Karadeniz Teknik Üniversitesinde organik atıklardan yılda 6,5 ton gübre üretilecek

Anadolu Ajansı
Yayın: 08.08.2024 20:07
A+ A-

TRABZON (AA) – ENES SANSAR – Trabzon'da Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) kampüsündeki üç yemekhaneden toplanan atıklar, geri dönüşüm projeleri kapsamında kompost ünitesinde organik gübreye dönüştürülüyor.

Hayrat Belediyesince Sıfır Atık Projesi kapsamında bir süre önce KTÜ'ye devredilen kompost ünitesi, kurulum ve tadilatın ardından faaliyete alındı.

Kanuni Kampüsü'ndeki üç yemekhaneden çıkan organik atıklar, personel tarafından günlük toplanarak işleme konuluyor.

KTÜ Sıfır Atık Koordinatörü Prof. Dr. Dilek Beyazlı, AA muhabirine, üniversitenin yeşil alanlarını gübrelemenin önemli bir maliyet doğurduğunu söyledi.

Yapılan çalışmayla gübre ihtiyacını karşıladıklarını ve fazlasını üretmeye başladıklarını belirten Beyazlı, “Yıllık gübre ihtiyacımız 2,5 ton. Topladığımız atıklarla şu an yaptığımız çalışmalar, bunun iki katından fazlasını üretebileceğimizi gösteriyor. Üniversitemiz bunu genelde dışarıdan satın alarak karşılıyor.” dedi.

Beyazlı, yaptıkları çalışmayla yılda 6,5 ton organik gübre elde etmeyi planladıklarını vurgulayarak, “Dolayısıyla bu bizim ihtiyacımız olanın 2 katından fazlası demek. Bu fazla miktar, kentimizdeki diğer yeşil alanların gübrelenmesinde kullanılabilir, satışı yapılabilir.” diye konuştu.

Atık miktarını azaltırken bir yandan da daha verimli kullanımını sağladıklarının altını çizen Beyazlı, böylece hem kente hem doğaya hem de topluma fayda sağlayan bir geri dönüşüm gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Prof. Dr. Beyazlı, atıkların yemekhanelerden her gün düzenli olarak alındığını ifade ederek, şu değerlendirmede bulundu:

“Her gün bekletmeden organik atıkları topluyoruz ve onların makineyle buluşmasını sağlıyoruz. Haftalık olarak üniversitemizden 250-300 kilogram kadar organik atık toplanıyor. Yüzde 10 kadar talaşla makine üzerinde bir kompostlama süreci başlıyor. Yaklaşık 14 gün kadar sürüyor buradaki kompost süreci.”

Ünitenin teknik detaylarına ilişkin de bilgi veren Beyazlı, toplumda günlük atık miktarının giderek arttığını, kompost işleminin evde, mahallede, bahçede de basit sistemlerle yapılabileceğini sözlerine ekledi.

– “Organik madde kullanım alanı artacak”

Orman Fakültesi Peyzaj Mimarlığı Bitki Materyali ve Yetiştiriciliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müberra Pulatkan ise bitkilerde beslenme ihtiyacının organik gübreyle karşılanmasının, bitkinin kökleri ve diğer bölümleri için çok faydalı olduğunu söyledi.

Kampüsteki yeşil alanın sürdürülebilirliği için organik gübrenin önemine işaret eden Pulatkan, şöyle devam etti:

“KTÜ bünyesinde kompost makinesinin de bulunduğu fidanlık alanı, bir de daha çok bilimsel çalışmalar için kullanılan Orman Fakültesinde sera alanı var. Üretilen gübre bu iki alanda kullanılmaya başlandı. Organik madde kullanım alanı artacak. Böylece satın almanın önüne geçmiş olacağız. Hem seraya, fidanlığımıza katkı sağlayacağız hem de kampüste sürdürülebilir bir yeşil alan sistemi oluşturmuş olacağız.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Karabük’te safran çiçek açtı

Anadolu Ajansı
Yayın: 29.09.2024 04:30
A+ A-

KARABÜK (AA) – Türkiye'de ağırlıklı olarak Karabük'ün Safranbolu ilçesinde yetiştirilen ve “mucize bitki” olarak adlandırılan safran çiçek açtı.

Her yıl ağustosta ekimine başlanan, ekim-kasımda mor renkli ve hoş kokulu çiçekler açan 15-30 santimetre uzunluğundaki safran, ilçede 44 çiftçi tarafından 98 dekar alanda üretiliyor.

Boya, yemek, kozmetik, ilaç ve gıda gibi birçok sektörde kullanılan ve bu yıl 45 kilogram ürün elde edilmesi amaçlanan safranın çiçekleri toplanıyor.

Ağırlığının 100 bin katı kadar sıvıyı sarıya boyayabilen, 80 bin çiçekten sadece yarım kilogram ürün elde edilebilen safranın kilogramı geçen yıl 320 bin liradan satıldı.

– “Muhtemelen bu yıl safran tarlalarına daha fazla turist gelecek”

Yukarıçiftlik köyü Keten Mahallesi'nde safran yetiştiriciliği yapan İsmail Yılmaz, AA muhabirine, bu yıl köylerinde yaklaşık 40 dönüme yakın alanda üretim yapıldığını söyledi.

Geçen hafta havaların biraz serin gittiğini belirten Yılmaz, “Gece sıcaklıkları 8-10 dereceye kadar düştü. Safran çiçek açmaya başladı. Biraz erken oldu. Biz 10-15 gün daha geç açmasını bekliyorduk. Erkenden açmaya başladılar. Bu da sezonun biraz daha uzun sürmesini sağlayacak.” dedi.

Yılmaz, 25-26 Ekim'de Safran Festivali'nin yapılacağını hatırlatarak, “Muhtemelen bu yıl safran tarlalarına daha fazla turist gelecek. Bugünlerde çiçeklenme başladı, 15 Kasım'a kadar devam eder. Ben yaklaşık 25 dönüm alanda üretim yapıyorum. Geçen yıl safran tarlalarını yaklaşık 50 bin kişi ziyaret etti. Bu yıl çiçeklenme erken başladığı için bu rakam artacaktır. Bu yıl özellikle Safranbolu'ya gelen Uzakdoğulu turist sayısı çok fazla.” ifadelerini kullandı.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331