Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’a “Fahri Profesörlük” Ünvanı

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’a “Fahri Profesörlük” Ünvanı

Yayın: 01.11.2023 12:55 |Güncelleme: 27.12.2023 16:34
Paylaş:
A+ A-

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’a I. Arabaev Kırgız Devlet Üniversitesi tarafından “Fahri Profesörlük” unvanı verildi.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, akademik iş birlikleri alanında atılması planlanan ortak adımlara ilişkin önemli temaslarda bulunmak amacıyla Kırgızistan’a gitti. Ziyarete, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Cengiz Aytmatov Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi (ATAM) Müdürü Prof. Dr. Cıldız İsmailova, Uluslararası İlişkiler Koordinatörlüğü Öğr. Gör. Adnan Ucur eşlik etti. Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık ve beraberindeki heyet, ziyaret programı çerçevesinde ilk olarak I. Arabaev Kırgız Devlet Üniversitesini ziyaret etti ve Rektör Prof. Dr. Abdraeva Aigul Tolokovna ile görüştü. “Fahri profesörlük” unvanı için teşekkür ederek konuşmasına başlayan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, “Ben de artık sizden biriyim, verilen ‘fahri profesörlük’ unvanı için teşekkür ediyorum. Üniversitemiz çok sayıda Türk Dünyasından öğrencilere ev sahipliği yapmaktadır. Bunlar arasında çok sayıda Kırgızistan’dan gelen öğrencimiz de bulunmakta. Karabük Üniversitesi, Times Higher Education (THE) tarafından açıklanan ‘2024 Alan Bazlı Dünya Üniversite Sıralamaları’nda uluslararası görünümde Türkiye’deki devlet üniversiteleri arasında ‘tıp ve diş hekimliği’ alanında 2’nci, ‘mühendislik’ alanında ise 5’inci sırada yer alıyor” dedi. Edebiyat, ilahiyat ve iktisat fakültelerindeki iş birliğinin önemine işaret eden Rektör Kırışık, “Tıpta da aynı şekilde, güçlüyüz. Üniversitenizle çok ortak yönümüz var. Doktorada ikinci danışmanlık konusu çok önemli, bu konudaki çalışmaları hayata geçirmekten mutluluk duyarız” diye konuştu. Rektör Kırışık, Cengiz Aytmatov’un Karabük Üniversitesi için önemine değinerek, “Cengiz Aytmatov Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezimiz mevcut. Merkez Müdürümüz Prof. Dr. Cıldız İsmailova bizim aramızdaki kültür elçilimiz. Üniversitemizde Türk Devletlerine dair pek çok faaliyet yapıyoruz. Cengiz Aytmatov Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezinin katkılarıyla ‘Türk Dünyası Öğrencileri Buluşuyor’ adlı etkinliği düzenledik. Cengiz Aytmatov’un doğum gününde bir tören yapalım inşallah. Bu görüşmenin iki üniversite arasında köklü, derin ve çok boyutlu iş birliğinin simgesi haline gelmesini temenni ediyorum” dedi.

İki üniversite arasındaki ilişkilerin artırılmasına yönelik yapılan görüşmede I. Arabaev Kırgız Devlet Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Abdraeva Aigul Tolokovna, “Üniversitemiz Kırgızistan’daki en köklü üniversitelerden biridir. Araştırma merkezlerimizin yanı sıra teknik bir üniversite olma özelliğine sahibiz. İktisat Fakültemiz ve İlahiyat Fakültelerimiz oldukça güçlü çalışmalar yapıyor. 18 bin öğrenci ile eğitim faaliyetlerimize devam ediyoruz. Eğitim gören öğrencilerimize burada sadece İngilizce değil, Türkiye Türkçesini de ikinci dil olarak öğretiyoruz. Özellikle de yurdumuzda kalan öğrencilere ücretsiz ders veriyoruz. Turizm Fakültesi öğrencilerimiz stajlarını genelde Antalya’da yapıyor. 20 civarında Türk öğrencimiz var. Lisansüstü öğrencilere ikinci danışman konusunda önem veriyoruz. Bu yüzden de sizinle iş birliği yapmak isteriz. Bu süreçte size lisansüstü öğrenci gönderip araştırma da yapmalarını istiyoruz. Tıp Fakültesi için tecrübeli hocaların desteğine ihtiyacımız var. Her türlü ortak proje ve iş birliklerine açığız. Cengiz Aytmatov ise ortak değerimiz. 12 Aralık’taki doğum gününü birlikte online ya da yüz yüze kutlayabiliriz” diye konuştu.Ziyaret kapsamında iki üniversite arasında öğrenci hareketliliği, akademisyen değişim programları ve ortak araştırma projeleri konularında akademik iş birliğine dair protokol imzalandı.Görüşme karşılıklı hediye takdimi ve hatıra fotoğrafının çekilmesi ile sona erdi.(Halil Kızılyer)

Yorumlar

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük’te iki otomobilin çarpıştığı kazada 3 kişi yaralandı

Yayın: 19.05.2024 21:31
Paylaş:
A+ A-

Karabük’ün Eskipazar ilçesinde iki otomobilin çarpışması sonucu 3 kişi yaralandı.

Karabük-Ankara kara yolunda seyreden H.Y. idaresindeki 43 ACC 083 plakalı otomobil, Söğütlüçeşme mevkisinde E.G. yönetimindeki 54 YD 069 plakalı otomobille çarpıştı.

Kazada sürücüler ile 54 YD 069 plakalı araçtaki yolcu M.G. yaralandı.

İhbar üzerine kaza yerine sağlık, polis ve jandarma ekibi sevk edildi.

Ambulanslarla Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi’ne kaldırılan yaralıların hayati tehlikesinin bulunmadığı öğrenildi.