Karabük’e Can Suyu: Üniversitenin Yeni Bölümleri ve Kente Kültürel Alan Talepleri

Esra Oğuzkağan Özkan
Yayın: 24.07.2024 15:22
A+ A-

Karabük Üniversitesi’nde bu yıl kazandırılacak olan bölümlerin kentin merkezinde bir binada açılması düşünülmüyor.

Kentin merkezinde üniversiteye ait bir yüksekokul açılamıyor; bu durum, öğrenciler ve kent dinamikleri açısından büyük bir fırsatı kaçırma riski taşıyor. Eğitimde etkileşimi artıracak bir merkez oluşturmadan, gençlerin ve kentin gelişimine katkı sunmak mümkün değil. Merkezdeki bir bina, bilgi akışını, sosyal etkileşimi ve yenilikçi fikirlerin doğmasını sağlayacak bir hub (merkez-odak noktası) olabilirdi. Şimdi, bu fırsatın değerlendirilmemesi, hem üniversite hem de kent için kaybedilmiş bir potansiyeli simgeliyor.

Bu yıl “Yapay Zekâ Operatörlüğü, Ön-yüz Yazılım Geliştirme, Oyun Geliştirme ve Programlama” olarak üç yeni ön lisans programı açılıyor. Bu bölümlere ait kent merkezinde bir binayı tahsis ettiklerinde acaba Karabük kent merkezi nasıl olurdu?  Karabük merkeze öğrenciler hayat verirdi…

Yenişehir’e küsmüşüz…

Yenişehir, oldukça sessiz.. Ne kadar güzel bir mahalle… Acaba yollardaki eskiyen elektrik kablolarının tadilatı ne zaman sona erecek? O güzel yerleşime ulaşmada bize hiç yakışmayan Polis Evi’nin yolu ne zaman açılacak?

Karabüklüler olarak biraz kandırıldık mı dersiniz… Kent merkezi haricinde her yerde üniversitenin bölümleri açılmış. Merkezimizde alışveriş merkezi olmasa ne yapardık? Gençlerin gideceği bir alan kalmamış. Alışveriş merkezlerinden birinin iki katı boş.. Esnaf ne yapabilir? Ne olursa olsun, Karabük’e modern bir düzenleme gerekiyor.

Şimdi modern denilince, Karabük’te çok da anlamlandıramadığım bir konumda bulunan bilim merkezi var. (Beşbinevler) Geçerken her defasında içini bir gezeyim diyorum o kadar ters bir konumdaki mecburen ulaşamıyorsunuz.

Kent merkezinde atıl bırakılan Kardemir’e ait alanları öğrencilere açmak mümkün olur mu? Örneğin, Yenişehir Sineması üniversite tarafından kullanılabilse; kısa film, konferans, tiyatro, konser ve söyleşiler için tüm halkımıza kapılarını açabilse… Yenişehir’de bir kültür merkezi olsa…

Karabük Belediyesi, Karabük Üniversitesi ve Kardemir’in birlikte adımlar atabileceği yeni düzenlemeler gerekiyor. Karabük’ün inşa sürecindeki kent meydanı içerisinde planlanan müze, dinlenme alanlarının yanı sıra merkezde açılacak bir meslek yüksekokulun kenti daha da gençleştireceği, eski canlı günlerine geri döndüreceğini düşünüyorum. Bu küskünlüğü, bu yılgınlığı üzerimizden atmamız şart.

Safranbolu, Eflani, Yenice, Ovacık ve Eskipazar’da öğrencilerin varlığı, kentlere sadece canlılık katmakla kalmıyor; aynı zamanda esnafın yüzünü güldürerek yerel ekonomiyi canlandırıyor.

Karabük’te Gençleşme Hamlesi

Karabük Belediye Başkanı Özkan Çetinkaya, genç ve saygılı bir başkan olarak sadece belediyenin değil, aynı zamanda kentin yüzüne de tazelik katıyor. Eşit mesafede duruşuyla, herkesin sesine kulak veriyor ve sivil toplum örgütlerinden aldığı övgülerle farkını ortaya koyuyor. Kendisi, kent konseyi çalışmalarıyla Karabük’ü hareketlendirirken, atıl alanlardaki temizlik ve bakım faaliyetleriyle de kentteki estetiği yeniden canlandırma peşinde. Ancak Karabük sakinleri olarak, piknik alanlarımızın ve sokaklarımızın kirli görünmesi düşündürücü bir durum. Bu sorunun sorumluluğu sadece başkanda değil, hepimizde. Temiz ve düzenli bir çevre için bizler de üzerimize düşen sorumlulukları yerine getirmeliyiz. Nerede hata yapıyoruz? Belki de güzelliklerimizi korumak için daha fazla çaba göstermek zorundayız. Unutmayalım ki, temiz bir kent, temiz bir toplumun yansımasıdır! Ön hazırlık, başarıya giden yolda bir pusula gibidir; ne kadar titizseniz, o kadar etkili olursunuz. Karabük halkı geçmişiyle barışık bir hafızaya sahiptir. Çünkü yaşadıkları o görkemli yılları hala yad etmektedirler.

Genç Başkan’ın seçim öncesindeki ‘istişare’ vurgusu, umarım unutulmaz ve kültür merkezi gibi önemli projelerde de somut bir amaca dönüşür. Karabük, dinamik bir geleceğe adım atmalı, gençleşmeli; yeni alanlar açılmalı, projeler tamamlanmalı ve daha fazla öğrenci kent merkezine çekilerek kentin kalbine canlılık ve enerji katılmalıdır.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

AK Parti Karabük heyeti, Ova Barajı’nda inceleme yaptı

Anadolu Ajansı
Yayın: 07.09.2024 22:15
A+ A-

AK Parti Karabük milletvekilleri, il ve ilçe başkanları ile İl Genel Meclisi üyelerinden oluşan heyet, Eskipazar ilçesindeki Ova Barajı’nda incelemede bulundu.

Baraj hakkında yetkililerden bilgi alan heyet adına konuşan AK Parti Karabük Milletvekili Cem Şahin, barajın ilçe ekonomisine önemli bir katkı sağlayacağını belirtti.

Barajın su tuttuğunu görmekten mutluluk duyduklarını anlatan Şahin, “Ova Barajı’mızın yapımı bir süre önce tamamlanmıştı. Ve ardından su tutmaya başladı. Ova Barajı, 1 milyon 188 bin metreküp depolama hacmine sahip ve 5 bin 480 dekar araziyi sulayacak. Emeği geçenlere teşekkür ediyorum.” ifadelerini kullandı.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331