'e kadar ben Göksel'i gezdiriyordum, 2014'ten beri Göksel beni gezdiriyor”

Zeynep Palak, oğlunun Atakum Engelsiz Yaşam Merkezi'nde 2014'te bocciaya başladığını aktararak, şunları kaydetti:

“Bize dediler ki, 'Göksel sporcu olacak'. 'Nasıl?' dedim. Göksel ellerini kullanamıyor, konuşamıyor, nasıl sporcu olacak? Göksel'in sporcu olması bana tuhaf geldi ama böyle bir spor olduğunu tabii hiç bilmiyoruz. Bocciayı öğrendik. Göksel çalışmalara başladı, hedef olarak kendine hemen milli takımı koydu, amacına da ulaştı. 2017'de milli takıma da girdi. Onun sayesinde Polonya'ya gittik, orada maçlara katıldık, geldik. 2014'e kadar ben Göksel'i gezdiriyordum, 2014'ten beri Göksel beni gezdiriyor. Göksel, spor sayesinde evden çıkmaya başladı, hayata bağlandı. Göksel'in bocciada Türkiye ikinciliği, üçüncülüğü var. Çiftlerde arkadaşıyla ikincilik ve üçüncülükleri var. Spora başlayalı kendisini daha öz güvenli, rahat ve mutlu hissediyor. Şu anda milli takım yine hedefinde, inşallah milli takıma tekrar girebiliriz. Onun için antrenmanlarımız devam ediyor. İnşallah Avrupa'da da derece elde ederiz.”

– Annesi, Göksel'in kullanamadığı uzuvları oluyor

Göksel Palak'ın da antrenörlüğünü yapan Boccia Milli Takım Antrenörü Gamze Ekinci Bostan ise boccia sporunda rampa kullanarak yarıştıklarını söyledi.

Ağır kategorideki sporcuların asistan eşliğinde müsabakalara girdiğine, Göksel Palak'ın asistanlığını da annesinin yaptığına işaret eden Bostan, “Serebral palsili bireyler genelde konuşabilir ama Göksel konuşamamasına rağmen birisiyle konuşmak istesin, bir şekilde iletişim aracı buluyor. Annesine gözleriyle harf çiziyor. Bana da tek tek harfleri kodlayarak kurmak istediği cümleyi kuruyor. Müsabakalarda bütün sorumluluk Göksel'de. Annesi onun kullanamadığı uzuvları oluyor. 2028'deki olimpiyatlar için yeni bir süreç başladı, düzenli antrenmanlarla Avrupa Şampiyonası'nda derece elde edip olimpiyatlara girme hedefimiz var.” diye konuştu.