Karabük İl Genel Meclisi Haziran Ayı Toplantıları Başladı

Karabük İl Genel Meclisi Haziran Ayı Toplantıları Başladı

Yayın: 01.06.2023 15:03
Paylaş:
A+ A-

Haziran ayı il genel meclisi toplantıları  başladı. Toplantı öncesi bir açılış konuşması yapan  İl Genel Meclisi Başkanı Ahmet Sözen “Merkez Kayı Köyü’müzde 1.4 Km,Yenice Yeniköy Köyü’müzde 1.1 Km,Safranbolu Karıt-Navsaklar Grup Yolunda 2.7 Km ve Eskipazar Doğancılar Köy’ümüzde 1.5 Km olmak üzere toplamda 6.7 Km’lik yolumuzda asfalt çalışmamız tamamlanmıştır.Asfalt yapımının yanı sıra yol genişletme, ve malzeme serimi ile köy yollarımız asfalt serimine hazır hale getiriliyor.Yol Medeniyettir anlayışla milletimize güvenli ve konforlu yollar kazandırmaya devam ediyoruz.Her yıl olduğu gibi bu yılda belirlediğimiz hedefler var.Bu hedeflerimize ulaşmak,hatta hedeflerimizin üzerine çıkmak için azim ve gayretle çalışmalarımızı sürdüreceğiz”diye konuştu

“Güçlü Makine Parkımız ve Personelimiz ile Afetlere Hazırlıklıyız”

Başkan Sözen konuşmasının devamında; “Geçtiğimiz günlerde İlimizde etkili olan sağanak yağış nediniylemeydana gelen sel afeti sonrası Merkez,Safranbolu,Eskipazar,Eflani ve Ovacık İlçelerimizde ulaşıma kapanan ve hasarlı yollarımız; İl Özel İdaremizin anında müdahalesi ile ulaşıma açılmıştır.Bunun yanı sıra  zarar gören İçme suyu isale hattı  ve tarımsal sulama hatlarında gerekli çalışmalar başlatılmıştır.Yeniafetlere,sel baskınlarına güçlü makine parkımız ve personelimiz ile hazırlıklıyız”şeklinde konuştu.

“Şehit Mezarları Yenileme ve Bakım Çalışmalarına Başlandı”

Vatanımızın birliği ve bütünlüğü için canlarını veda eden kahraman şehitlerimizin ebedi istirahatgahları İl Genel Meclisinin katkılarıyla Karabük Merkez ve İlçelerinde bulunan şehit mezarlarında Karabük İl Özel İdaresi tarafından yenileme ve bakım çalışmalarına başlandığını söyleyen Başkan Sözen”2023 yılının ilk çeyreğinde 5 adet şehit mezarı yeniden yapılmıştır.3 adet şehit mezarında da bakım çalışmaları yapılarak bayrak direkleri yenilenmiştir.2023 yılı içerisinde şehit mezarları yenileme ve bakım çalışmaları devam edecektir”dedi.

Tamamlanan ve devam eden projelerden bahseden Başkan Sözen”Eskipazar ilçemizde bulunan  Hadrianapolis antik kentinde idaremizin ihalesini yaptığı Hamam A restorasyonu çevre düzenlemesi ve seyir terası yapım içi çalışmalarına başlandı.En kısa sürede tamamlanarak vatandaşlarımızın hizmetine sunulacaktır.2022 yılında idaremiz tarafından  ihale ve sözleşmesi tamamlanarak yapımına başlanan ve 16 köyümüzün ulaşımını ilgilendiren Safranbolu Değirmencik köyü köprüsü ulaşıma açılmıştır.Yine 2022 yılında Yenice İlçemizde meydana gelen sel afetinde kullanılamaz hale gelen Güney-Tır Köyü köprüsü ihalesi idaremiz tarafından yapılmış ve tamamlanarak vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuştur.Ayrıca Şeker kanyonunda istinat duvarı yapımı ve mesire alanında çevre düzenlemesi çalışmaları devam etmektedir.”dedi

“10 Milyon 500 Bin Maliyetli 32 Adet İçme Suyu Projesi Hayata Geçirilecek”

İçme suları ile ilgili yapılan çalışmalarını da anlatan Başkan Sözen”İçme suları 2023 yılı programları kapsamında Merkez İlçemizde “Acıöz,Düzçam,Kadıköy,Üçbaş ve Demirciler köylerimizde çalışmalar devam ediyor.Eflani İlçemizde Bakırcılar,Çamyurt,Karlı ve Alpagutköylerimizde gerçekleşecen olan çalışmaların ihaleleri yapıldı şuan sözleşme aşamasında.Eskipazar İlçemizde Budaklar,Çömlekçiler,Tamışlar,Boncuklar köylerimizde yapılacak çalışmaların proje ve maliyetleri teslim edildi,şuan ihale aşamasında.Ovacık İlçemizde Gökçedüz ve Muhtelif köylerde çalışmalar devam ediyor.Safranbolu İlçemizde Aşağıçiftlik ve Ova Köseler köylerimizde çalışmalar tamamlanarak vatandaşlarımızın hizmetine sunulmuştur.Yukarıdana ve Akören köylerimizde ise çalışmalar devam etmektedir.Yenice İlçemizde Yirmibeşoğlu,Kayaarkası,Abdullahoğlu,Yeşilköy,Satuk,Ibrıcak ve Yeniköy köylerimizde yapılacak çalışmaların proje ve maliyetleri teslim edildi,şuan ihale aşamasında.Burada proje değişiklikleri nedeniyle gecikme söz konusu oldu.Tamamlanan ve devam eden 32 projenin toplam maliyeti 10 Milyon 500 TL’dir”diye konuştu.

