Karabük Teknokent’te hazırlanan “İnsansız Nano Helikopter” projesine TÜBİTAK desteği

Karabük Teknokent’te hazırlanan “İnsansız Nano Helikopter” projesine TÜBİTAK desteği

Yayın: 01.05.2024 10:07
Paylaş:
A+ A-

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Teknoloji Geliştirme Bölgesi (Teknokent) bünyesinde faaliyet gösteren firmanın savunma sanayi alanında yaptığı “İnsansız Nano Helikopter” projesi, TÜBİTAK desteği almaya hak kazandı.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, Uludoğan Savunma Sanayi Teknoloji A.Ş firmasınca hazırlanan çalışmanın 833 proje arasında, “TÜBİTAK 1501 Sanayi Ar-Ge Projeleri Destekleme Programı” kapsamında desteklenecek 45 projeden biri oldu.

Firmanın yönetim kurulu başkanı Seyfeddin Cevdet Uludoğan, çalışma adının, “Kapalı ve Kısıtlı Alanlarda Arama Kurtarma Gözlem Faaliyetlerinde Kullanılabilecek Askeri ve Sivil Kullanıma Uygun Nano Sınıfta İnsansız Helikopter Geliştirme” olduğunu belirtti.

Uludoğan, Teknoloji Hazırlık Seviyesi (THS) 4’te çalışmalarının devam ettiğini, THS 9 seviyesine ulaşarak 2025’te projeyi seri üretime hazır hale getirmeyi amaçladıklarını anlattı.

Projenin tamamlanmasıyla dünyada bu sınıfta insansız helikopter projesini tamamlamış ikinci firma olacaklarını aktaran Uludoğan, “Bu helikopterle amacımız, askeri istihbaratta özel kuvvetlerin kullanımına uygun insansız helikopter projesi geliştirmek. Bu projenin önemi, dünya üzerinde sadece 1 firma tarafından geliştirilip kullanılması. Biz Türkiye’den yerli firma olarak rakip çıkmayı planlıyoruz.” ifadesini kullandı.

Uludoğan, başarıya ulaşmaları halinde bu alanda dışa bağımlılığı sonlandıracaklarını ve askeri stratejik konuda yerli çözüm üretmiş olacaklarını vurgulayarak, katma değer payı çok yüksek insansız helikopterin fiyatının 200 bin dolar civarında olduğunu kaydetti.

Kendilerinin insansız helikopteri yerli imkanlarla üretip ordunun kullanımına daha uygun fiyatlara sunmayı amaçladıklarına değinen Uludoğan, şunları kaydetti:

“Katma değer olarak gram bölü ihracat fiyatı çok yüksek bir ürün. Yüksek teknolojiyi içeriyor. O kadar ufak bir cihazın içine bu kadar yüksek teknolojiyi sığdırmak çok zor olduğu için dünyada bunu yapabilen şu an ikinci bir firma yok. İnsansız nano helikopterimizin görüş açısı daha yüksek, yapay zeka modülümüz daha gelişmiş, havada kalma ve olumsuz hava koşullarına dayanma süremiz daha fazla diyebiliriz. Koaksiyel rotor yapısı ve arka pervanesi ile daha stabil uçuş ve daha hızlı manevra kabiliyetimiz mevcut. Daha yenilikçi yaklaşımla projeyi sürdürüyoruz. Rakibimizin taklidi değil tamamen o sınıfta yeni bir ürün üzerinde çalışıyoruz.”

Haber videosu için TIKLAYINIZ!

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Amazon Prime Day sonuçlarını açıkladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 27.07.2024 04:52
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Amazon, Prime Day 2024'ün şimdiye kadarki en büyük küresel alışveriş etkinliği olduğunu ve Türkiye'de haftalık satışlarda ve ciroda rekor kırdığını açıkladı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, bu yıl Türkiye'de gerçekleşen Prime Day boyunca, Türkiye'deki Prime üyeleri rekor sayıda sipariş verdi. Aynı zamanda Amazon kampanyada günlük site ziyaret sayısında da rekor kırarak tarihindeki en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştı.

Türkiye’nin, Prime İndirim Avcıları aracılığıyla seçtiği, çok talep gören ürünlerde indirimlerin sunulduğu Prime Day süresince Amazon Türkiye'de en fazla elektronik, bilgisayar, moda, kitap ve kişisel bakım kategorilerinde satış yapılırken Prime üyelerinin en çok ilgi gösterdiği ürünler arasında ise mobil telefonlar, mutfak aletleri ve tüketim malzemeleri yer aldı.

En yüksek talep gören markalar arasında ise Apple, Samsung, Philips, Stanley, MSI, Karaca ve Lego gibi yerel ve global markalar yer aldı.

Prime, tüm dünyada 200 milyonu aşkın üyesine alışveriş ve eğlencenin iyisini sunuyor. Amazon Türkiye'de bu hizmet içerisinde herhangi bir sepet tutarı gözetmeksizin aynı gün, ertesi gün ve iki günde gönderim seçenekleriyle hızlı ve bedava teslimat bulunuyor.

Aynı zamanda, her gün popüler markaların ürünlerinde geçerli özel fırsatlara erişim, Prime Day boyunca üyelere özel indirim ve fırsatlardan faydalanma, Prime Video ile aralarında Amazon Originals içeriklerin de bulunduğu ödüllü film ve dizilere, Prime Gaming ile ise ücretsiz oyunlara ve oyun içi içeriklere sınırsız erişime, herkes ayda sadece tüm vergiler dahil 39 lira karşılığında sahip olabiliyor.