Karabük’te Türkiye’nin ilk Sağlık Bilimleri Festivali düzenlenecek

Karabük’te Türkiye’nin ilk Sağlık Bilimleri Festivali düzenlenecek

Yayın: 22.04.2024 18:51
Paylaş:
A+ A-

Türkiye’nin ilk Sağlık Bilimleri Festivali (Sağlıkfest) 6-7 Kasım’da Karabük Üniversitesinin ev sahipliğinde yapılacak.

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, 15 Temmuz Şehitler Konferans Salonu’nda düzenlenen tanıtım toplantısında, Türkiye’nin ilk Sosyal Bilimler Festivali’ni (Sosyalfest) 2-3 Mart’ta yaptıklarını hatırlattı.

Sosyalfest’in dünyada ilk kez yapılan organizasyon olması sebebiyle ilgi çektiğini belirten Kırışık, “Ankara’da ikincisini yapmak üzere çalışmalarımızı yürütüyoruz. Bu yıl içerisinde eylül, ekim ya da kasım aylarında inşallah Ankara’da, Ankara’daki üniversitelerimiz ve kurumlarımızla işbirliği içerisinde gerçekleştirmek için çalışıyoruz.” dedi.

Kırışık, Sosyalfest’in kendilerine kattığı değerleri gözlemlediklerine ve son derece faydalı sonuçlar ürettiğini gördüklerine değinerek, buna benzer bir yaklaşımı sağlık alanında da yapmak üzere yola çıktıklarını anlattı.

Dünyada müthiş bir değişimin yaşandığını aktaran Kırışık, “Adeta Sanayi Devrimi’yle at üstünde yaşanan savaşlardan makinelerle savaşma dönemine geçilmiş olması gibi son derece yıkıcı, yeni bir dünya, yeni bir yaklaşım ortaya çıkıyor. Biz bunu yavaş yavaş fark ediyoruz, hissediyoruz ama dünyada bunun etkilerinin çok yıkıcı, yıpratıcı bir şekilde ortaya çıktığını görüyoruz. Önümüzde 2 seçenek var. Ya atla, kılıçla ve kalkanla savaşmaya devam edeceğiz ya da bu yeni teknolojilere, yeni yaklaşımlara, yeni perspektiflere hızlıca uyum sağlayıp kendimizi ve değerlerimizi koruyarak yeni dünyaya, yeni yüzyıla damgamızı vuracağız.” şeklinde konuştu.

Kırışık, modern tıbbın, yaklaşımlarını değiştirerek, yenilikçi teknolojiler kullanarak; farklı alanlarda geleneksel ve tamamlayıcı tıp yöntemlerini kendisine dahil edip yeni sentez geliştirerek, yükselme gayreti içerisinde olduğunu gözlemlediklerini kaydetti.

Gelişen teknolojinin sağlıkta kullanımının çok daha fazla artacağını vurgulayan Kırışık, teknoloji kullanımıyla sağlık alanında devrim niteliğinde dönüşümlerin ortaya çıkacağını, Sanayi Devrimi’ndeki gibi dünyanın müthiş bir değişimin eşiğinde olduğunun altını çizdi.

Kırışık, Sağlıkfest yaparak bu değişimi anlama, tanıma ve değişime önderlik edebilecek yeni yaklaşımlar, teknolojiler ve fikirler geliştirme aşamasında çalışmalara başladıklarını, tıp, diş hekimliği, sağlık bilimleri fakülteleri ve sağlık hizmetleri meslek yüksekokulu ile bu alanında çok güçlü bir üniversite olduklarını dile getirdi.

“Sağlık alanındaki bu gücümüzden, üniversitedeki birikimimizden, akademik tecrübelerimizden de istifade ederek Sağlık Bilimleri Festivali’ni Türkiye’de ilk defa yapma ve bunu sahada uygulama kararı aldık.” diyen Kırışık, şöyle konuştu:

“Sosyalfest’te olduğu gibi farklı üniversitelerle işbirliği içerisinde, kurumsal destekleyici ve paydaşlık protokolleri yaparak, sponsorluklar oluşturarak Sağlıkfest’ti de gerçekleştirme kararlılığındayız. 6-7 Kasım’da Karabük Üniversitesi kampüsümüz içerisinde stantlarımızın, etkinliklerimizin olduğu hem de yarışmalarımızın yapıldığı formatla bunu gerçekleştirmeyi planlıyoruz.”