“Çalışmalarımız ve Gayretimiz Artarak Devam Edecektir”

Başkan Sözen”Yapılan çalışmalar değerlendirildiğinde isabetli ve hızlı kararlar alabilen,aldığı her kararın takipçisi olan İl Genel Meclisimiz ve Meclisimizin aldığı tüm kararları aksatmadan uygulayabilen İl Özel İdaremiz ile kırsaldaki yaşayan vatandaşlarımıza sunduğumuz hizmetler her geçen yıl artarak devam etmiştir.Vatandaşlarımızın meclisimize olan teveccühüne ve güvenine layık olma adına çalışmalarımız ve gayretimiz artarak devam edecektir”dedi.

Başkan Sözen konuşmasının sonunda,”Köylerimizde yapılan bu hizmetlerin kazandırılmasında emeği geçen başta Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Bakanlarımıza, Milletvekillerimize, Valimize ve İl Genel Meclis Üyelerimize teşekkür ediyor,mesai mefhumu gözetmeksizin özveriyle çalışan personellerimize çalışmalarında kolaylıklar diliyorum”diye konuştu.(Haber Merkezi)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kışı Kızılırmak Deltası’nda geçiren besicilerin göç yolculuğu başladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 06.05.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – İLYAS GÜN – Samsun'da, Kızılırmak Deltası'ndaki kışlaklarda kalan besiciler, yazı geçirecekleri Karagöl Dağı'ndaki yaylalara gitmek için küçükbaş hayvanlarıyla yaklaşık 1 ay sürecek yolculuklarına başladı.

Hayvanlarını kış döneminde Kızılırmak Deltası'nda barındıran besiciler, havaların ısınmaya başlamasıyla hazırlıklarını tamamlayıp, Karagöl Dağı'nın eteklerinde yer alan bin ila 1500 rakımlı yaylalara gitmek üzere yola çıktı.

Deltadan yüzlerce küçükbaş hayvanıyla hareket eden besicilerin zorlu yolculuğu, yaklaşık 1 ay sürecek. Günde 10 ile 15 kilometre arasında mesafe katedecek besiciler, yolculuk boyunca hayvanlarını belirli aralıklarla sağacak.

Yazı yaylada geçirecek besiciler, ekim veya kasım aylarında yeniden deltaya dönecek.

10 yaşından bu yana besicilik yapan 48 yaşındaki Mustafa Coşkun, AA muhabirine, sıcak ve nemli havanın hayvanların hastalanmasına neden olduğunu, bu nedenle yaz aylarında serin yerleri tercih ettiklerini söyledi.

Yaklaşık bir ayda yaylaya ulaştıklarını belirten Coşkun, “Çünkü hayvanlarımızı otlatarak gidiyoruz. Akşam mola veriyoruz, sabahın ilk ışıklarıyla yeniden yola çıkıyoruz. Yaklaşık 5 ay yaylada kalıyoruz, kışın daha sıcak olan Kızılırmak Deltası'nı tercih ediyoruz. İşimiz çok zor ama mecbur yapıyoruz.” dedi.

Besici Eyüp Çobanoğlu da yaklaşık 1 aylık yolculuklarının oldukça zorlu geçeceğine işaret etti.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Sorumlusu Kadir Yılmaz ise deltanın göçmen kuşların yanı sıra büyükbaş ve küçükbaş hayvan besicileri için de önemli bir yer olduğunu dile getirdi.

Manda ve koyunculuk yapan besicilerin yılın belirli aylarında deltada hayvanlarını otlattıklarını anlatan Yılmaz, “Besiciler kışı deltada geçiriyor. Eylül ayının sonlarına doğru deltaya yaylalardan gelen besiciler, birkaç ay burada kaldıktan sonra tekrar yaylalara hayvanlarını otlatmaya götürüyor. Kış aylarında 2 bin ila 3 bin arasında koyun deltada kışlıyor.” diye konuştu.

Yılmaz, havaların ısınmasıyla koyun sürülerinin deltadan ayrılmaya başladığını vurgulayarak, göçmen kuşlarla koyun sürülerinin deltada görsel şölen sunduğunu, yerli ve yabancı turistlerin de hem kuşları hem de besicilerin geçişini takip ettiğini sözlerine ekledi.