Karabük’te Esnaf Normalleşmeyi Bekliyor

Karabük’te Esnaf Normalleşmeyi Bekliyor

Yayın: 25.02.2021 16:42
Paylaş:
A+ A-

Karabük’ün haftalık vaka sayısı haritasında orta riskli iller arasında 3. sırada yer almasıyla normalleşme süreci için olumlu bir sinyal verirken vatandaşları da sevindirdi.
Geçtiğimiz Kasım ve Aralık ayında günlük ortalama 300 vakanın görüldüğü Karabük’te korona virüs tedbirleri kapsamında uygulanan kısıtlamalar ve uyulan kurallar olumlu sonuçlar vermeye başladı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca tarafından açıklanan illere göre haftalık vaka sayısı haritasındaki 100 bin kişiye göre yüzde 16,85 ile orta riskli iller arasında 3. sırada yer aldı.
Haftalık vaka sayısındaki düşüşün ardından normalleşme için olumlu sinyal veren Karabük’te vatandaşlar, sosyal mesafe, maske ve hijyen kuralları çerçevesinde normalleşmenin başlaması gerektiğini dile getirdiler.

Esnaf Recep Şahin, “Bir yılı geçen bu süreçte birçok arkadaşımız mağdur oldu. İşlerindeki düşüşle beraber sıkıntı yaşadılar. Sağlık Bakanının açıkladığına göre yüz binde 35’in altındaki yerlerde normalleşmeye geçilecek galiba. Esnaflar olarak temennimiz de tedbirlerle beraber açılmasını istiyoruz. Beklentimiz budur” diye konuştu.

Normalleşme sürecinin kentte başlamasının iyi olacağını belirten Karabük Üniversitesi öğrencisi Azerbaycanlı Fahrettin Ahmedov, “Çünkü o kadar yol geldik. Burada da biraz sıkıntılar çekiyoruz. Kafeye gittik oturabileceğimiz yer yok. Yemekleri alıp burada yiyoruz işte. Köşe bir yer arıyoruz yemek için. Biraz normalleşme başlasa iyi olur. Bir de vaka sayısı da az Karabük’te bildiğim kadarıyla. İnşallah düşündüğümüz gibi olur” dedi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Türkiye’den 8 ayda 205 bin ton iç fındık ihraç edildi

Anadolu Ajansı
Yayın: 02.05.2024 04:24
Paylaş:
A+ A-

GİRESUN (AA) – ATAKAN ÇITLAK – Ulusal Fındık Konseyi Başkanı Hamza Bölük, Türkiye'den 2023-2024 ihracat sezonunun 8 aylık döneminde 205 bin ton iç fındık satıldığını söyledi.

Giresun Ticaret Borsası Başkanı da olan Hamza Bölük, AA muhabirine, 1 Eylül 2023'te başlayan ihracat sezonunun 31 Ağustos 2024'te sona ereceğini belirtti.

Geçen sezon 294 bin ton ürünün çeşitli ülkelere gönderildiğini ifade eden Bölük, “Bu yıl da ona yakın bir ihracat gerçekleşmesini bekliyoruz. 21 Nisan itibarıyla 205 bin ton iç fındık satışı yapıldı. Bundan sonraki süreçte de 80-85 bin ton arasında ihracatın gerçekleşeceğini umuyoruz. İhracat karşılığında 1,8-2 milyar dolar gelir sağlanacağını düşünüyorum.” diye konuştu.

Bölük, Türk ihracatçısının daha fazla fındık satışı ve buna bağlı olarak elde edilen gelir miktarının artması hedefinde olduğunu vurgulayarak, “Bu sezon ihracatta süreç beklenildiği gibi devam ediyor. Umarız ki ihracatımız ve gelirimizde artış olur. Bunu sağlama adına çalışmalarımız, girişimlerimiz devam ediyor.” dedi.

– “Çikolata tüketimi azaldığı zaman fındığın tüketimi de otomatik olarak azalacaktır”

Bölük, kakao fiyatlarındaki artışa bağlı olarak çikolata sektöründeki gelişmeleri yakından takip ettiklerini dile getirdi.

Fındığın, kakao gibi çikolata içerisindeki en önemli ham maddelerden olduğunu belirten Bölük, şunları kaydetti:

“Çikolata üretiminde kakao kaynaklı ciddi sorunlar var. Kakao fiyatının artmasıyla birlikte çikolata fiyatlarında da ciddi bir artışa yol açıyor. Bu artış da çikolatanın tüketimini azaltıyor. Sonuçta ticaret kendisine arz ve talepte bir denge oluşturur. Fiyat yüksek olunca tüketim azalıyor. Bu durum da ihracatımızı olumsuz etkiler. Çikolata tüketimi azaldığı zaman fındığın tüketimi de otomatik olarak azalacaktır. Bu da ihracatımızı olumsuz etkiler tabii ki.”