KARABÜK’ÜN SİMGESİ MESELESİ..!

KARABÜK’ÜN SİMGESİ MESELESİ..!

Yayın: 21.12.2021 21:21
Paylaş:
A+ A-

Karabük’ün simgesi nedir.?
Haddehaneler midir.?
Gerçi şimdilerde onlardan da geriye pek fazla bir şey kalmadı.
Tek-tük çalışma gayreti içindeler.
Haddehanelerin bir zamanlar kentin ortasında çıkardığı siyahi duman ve gürültü ekonomik verimliliği ve iş hacmini bizlere anlatırdı.
İstasyon ve Plevne caddesinin canlılığı görülmeye değerdi.
Evet…
Konumuz olmamasına karşın geçmiş her şeye rağmen bizi meşgul etmeye devam ediyor.
Daha doğrusu zihnimizde ağırlık yaparak bizleri yeni düşünceler üretmeye zorluyor.
Tekrar buradan sormak zorunda kalıyoruz.
Karabük’ün mimari açıdan simgesi nedir.?
Bakımsızlıktan dolayı kendi geçmişini arayan Yenişehir lojmanları mı?
Yoksa…
Münci Tangör’ün tasarımını yaptığı
1960’ların ünlü karizmatik apartmanları olan ve Küba krizini bağrında saklayan Kübanalar diye bilinen apartmanlar mı?
Atıl durumda olan
Sosyal tesisler mi?
Yenişehir Sineması mı?
Havuzlu Bahçe mi?
Mühendisler Kulübü mü?
Eskiye göre…
Yeni yapılarımız olan…
Kares mi?
Onel mi?
Terminal binası mı?
Belediye’nin mucit eseri olan asansörler mi?
İşlevsiz, herkesin antipatisini kazanmış kent meydanı mı?

Karabük’ün siluetini sorguladığınızda buna yanıt verecek estetik yapıların olmadığını siz de görmektesiniz.!
Diyecek bir şey bulamıyorsunuz.
Külçe gibi oturtulmuş ucube yapılar her tarafımızı sarmış durumda.
Buna bilinçsizce yenileri ekleniyor.
Kentin ısınmasına yaz mevsiminde bunalmasına ortam hazırlıyorlar.
Arıcak vadisi de bu tehlikenin emarelerini hissetmeye başladı.
Eğer DDY ait arazisi yeşil alana dönüştürülmezse siz düşünün Karabük’ün halini…
Evet…
Gelinen noktada şimdi buradan sizlere esas olan soruyu yöneltiyorum.!
Bir kenti yaşanılır kılan nedir.?
Bunu
Hiç düşündünüz mü?

4 kişi görüş bildirdi

  1. ÇAKIR

    SAYIN ÜSTAD BU KENTİ YAŞANILIR KILAN HİÇ BİR ŞEY YOK,KENTİN SİMGESİ DERSEN ODA YOK OLMUŞ VAZİYETTE,BU KENT YAŞANILMAZ BİR KENT OLMUŞ DA ÖYLESİNE MECBUREN YAŞIYORUZ.BU KENTİ BIRAKIP BİR YERLERE GİTMEMİZ İMKANSIZ HERKES GİTSE BİZLER KALIRIZ, BURASI BİZİM ATA TOPRAĞIMIZ.BURADAN KISA SÜRELİĞİNE AYRILSAKTA BU KENTİ ÖZLÜYORUZ. BU KENTİ SEVMESEKTE,BU KENTTEN ŞİKAYET ETSEKTE YAŞAMIMIZIN SON GÜNÜNE KADAR BU KENTTE OLACAĞIZ.

  2. Doğrucu Davut

    Karabūkün simgesi boş ve dümdüz anlamsïz bir beton zeminden ibaret kent meydanı. Aha karabük, aha onun simgesi kent meydanı

  3. Yapılsaydı eyer

    EYER YAPILSAYDI KARABÜKÜN SİMGESİ ÇELİK CAMİ OLURDU YAPILAMADI NE YAZIKKİ

  4. Doğrucu Davut

    Bol bol cami yapmak lazım

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı: “Yeşil çeliğe mutlaka damga vurmamız gerekiyor”

Anadolu Ajansı
Yayın: 11.05.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, demir-çelik sektörünün yeşil dönüşüm sürecinin en önemli aktörlerinden olacağını belirterek, “Yeşil çeliğe Türkiye olarak mutlaka damga vurmamız gerekiyor.” dedi.

Çelik sanayisinin yenilikçi ve sürdürülebilir yaklaşımlarla yeşil dönüşümündeki yol haritalarını tartışmak amacıyla Tosyalı Holding ana sponsorluğunda düzenlenen “Yeşil Çelik Zirvesi – Green Steel Summit 2024”, İstanbul'da gerçekleştirildi.

