Karabük İl Sağlık Müdürlüğü: “Kanserden korkma, geç kalmaktan kork!”

Karabük İl Sağlık Müdürlüğü: “Kanserden korkma, geç kalmaktan kork!”

Yayın: 01.04.2024 15:19
Paylaş:
A+ A-

Ülkemizde 1-7 Nisan tarihleri arası, “Ulusal Kanser Haftası” kapsamında, kanserle mücadelede farkındalık oluşturmak amacıyla kutlanıyor. Kanser, günümüzde önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkarken, erken teşhisin ve tedavisinin önemine dikkat çekmek için kutlanan bu hafta, kanserle mücadelede toplum bilincinin artırılmasına da katkıda bulunmayı hedefliyor.

Ulusal Kanser Haftası’nda, Karabük İl Sağlık Müdürü Op. Dr. İsmail Kara, kanser ile mücadelede erken teşhisin ve erken tedavinin önemini vurguladı. İl Sağlık Müdürü İsmail Kara, kanserden korunmanın eldeki bilgiyle mümkün olduğunu belirterek, sigara kullanımından uzak durulması, düzenli sağlık kontrolünden geçilmesi, beslenme düzenine dikkat edilmesi gibi önlemlerin alınması gerektiğini ifade etti.

İl Sağlık Müdürü İsmail Kara, kanserle mücadelede en önemli faktörün erken teşhis olduğunu ve herhangi bir belirtide vakit kaybetmeden bir uzmana başvurulması gerektiğini işaret etti. “Kanserden korkma, geç kalmaktan kork!” ilkesiyle hareket etmek gerektiğini belirten Kara, kanserle mücadelede bilinçli ve bilgili hareket etmenin önemine dikkat çekti.

İl Sağlık Müdürü Kara, “Kanser, vücuttaki hücrelerin kontrolsüz bir şekilde çoğalması sonucu ortaya çıkan bir grup hastalığa verilen ortak bir isimdir. Erken teşhis ile kanser türlerinin belirtilerini erken fark etmek ve gerekli tıbbi tetkikleri yapmak çok önemlidir. Bu nedenle, kanserle mücadelede toplumda farkındalık oluşturmak, vücutta herhangi bir değişiklik görüldüğünde bir uzmana danışmak hayati önem taşımaktadır. Karabük’te meme, kalın bağırsak ve rahim ağzı kanserlerine karşı tarama programları bulunmaktadır ve tarama hizmetleri ücretsiz olarak sunulmaktadır. Toplum tabanlı kanser tarama programları, Kanser Erken Teşhis Tarama ve Eğitim Merkezleri (KETEM), Toplum Sağlığı Merkezleri (TSM), Sağlıklı Hayat Merkezleri (SHM) ve Aile Sağlığı Merkezlerinde (ASM) yürütülmektedir.

Kanser Taramaları nasıl yapılıyor?

Meme kanseri taraması; 40-69 yaş arasındaki kadınlara yılda bir klinik meme muayenesi, 2 yılda bir mamografi çekilmesi yöntemiyle yapılmaktadır.

Rahim ağzı kanseri taraması; Ülke genelinde 30 – 65 yaş arası tüm kadınlarımıza 5 yılda bir HPV-DNA testi ile ücretsiz olarak yapılmaktadır. Tüm örnekler Ankara ve İstanbul’daki kurulan Ulusal HPV Laboratuvarında değerlendirilmektedir. Sonuçlar numunenin laboratuvara ulaşmasından itibaren 10 gün içinde verilebilmektedir.

Kalın bağırsak kanseri taraması;  50-70 yaş arasındaki kadın ve erkeklere 2 yılda bir gaitada gizli kan testi (GGT) ve 10 yılda bir kolonoskopi ile yapılmaktadır.

Her üç tarama sonrası şüpheli bulunan vakalar, Tarama Sonrası Teşhis Merkezlerimize yönlendirilmektedir.” İfadelerinde bulundu. (Esra Oğuzkağan Özkan)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Rize’de iki otomobilin çarpıştığı kazada 4 kişi yaralandı

Anadolu Ajansı
Yayın: 03.05.2024 04:12
Paylaş:
A+ A-

RİZE (AA) – Rize'de iki otomobilin çarpıştığı kazada yaralanan 4 kişi tedavi altına alındı.

Fener Mahallesi mevkisinde Burak E. yönetimindeki 53 EC 039 plakalı otomobil ile karşı yönde seyreden Mustafa Y'nin kullandığı 53 EL 798 plakalı otomobil çarpıştı.

Sürücüler ile otomobillerde bulunan Fatih S.K. ve Hasan Ç. yaralandı.

Yaralılar, 112 Acil Sağlık ekiplerinin müdahalesinin ardından hastanelere sevk edildi.