Karabük Teknokent Bünyesinde Yapılan Proje TÜBİTAK Tarafından Desteklenecek

Karabük Teknokent Bünyesinde Yapılan Proje TÜBİTAK Tarafından Desteklenecek

Yayın: 30.04.2024 10:57
Paylaş:
A+ A-

Karabük Üniversitesi Teknoloji Geliştirme Bölgesi (TEKNOKENT) bünyesinde faaliyet gösteren Uludoğan Savunma Sanayi Teknoloji A.Ş firması, TÜBİTAK 1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında savunma sanayii alanında “İnsansız Nano Helikopter” projesi için destek almaya hak kazandı. Bu proje ile Karabük’te ilk defa bir firma savunma sanayii alanında AR-GE projesi gerçekleştirecek.

Karabük Üniversitesi Teknoloji ve Geliştirme Bölgesi (TEKNOKENT) bünyesinde faaliyet Uludoğan Savunma Sanayi Teknoloji A.Ş firması, “İnsansız Nano Helikopter” başlıklı proje ile TÜBİTAK 1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı kapsamında 833 proje arasından, savunma sanayii alanında desteklenmeye hak kazanmış 45 projeden biri oldu.

 

“Kapalı ve Kısıtlı Alanlarda Arama Kurtarma Gözlem Faaliyetlerinde Kullanılabilecek Askeri ve Sivil Kullanıma Uygun Nano Sınıfta İnsansız Helikopter Geliştirme Projesi” kapsamında askeri operasyonlar, afet, depremler ve arama kurtarma faaliyetlerinde kullanılabilecek bir Nanokopter ve Uçuş Kontrol Sistemi proje kapsamında geliştirilecek.

 

Türkiye’de ilk dünyada ise ikinci kez hayata geçmesi planlanan projenin,  yapılan çalışmalarla rakiplerine göre bazı üstünlükleri olan yerli ve milli bir mikro düzeyde İHA sistemi olması hedefleniyor.

Uludoğan Savunma Sanayi Teknoloji A.Ş  Firması Yönetim Kurulu Başkanı Yüksek Mühendis Seyfeddin Cevdet Uludoğan, “Çalışma alanımız insansız helikopter. Şu anda nano sınıfta bir helikopter projemiz TÜBİTAK tarafından 1501 programı kapsamında desteklendi.  Projemizin adı “Kapalı ve Kısıtlı Alanlarda Arama Kurtarma Gözlem Faaliyetlerinde Kullanılabilecek Askeri ve Sivil Kullanıma Uygun Nano Sınıfta İnsansız Helikopter Geliştirme Projesi.” Bu kapsamda arkadaşlarımızla birlikte projemizi belli bir noktaya getirdik. THS 4 seviyesinde çalışmalarımız devam ediyor, amacımız THS 9 seviyesine ulaşmak ve 2025 yılında projemizi seri üretime hazır hale getirmek diyebiliriz” dedi.

 

Projenin tamamlanmasıyla dünyada bu sınıfta bir insansız helikopter projesini tamamlamış ikinci firma olacaklarını belirten Uludoğan, projenin önemine vurgu yaparak, “ Bu helikopterle birlikte askeri istihbaratta, özel kuvvetlerin kullanımına uygun bir insansız helikopter projesi geliştirmek. Bu projenin önemi dünya üzerinde sadece bir firma tarafından geliştirilip kullanılması ve ikinci bir firmanın var olmaması.  Biz buna Türkiye’den yerli rakip firma olarak rakip çıkmayı planlıyoruz, hedefliyoruz.  Eğer bu projeyi başarıyla tamamlarsak, dünyada bu sınıfta bir insansız helikopter projesini tamamlamış ikinci firma olacağız inşallah. Bu alanda dışa bağımlılığı öncelikle sonlandıracağız ve askeri stratejik konuda  yerli bir çözüm üretmiş olacağız. Ürettiğimiz ürünün katma değer payı çok yüksek bir ürün.  Bu sınıfta bir insansız helikopterin fiyatı 200 Bin Dolar civarında. Biz bunu yerli imkânlar üretip ordumuzun kullanımına daha uygun fiyatlara sunmayı hedeflemekteyiz” şeklinde konuştu.

 

Projenin teknolojik üstünlüğüne değinen Uludoğan, ” Katma değer olarak gram bölü ihracat fiyatı çok yüksek bir ürün. Yüksek teknolojiyi içeriyor. O kadar ufak bir cihazın içine bu kadar yüksek teknolojiyi sığdırmak çok zor olduğu için dünyada bunu yapabilen şu an ikinci bir firma yok. Bizim İnsansız Nano Helikopterimizin görüş açısı daha yüksek, yapay zeka modülümüz daha gelişmiş, havada kalma süremiz ve olumsuz hava koşullarına dayanma süremiz daha fazla diyebiliriz. Koaksiyel Rotor yapısı ve arka pervanesi ile daha stabil bir uçuş ve daha hızlı bir manevra kabiliyetimiz mevcut. Çok açıdan daha avantajlı bir ürün, daha yenilikçi bir yaklaşımla projeyi sürdürüyoruz. Rakibimizin taklidi değil tamamen o sınıfta yeni bir ürün üzerinde çalışıyoruz ” dedi.