SteelData organizasyonuyla düzenlenen zirvenin “altın sponsoru” Tatçelik ve Huawei Smart PV Türkiye olurken, Energy Nova AŞ Güneş Enerjisi Sistemleri “enerji sponsoru”, Ağır Haddecilik AŞ ve Metsims Sustainability Consulting şirketleri ise “bronz sponsoru” oldu.

Yeşil Çelik Zirvesi kapsamında,”ETS, CBAM Uyum Süreci, Uygulamalar, Mevzuat ve Beklentiler” ve “Karbonsuzlaşma Yöntemleri, Hammaddeler ve Teknolojiler” başlıklı paneller düzenlendi.

Zirvenin açılış konuşmasını yapan Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD) ve Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fuat Tosyalı, sürdürülebilirliğin artık zorunluluk olduğunu söyledi.

Tosyalı, “Avrupa Yeşil Mutabakatı bir fırsat. Yeşil ekonomiye geçiş sürecini ekonomik ve endüstriyel bir fırsata çevirme imkanı. Demir-çelik sektörü de bu yeşil dönüşüm sürecinin en önemli aktörü olmaya aday. Çünkü çelik hayatımızın her noktasında bizimle.” ifadelerini kullandı.

– “Çelik sektörü kendi öz kaynaklarıyla yatırım ve yeşil dönüşümlerini gerçekleştirdi”

Daha büyük bir değişimin eşiğinde olduklarını dile getiren Tosyalı, “Yeşil çeliğe Türkiye olarak mutlaka damga vurmamız gerekiyor. Endüstriyel üretim için mutlaka yeni enerji kaynakları lazım bunun da hidrojen olduğu görülüyor” diye konuştu.

Türkiye'nin dünya çelik üretiminde üst sıralarda yer aldığını hatırlatan Tosyalı, kadar çelik sektörünün kendi öz kaynaklarıyla yatırım ve yeşil dönüşümlerini gerçekleştirdiğine işaret etti.

Avrupalı rakiplerinin kamusal destekle beslendiğinden söz eden Tosyalı, çelik sektörünün bütün oyuncularının bu değişimi yapmaya gücünün yeteceğini kaydetti.

Yenilenebilir enerji, hidrojen, rüzgar ve elektrikli araçlar ve birbiriyle ilintili sektörlerin hepsinin çeliğe bağlı olduğunu ifade eden Tosyalı, şu şekilde konuştu:

“Net Sıfır çağı başlayacaksa bunun yolu demir-çelik sektörünün dönüşümüyle açılacak. Bu dönüşümün temel birkaç ayağı var. Üretimde temiz enerji kaynaklarının kullanılması en önemli gündem maddesi. Çünkü şu anda küresel çelik üretiminde fosil yakıtlar yüzde 75'lik bir paya sahip. Yoğunluk kömürde. O yüzden temiz enerji yatırımları sektörümüz için en kritik konu.”

– “5 yıl içinde dünyanın en büyük 20 çelik şirketi arasında olma doğrultusunda ilerliyoruz”

Fuat Tosyalı, sektörde yeşil çelik üretimi için tüm koşulların mevcut olduğunu söyledi.

Tosyalı Holding olarak yeşil dönüşüm konusunda ilk aksiyon alan demir çelik şirketi olduklarını belirten Tosyalı, şunları kaydetti:

“Bizim işimizin sadece bir parçası değil, tamamı sürdürülebilirlik. Öyle ki Cezayir'de devam eden yatırımlarımız, Türkiye'deki yeni devreye aldığımız Tosyalı Demir Çelik İskenderun Tesisi tamamen sürdürülebilirlik odaklı. Üretimin sürdürülebilirliği için Endüstri 4.0 yatırımlarına ağırlık veriyoruz. Yapay zeka algoritmalarına ve iş süreçlerinin takibi için dijital teknolojilere önemli yatırımlar yapıyoruz. Bu sayede hem üretimin devamlılığı ve verimliliğini hem de enerji tasarrufunu sağlıyoruz, aynı zamanda emisyonlarımızı da düşürüyoruz. Örneğin İskenderun İkinci Organize Sanayi Bölgesi'nde hayata geçirdiğimiz ve üretime başladığımız Tosyalı Demir Çelik İskenderun Tesisi'nde Quantum Furnace teknolojisini kullanıyoruz ve bu Türkiye'de bir ilk.”

Kömür bazlı enerjiye yaslanmak yerine her zaman dünyanın geleceğini düşünerek dikkatli adımlar attıklarını, temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yöneldiklerini vurgulayan Tosyalı, sözlerini şu şekilde tamamladı:

“Uzun süredir güneş enerjisine ciddi yatırımlar yapıyoruz. Biz Tosyalı olarak 5 yıl içinde dünyanın en büyük 20 çelik şirketi arasında yer alma hedefi doğrultusunda ilerliyoruz. Bunu da sürdürülebilirlik odaklı yatırımlarla başaracağımıza inanıyoruz. Dünyanın sayılı yeşil çelik üreticilerinden biri olarak anılmak, bizim için en büyük ödül olacaktır.”