Kırışık, akademisyenlerle yapılan görüşmeler neticesinde yapay zeka takımı kurduklarını bildirerek, “Sağlıkta teşhis, tetkik ve tedavi gibi süreçlerin planlanmasında sağlık personeli sayımızın yeterli olmadığını, hem eğitim hem de tedavi, teşhis süreçlerinde çalıştığı için ağır bir iş yükü ile karşılaştığını biliyoruz. Bu anlamda yapay zekanın bu süreçlerde kullanımının oldukça yaygınlaşacağını, hayatımızın her alanına yapay zekanın dahil olacağını görüyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Festival kapsamında lise, lisans, lisansüstü ve serbest olmak üzere 4 kategoride yarışma açacaklarını aktaran Kırışık, “Türkiye’nin, yeni yüzyılda yenilikçi yaklaşımlarla, yenilikçi teknolojilerle dünyaya liderlik edebileceği, ‘Türkiye Yüzyılı’ vizyonunu sağlıkta da gerçekleştirebileceği bir aşamaya, bir hedefe ulaşmak istiyoruz. Ülkemizin yeni yüzyılda, ‘Türkiye Yüzyılı’nda sağlık alanında lider olabilmesi için başlatmış olduğumuz bu sürece hepinizin katkı ve desteklerini bekliyoruz.” ifadesini kullandı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Bolu’da “Sürdürülebilirlik, Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Zirvesi” düzenlendi

Anadolu Ajansı
Yayın: 03.05.2024 16:48
Paylaş:
A+ A-

BOLU (AA) – Bolu'da “Sürdürülebilirlik, Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Zirvesi” gerçekleştirildi.

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İl Kadın Girişimciler Kurulunca sıfır atık ve geri dönüşüm konularında farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen program TSO konferans salonunda yapıldı.

Vali Yardımcısı Abdullah Şen, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, çevrenin çok önem arz ettiği bir asırda yaşandığını vurguladı.

Şen, bu konuda toplumun topyekun mücadelesinin gerekliliğine dikkati çekerek, “Toplumsal katılım açısından farkındalık gerekiyor. Bu konu katılımcılardan hane halkına kadar çok detaylı olması lazım. Evlerdeki duyarlılık, şuur, bakanlığımızın ve belediyelerimizin koymuş olduğu geri dönüşüm kutularına çöp atarken de öne çıkmalı.” diye konuştu.

Bolu TSO Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Ayarcan, artan tüketim ve üretim faaliyetlerinin doğal kaynakların tükenerek çevre kirliliğinin artmasına yol açtığını belirtti.

Sürdürülebilir geri dönüşüm ve sıfır atığın, iş dünyasında da çevresel etkileri en aza indirerek doğal kaynakları korumak ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Ayarcan, israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılabilmesi, atığın miktarının azaltılması, toplama sisteminin kurulması ve atıkların geri dönüştürülebilmesinin her yeni günde daha çok önem kazandığını kaydetti.

TOBB Bolu İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Emine Yüce de sıfır atığın sadece azaltmak değil aynı zamanda tüketim alışkanlıklarının değişmesi anlamına da geldiğinden bahsetti.

Tüketim alışkanlıklarının değiştirilerek kaynakların daha bilinçli kullanılmasının sürdürülebilir yaşam tarzının benimsenmesi anlamına geldiğini de söyleyen Yüce, “Ülkemizde başlatılan Sıfır Atık Projesi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla küresel çevre hareketine dönüşmüştür. Tüketimin arttığı günümüzde, satın aldığımız ürünlerden kullandığımız malzemelere kadar her gün bilinçli seçimler yapmak, alışkanlıklarımızı, seçimlerimizi ve üretim süreçlerimizi tabiata uyumlu hale getirmek zorundayız.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından sunum yapan TOBB Çevre Müdürlüğü uzmanı Esin Özarslan, sıfır atık ve geri dönüşüm konularında Türkiye ve Avrupa'da yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Programda ayrıca, tarımda ve sanayide sürdürülebilirlik, sanayide sıfır atık stratejileri ve uygulamaları, iklim değişikliği, yeşil mutabakat ve karbon ayak izi oturumları gerçekleştirildi.