 

Projenin teknolojik boyutu ve AR-GE içeriğinin belirlenmesinde, nanokopterin aerodinamik tasarımında, şirketin stratejik planlamasında ve proje yönetimi konusunda Akademik Danışmanlık hizmeti veren KBÜ Mühendislik Fakültesi  Mekatronik Mühendisliği Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raif Bayır, “ Karabük Üniversitesi Teknopark bünyesinde faaliyet gösteren firmamız Nanokopter düzeyinde bir insansız hava aracı geliştirme projesiyle Teknoparkımıza yerleşmişler. Biz projenin ARGE içeriği ve teknolojik boyutunun geliştirilmesinde, TÜBİTAK projesinin hazırlanmasında, sanayiye uygulanabilirliği konusunda doğru kurulmuş bir üniversite sanayi işbirliğimiz var. Kendilerine üniversitemizin,  laboratuvarları,  imkanlarını,  içinde bulundukları bu Teknoloji Geliştirme Bölgesinin imkanlarını en iyi şekilde değerlendirmeleri açısından akademik danışmanlık hizmeti veriyoruz” diye konuştu.

 

 

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Trabzonspor’da Onuachu, kupa finali öncesi takımının en büyük gol güvencesi

Anadolu Ajansı
Yayın: 21.05.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

TRABZON (AA) – SELÇUK KILIÇ – Trendyol Süper Lig'in 37. haftasında RAMS Başakşehir'i 1-0 yenerek üçüncülüğü garantileyen Trabzonspor'a galibiyeti getiren Paul Onuachu, Alexander Sörloht'dan sonra son 4 sezon içindeki en skorer oyuncularından biri konumunda bulunurken, Ziraat Türkiye Kupası finali öncesinde de takımının en büyük gol güvencesi oldu.

Sezon başladıktan sonra kiralık olarak İngiltere'nin Southampton takımından transfer edilen ve ilk olarak 5. haftadaki Beşiktaş maçında forma giymeye başlayan Nijeryalı santrfor, Afrika Uluslar Kupası ve sakatlığı nedeniyle 21 lig karşılaşmasında görev alabildi.

Çok fazla maçta görev alamamasına karşın takımının en golcü oyuncusu olan Onuachu, ligde bin 530 dakika sahada kalıp, 15 gol kaydetti.

– Cornelius'u yakaladı

Onuachu, RAMS Başakşehir'e attığı golle Danimarkalı golcü Andreas Cornelius'u yakaladı.

Medipol Başakşehir filelerini havalandırarak skor sayısını 15'e yükselten Nijeryalı santrfor, Andreas Cornelius'u yakalarken, 2019-2020 sezonunda gol kralı (24) olan Sörloth'dan sonra bir sezonda en fazla gol atan oyuncu olmayı başardı.

2020-2021 sezonunda Bakasetas ligde 13 gol kaydetmiş, Caleb Ekuban da 10 gol ile bu futbolcuyu takip etmişti. 2021-2022 sezonunda Cornelius 15, Anthony Nwakame 13, Djaniy Semedo 10 gol, geçen sezon da Trezeguet 11 gol ile en fazla skor üreten oyuncular olmuşlardı.

Paul Onuachu, maç başına gol ortalamasında ise Alexander Sörloth'u yakaladı. Sörloth, 2019-2020 sezonunda 34 lig maçında 24 gol ile gol kralı olurken, maç başına 0,70, Onuachu ise 21 maçta 15 gol ile 0,71 ortalama elde etti.

– 28 puanlık katkı

Trabzonspor, Onuachu'nun gol attığı 11 karşılaşmada 9 galibiyet, birer beraberlik ve mağlubiyet yaşadı. Ligde 64 puanla 3. sırada yer alan bordo-mavili takım, Nijeryalı oyuncunun gol attığı maçlarda 28 puanı hanesine yazdırdı.

Karadeniz ekibi, Nijeryalı oyuncunun gol attığı maçlarda Beşiktaş'ı 3-0, Siltaş Yapı Pendikspor, TÜMOSAN Konyaspor (2 gol) ve Yılport Samsunspor'u 2-1, Fenerbahçe'yi 3-2, İstanbulspor'u 3-0 (hükmen), Gaziantep FK'yi (3 gol) 4-2, İstanbulspor'u (2 gol) 3-0, RAMS Başakşehir'i 1-0 yenerken, Atakaş Hatayspor'a 3-2 mağlup oldu. Bordo-mavili ekip, Onuachu'nun fileleri havalandırdığı EMS Yapı Sivasspor mücadelesini ise 3-3 beraberlikle tamamladı.

– Kupada gol güvencesi

Onuachu, 28 Mayıs Perşembe günü Beşiktaş ile Atatürk Olimpiyat Stadı'nda oynanacak Ziraat Türkiye Kupası final maçında takımının en önemli skor gücü olacak.

Kupada 3 maçta 161 dakika forma giyerek 1 gol atan Nijeryalı oyuncu, ligde üçüncülük hedefini gerçekleştiren bordo-mavili takımın, Ziraat Türkiye Kupası finali hedefi öncesinde de kilit isimlerden biri haline geldi.

Onuachu, ligin ilk yarısında Beşiktaş'ı sahasında 3-0 yenen bordo-mavili takımda ilk golünü kaydetmişti. Nijeryalı oyuncu, siyah-beyazlı takım ile ikinci yarıdaki karşılaşmada Afrika Uluslar Kupası nedeniyle forma giyememişti.