Hıdırellez Bayramı: İnançlar, Dilekler ve Eğlenceler

Hıdırellez Bayramı: İnançlar, Dilekler ve Eğlenceler

Yayın: 06.05.2024 13:14
Paylaş:
A+ A-

Hıdırellez, Türk kültüründe Orta Asya, Balkanlar ve Anadolu’da Türklerin geleneksel olarak kutladığı bahar bayramı olarak kutlanıyor. UNESCO’nun, İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kaydedilen Hıdırellez, yüzyıllardır eğlenceli etkinliklerle insanları bir araya getiriyor.

Hıdırellez, inanışa göre darda kalanların yardımcısı Hızır ile denizlerin hâkimi İlyas Peygamberlerin dünyaya bolluk ve bereket dağıtmak için yeryüzüne inerek buluştukları gün olarak kabul ediliyor. Hızır’ın temiz olan evlere uğrayarak bolluk bereket getireceğine inanıldığından dolayı evler temizlenir, yiyecek ve içecekler hazırlanır, renkli kıyafetler giyinilir, süslenilir, dilekler hazırlanır, yakılan ateşin üzerinden atlanır.

Bir çok sembolik eğlence uygulanır. Sembolik yakılan ateşin üzerinden atlarken dilekler tutulur. Bu yıl ateş yakamayanların, bahçesi olmayanların ya da sokağa çıkamayanların evlerinde küçük bir mum yakıp üzerinden atlayanlarında olduğu görüldü. Vatandaşlar, baharın gelişini sosyal medya hesaplarından kutlama mesajları yazarak yaşattı.

Karabük’te, 5 Mayıs’ta vatandaşların çoğu türbeleri ziyaret etti. Baharın gelmesiyle mezarlıklar temizlendi. Ardından çiçekler ve fidanlar dikildi. Türbelerde, bahçelerde temizlikler yapıldı. Bahar bayramında çocuğu olmayan kadınlar çocuk, sağlık, erkekler sıfır araba, bol kazanç ve bereket diledi, çocuklar da telefon ve tablet çizerek bahar bayramını coşkuyla karşıladı. Sembolik ateşler yakıldı, dilekler tutularak ateşin üzerinden atlandı.

Hazırlanan dilekler kâğıtlara yazıldı ya da toprağa bir çubukla çizildi. Küçük keselere koyulan madeni para, gül ağacının dalına bağlandı. 5 Mayıs gecesi keseye koyulan bozuk parayı gül dalına asıp, sabah keseden çıkararak, cüzdanınıza koyduğunuzda tüm yıl paranızın çoğalacağına inanılır. Bir başka geleneksel eylem de; salıncakta 3 defa sallanmak olarak biliniyor. Böylece devinim başlatabilir, gitmesini istediğimiz şeyle, gelmesini istediğimiz şeyin yer değiştirdiğini düşünerek, hayatınızda memnun olmadığımız bir şeylerden kurtulmaya niyet eder, eğlenceli bir etkinlikte niyetleriniz kadar sallanmaya ya da zıplamaya başlanır. Hıdırellez’in amacı, baharın gelişini kucaklamak, yeni uyanan doğanın içerisinde özellikle çimlerde yuvarlanarak da bir devinim, dönüşüm başlamış olur. Güzelleşmek için; haşlanmış yumurtayı yüzünüze sürmek, her işin hızlı gerçekleşmesi için; ısırgan otunu ayaklara vurmak, sağlıklı kalmak için ise; yedi gün ya da bir yıl boyunca hazırlanan Marteniçka adı verilen bilekliğin bileğe takılması, yapılabilecek eylemler arasında yer alıyor. Sosyal medyadan birçok vatandaşın da kısa videolarla baharın gelişini birbirinden farklı etkinliklerle evde, balkonda kutladığı görüldü. Rengârenk giyinmenin önemine değinen birçok kişi, ip atlama, salıncakta sallanma, mani söyleme gibi çeşitli etkinlikler yaptı. Yakılan ateşlerin üzerinden atlama da kutlama eğlenceleri arasında yer aldı. Baharın habercisi, bitkilere can veren, zorda, darda kalanlara yardım edilen Hıdırellez’de yeryüzünün yeşillendiğine, bolluk ve bereket geldiğine inanılıyor, böylece bayram havasında kutlanıyor. Gazetemiz olarak Hıdırellez’in, dünyaya barış ve geçim kaynaklarında bolluk, bereket getirmesini temenni ederiz. (Esra Oğuzkağan Özkan)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Amazon Prime Day sonuçlarını açıkladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 27.07.2024 04:52
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Amazon, Prime Day 2024'ün şimdiye kadarki en büyük küresel alışveriş etkinliği olduğunu ve Türkiye'de haftalık satışlarda ve ciroda rekor kırdığını açıkladı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, bu yıl Türkiye'de gerçekleşen Prime Day boyunca, Türkiye'deki Prime üyeleri rekor sayıda sipariş verdi. Aynı zamanda Amazon kampanyada günlük site ziyaret sayısında da rekor kırarak tarihindeki en yüksek ziyaretçi sayısına ulaştı.

Türkiye’nin, Prime İndirim Avcıları aracılığıyla seçtiği, çok talep gören ürünlerde indirimlerin sunulduğu Prime Day süresince Amazon Türkiye'de en fazla elektronik, bilgisayar, moda, kitap ve kişisel bakım kategorilerinde satış yapılırken Prime üyelerinin en çok ilgi gösterdiği ürünler arasında ise mobil telefonlar, mutfak aletleri ve tüketim malzemeleri yer aldı.

En yüksek talep gören markalar arasında ise Apple, Samsung, Philips, Stanley, MSI, Karaca ve Lego gibi yerel ve global markalar yer aldı.

Prime, tüm dünyada 200 milyonu aşkın üyesine alışveriş ve eğlencenin iyisini sunuyor. Amazon Türkiye'de bu hizmet içerisinde herhangi bir sepet tutarı gözetmeksizin aynı gün, ertesi gün ve iki günde gönderim seçenekleriyle hızlı ve bedava teslimat bulunuyor.

Aynı zamanda, her gün popüler markaların ürünlerinde geçerli özel fırsatlara erişim, Prime Day boyunca üyelere özel indirim ve fırsatlardan faydalanma, Prime Video ile aralarında Amazon Originals içeriklerin de bulunduğu ödüllü film ve dizilere, Prime Gaming ile ise ücretsiz oyunlara ve oyun içi içeriklere sınırsız erişime, herkes ayda sadece tüm vergiler dahil 39 lira karşılığında sahip olabiliyor.