Karabük Üniversitesinde “Afrika Festivali” düzenlendi

Karabük Üniversitesinde “Afrika Festivali” düzenlendi

Yayın: 04.01.2024 19:56
Paylaş:
A+ A-

Karabük Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Koordinatörlüğü tarafından “Afrika Festivali” gerçekleştirildi.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’ndaki festival, Afrika’nın kültürünü, geleneklerini ve müziğini tanıtmak için düzenlendi.

Festivalde, Afrika ülkelerinden gelen öğrenciler ve konuklar, geleneksel kıyafetleriyle, müzikleriyle ve danslarıyla katılımcılara zengin bir kültürel deneyim sundu.

Festival kapsamında oluşturulan stantlarda, Afrika yemekleri, el yapımı sanat eserleri ve geleneksel ürünler sergilendi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Karabük Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, festivalin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

Afrika ile Anadolu insanının çok ortak noktası bulunduğunu belirten Karaş, “Geleceğin Afrika’sını ortaya çıkarmak üzere inşallah burada aldığınız eğitim ve sadece eğitim değil ruhla, geleceği birlikte tesis edeceğiz.” ifadesini kullandı.

Programın ardından Karaş, Afrikalı öğrencilerin açtığı sergiyi gezerek, geleneksel yemeklerini tattı, öğrencilerle sohbet etti.

Festivale, Karabük Üniversitesi Uluslararası Öğrenci Koordinatörü Dr. Öğr. Üyesi Hasan Terzi, akademisyenler, öğrenciler ve davetliler katıldı. (AA)

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

G7 ülkeleri, 2035’e dek kömürden enerji üretimini aşamalı olarak durdurmayı taahhüt etti

Yayın: 30.04.2024 15:51
Paylaş:
A+ A-

ABD, Almanya, Fransa, İngiltere, İtalya, Kanada ve Japonya’dan oluşan G7 ülkelerinin iklim, enerji ve çevre bakanları, kömürden üretilen enerjiyi 2035’e kadar kademeli olarak kaldırma taahhüdünde bulundu.

Roma

G7 Dönem Başkanı İtalya’nın Torino kentinde ev sahipliği yaptığı ve iklim, çevre, enerji ve enerji güvenliği gibi konuların ele alındığı G7 ülkelerinin bakanlarının toplantısının son gününde sonuç bildirisi kabul edildi.

Bildiride, iklim değişikliği, biyolojik çeşitlilik kaybı ve kirliliğe ilişkin endişeler dile getirilerek, bunlara ek olarak ekonomik ve sosyal aksaklıklar, sağlık tehditleri, enerjiye erişim ve güvenlik zorlukları ile Rusya’nın Ukrayna’ya yönelik savaşının genel durumu daha kötüleştirdiği, bu sınamaların üstesinden gelmek için G7 ülkelerinin, bu kritik on yılda acil, kısa-orta vadeli somut eylemler uygulama taahhütlerini yinelediği aktarıldı.

Bildiride, mevcut emisyon gidişatına göre 1,5 derecelik küresel ortalama sıcaklık artışı sınırı hedefine ulaşmada mesafe olduğunun altı çizilerek, gelecek on yılda küresel sera gazı emisyonlarının hızlı ve sürekli biçimde azaltılmasına yönelik ihtiyacın farkında olunduğu kaydedildi.

İklim değişikliğiyle mücadelede enerji sistemlerinde fosil yakıtlardan adil ve düzenli şekilde uzaklaşılması ihtiyacına vurgu yapılan bildiride, net sıfıra ulaşmak için bu on yıllık sürede atılacak adımların hızlandırılması gerektiği ve tüm ülkelerin 2050 yılına kadar hızla harekete geçmeye çağrıldığı belirtildi.

Bildiride, “2035 yılına kadar tamamen veya büyük ölçüde kömürden arınmış bir enerji sektörüne ulaşma taahhüdümüzü teyit ediyoruz.” ifadesi kullanıldı.

G7 ülkelerinin ayrıca 2030 yılına kadar küresel metan emisyonlarının yüzde 75 azaltılması konusunda çaba gösterilmesine dair uzlaştığı kaydedilen bildiride, G7 bakanları tarafından sürdürülebilir kalkınma, refah ve barış için suyun öneminin ve somut eylem ihtiyacının bilincinde olarak küresel su kriziyle mücadele ve buna yönelik ortak hedefleri belirlemeye yönelik bir su koalisyonu kurulması kararı da alındığına işaret edildi.

Bildiride, yeni nesil nükleer enerjinin hayata geçirilmesinin ve nükleer enerji kullanmayı seçen ülkelerin destekleneceği taahhüdüne de yer verildi.

Ukrayna ve Gazze

Bildiride ayrıca, Ukrayna’ya özellikle de enerji üretimine ve elektrik şebekelerine yönelik saldırılar kınanarak, “Ukrayna’nın, Rusya tarafından kasıtlı biçimde tahrip edilen kritik enerji ve çevre altyapısını onarmasına ve eski haline getirilmesine yardım etmeye devam edeceğiz.” denildi.

Gazze’deki “yıkıcı ve büyüyen insani krizden” duyulan endişenin de ifade edildiği bildiride, hemen ateşkesin sağlanması ve rehinelerin koşulsuz serbest bırakılmasını öngören Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) 2728 sayılı 25 Mart 2024 tarihli kararına uyulması çağrısı da yapıldı.(AA)