Karadeniz’de fındık hasadı başladı

Karadeniz’de fındık hasadı başladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 12.08.2023 14:48
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – İLYAS GÜN – Orta Karadeniz'de, Türkiye'nin kıymetli tarım eserleri ortasında birinci sırada bulunan fındığın hasadına başlandı.

Çarşamba Ovası'nda düz yerlere ekilen fındık, bahçelere serilen file örgüler sayesinde kolaylıkla toplanıyor.

Sabah saatlerinde bahçelerine giren çiftçiler, fındığı silkeleyerek filenin üzerinden topladıktan sonra çuvallara koyuyor. Toplanan fındıklar traktör kasalarına konularak kurutulmak için harmana götürülüyor.

Samsun Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam AA muhabirine, Samsun'da fındık hasadının başladığını söyledi.

Çarşamba'nın Türkiye'de en fazla fındık üretimi yapılan ilçe olduğunu lisana getiren Sağlam, “Geçen yıl Samsun'da 112 bin 500 ton fındık rekoltesi olmuştu. Bunun 50 bin tonu yalnızca Çarşamba ilçesinde üretildi. Çarşamba'da istemediğimiz bir durum var aslında, ovada fındık üretimi var. Biz daha çok fındığın dağlık bölgelerde yahut engebeli bölgelerde üretilmesini istiyoruz. Fakat, üreticimiz karlı bir eser olması nedeniyle ovalara da fındık bahçeleri oluşturuyor. Natürel düz ovada fındık toplamanın avantajları var. Bahçenin içine file sererek daha kolay ve rahat biçimde fındık toplanabiliyor.” dedi.

Karadeniz Bölgesi için fındığın çok pahalı bir geçim kaynağı olduğuna işaret eden Sağlam, “Geçen yıl içerisinde 1 milyon 200 bin dekar alanda 112 bin 500 ton fındık rekoltesi olmuştu, bu yıl 124 bin 484 ton rekolte bekliyoruz. Türkiye'de fındık üretiminde Ordu'dan sonra ikinci sıradayız. Aramızdaki arayı 40 bin ton daha kısalttık. Samsun'da fındık hasadı 12 Ağustos günü prestijiyle başladı. Ta ki eylülün ortasına kadar devam edecek. Bilhassa orta jenerasyon dediğimiz 250-500 rakım ortasında 12 Ağustos'ta başlayan hasat kıyı kesitinde 19 Ağustos'ta ve üst kısma gittiğimizde ise 26 Ağustos'ta başlıyor. Yani burada çok farklı bir ekosistem var.” sözünü kullandı.

Sağlam, fındık fiyatlarını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın açıkladığı hatırlatarak, şöyle devam etti.

“Fındık fiyatlarından çiftçilerin mutlu. Samsun'da fındık çok kıymetli bir eserdir. Yaklaşık 35 bin çiftçimizin geçim kaynağıdır. Yani çabucak hemen bilhassa Samsun'un doğu bölümünde Ayvacık, Terme, Salıpazarı, Çarşamba, Tekkeköy ve Canik'in üst kısımlarında birçok çiftçimizin kesinlikle gelir kaynağıdır. Artı bu bir kültürdür. Ben buradan çiftçilerimizi uyarıyorum. Hasadı gelmeyenler bilhassa hasada girmesinler. Çotanaklar kıpkırmızı olur, iç kısımlarını açtığında kızarır ve sallanırlar. O vakit hasat yapabilirler. Bu hale vakti gelmeden hasat etmesinler. Toprak Mahsulleri Ofisimiz gerekli önlemlerini aldı. Çiftçimizin gerek buğdayda olduğu üzere fındıkta da bir tek eserini bırakmadan hepsini alacaklar. Onun için hiçbir halde duyduklarına yahut farklı bir formda ticari telaffuzlara prestij etmesinler. Devletimiz her türlü önlemini almıştır. Tarım ve Orman Bakanlığımız ve Toprak Mahsulleri Ofisimiz fındık depolarını hazır hale getirmiştir. Kâfi ki kaliteli olsun, kâfi ki nem olmasın, kırık olmasın, hepsini alacaklar.”

Fındığını çabucak satmak istemeyen çiftçilere tavsiyede bulunan Sağlam, “Para muhtaçlığı olmadığı için çabucak fındığını satmak istemeyen çiftçilerimiz saklama şartlarına dikkat etmelidir. Depolarının kesinlikle havalandırılması lazım, yağış almayan yerlerde olması lazım zira aflatoksin dediğimiz küflenme yahut bozulmalar oluşabilir. Kuru yemiştir sonuçta bu, muhakkak bunlara dikkat edilip depolayabilirler.” biçiminde konuştu.

Aşağıdikencik Mahallesi Muhtarı ve fındık üreticisi Nevzat Ak ise geçen yıl 40 dönüm toprakta 15 tona yakın fındık üretimi yaptığını bu yıl ise 20 ton beklediklerine işaret ederek, “Şu an fındık bahçelerinde randıman çok uygun gözüküyor. Sayın Cumhurbaşkanı'mız da çok güzel bir fiyat açıkladı. Toprak Mahsulleri Ofisinin alımı yapmasıyla birlikte fındık döneminin daha da hoş olacağına inanıyoruz. Biz ovada üretim yaptığımız için file ile hasat yapıyoruz. Dekar başı 450 ile 500 kilogram ortasında randıman alabiliyoruz.” dedi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Safranbolu’da otobüs şoförü rahatsızlanan yolcuyu hastaneye yetiştirdi

Yayın: 18.05.2024 12:21
Paylaş:
A+ A-

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde otobüs şoförü, rahatsızlanan yolcuyu güzergah dışına çıkarak hastaneye ulaştırdı.

Kent merkezinden Selim Şirin yönetimindeki 78 SB 145 plakalı belediye otobüsüne binen genç kız, bir süre sonra rahatsızlandı.

Durumu fark eden Şirin, güzergahını değiştirerek yolcuyu Safranbolu Devlet Hastanesi’ne götürdü.

Hastaneye getirilerek sağlık personeline teslim edilen genç kızın durumunun iyi olduğu öğrenildi.

Sürücü Şirin, gazetecilere, Karabük-Safranbolu seferini yaparken bir yolcunun rahatsızlandığını fark ettiğini söyledi.

Otobüsü uygun bir yerde durdurduğunu belirten Şirin, “Bir anda fenalaştı. İlk müdahaleyi yapmak için çevresini boşalttık. Daha sonra güzergah dışına çıkarak kendisini en yakın hastane olan Safranbolu Devlet Hastanesi’ne götürdüm. İnsanlık görevimiz.” ifadelerini kullandı.