Bölgenin Sesi Gazetesi
 

Kardemir A.Ş’nin “Çeliğe Su, İnsana Kan” Projesi Start Aldı

Yayın: 06.10.2015 10:55
Paylaş:
A+ A-

Türk Sanayisinin öncü kuruluşlarından olan Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) A.Ş ve Çelik İş Sendikası, Türk Kızılay’ı ile birlikte ‘Çeliğe Su, İnsana Kan, Kan Ver, Can Ver’ sloganı ile yeni bir sosyal sorumluluk projesini daha hayata geçirdi.

Kampanya kapsamında KARDEMİR Eğitim ve Kültür Merkezinde düzenlenen törende konuşan KARDEMİR A.Ş Genel Müdürü Uğur Yılmaz, bir ilke imza attıklarını ve hedeflerinin büyük olduğunu söyledi.

Yılmaz, “Günümüzde yüzlerce insan hastalık veya kazalar nedeniyle kana ihtiyaç duyuyorlar. Kan yeri başka türlü doldurulabilecek bir şey değil. Kanın yerini tutacak bir şey icat edilmedi. Kan çok özel ve kıymetli bir ilaç. Tek kaynağı var, oda insan. Bizler bu hafta vereceğimiz kanlarla canları kurtaracağız. ‘Çeliğe Su, İnsana Kan’ sloganımız ile kampanyayı başlattık. Çelik yapmayı biliyoruz, inşallah insanlara da buradan katkımız olacak” dedi.

Çelik – İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül ise, sadece insanda olan bu değeri tekrar insan verebilmek için böyle bir katkı sunacağımız hiç şüphemiz yok. Kan kampanyaları başladığı zaman toplum olarak çok duygulanırız. Verdiğimiz kan, bir gün bir yerde birisi için hayat verecektir. Kan veren bir kişi olarak hayatını kurtardığımız insanı bilemeyiz. O kan alan insan bunun bir insandan alındığını ve kan sayesinde hayatta kaldığını bilecek. Bu hafta vereceğimiz kanlar bir gün bir yerde hayatlar kurtaracak ve bunun sevincini yaşayacağız” dedi.

AVRUPA’DA KAN BAĞIŞINI VATANDAŞ PARA KARŞILIĞI YAPIYOR

Kızılay Yönetim Kurulu Üyesi Okyay Biçer, Kan’ın dünyadaki en önemli maddeden daha önde olan bir madde olduğunu söyleyerek, “Kanın yapayı yok. İstediğiniz kadar paranız ve malınız olsun, teknolojiniz olsun, bunu yapma imkanınız yok. Bunu sadece insan bedeninden canlı olarak alacağız bir malzeme deyin ve bunu sadece insan verir. Avrupa’da kan bağışını vatandaş para karşılığı yapıyor. Ne güzel ki, bizim ülkemizde insanımızın içindeki merhamet eli bunu diğer hiç tanımadığı insana can, kan ve hayat olsun diye bila bedelsiz canından bir parçayı yüksünmeden, karşılık beklemeden vermektedir. Buda Türk insanın en önemli meziyetlerinden biridir. Siz KARDEMİR’de kan veriyorsunuz, belki İstanbul, Adana veya Van’da bir insana veriyorsunuz. Belki Müslüman, Hıristiyan, Musevi veya başka bir dine mensup ama sadece insan olduğu için can oluyorsunuz” diye konuştu.

Konuşmaların ardından Biçer tarafından Genel Müdür Uğur Yılmaz ve Sendika Genel Başkanına kampanyadan dolayı çeşitli hediyeler verildi.

Programda KARDEMİR Genel Müdürü Yılmaz ve Çelik – İş Sendikası Genel Başkanı Cengiz Gül ile birlikte Müdür yardımcıları ve sendikacılar ile işçiler kan vermeye başladı.

KARDEMİR’de bugüne kadar çeşitli organizasyonlar ile yapılan kan bağış miktarını artırmayı hedefleyen kampanya 09 Ekim 2015 tarihine kadar devam edecek.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Türkiye’nin birinci çeltik fabrikasının kurulduğu Tosya’da hasat başladı

Yayın: 23.09.2023 00:12
Kaynak: AA
Paylaş:
A+ A-

KASTAMONU (AA) – Türkiye'nin birinci çeltik fabrikasının kurulduğu Kastamonu'nun Tosya ilçesinde eser hasat ediliyor.

Ilgaz Dağı'nın eriyen kar sularından beslenen Devrez Çayı'ndan sulanan çeltik tarlalarında üretilen pirinç, lezzeti sebebiyle tercih ediliyor.

Türkiye'nin birinci çeltik fabrikasının Atatürk'ün talimatıyla 1926 yılında kurulduğu ilçede, coğrafik işaret tescilli Sarıkılçık cinsi pirinç ön plana çıkıyor. Bölgede Osmancık, Efe ve Yatkın çeşitleri de yetiştiriliyor.

Tosya Çevlik Köyü Muhtarı Uzman Sarı, AA muhabirine, köylerinde yaklaşık 1000 dekar yerde çeltik yetiştirildiğini söyledi.

Mayıs ayının başlarında çeltik tarlalarını ekime hazırladıklarını belirten Sarı, “Gübresini ve tohumunu atıyoruz. Daha sonra hasadı bekliyoruz. Eylül ayının 15'i prestijiyle suyu kesip çeltik hasadına biçerdöverlerle başlıyoruz.” dedi.

İlçede yaklaşık 10 bin dekar alanda çeltik ekimi yapıldığını lisana getiren Sarı, şunları kaydetti:

“Hayırlı olmasını diliyoruz. Kuraklıktan korkmuştuk fakat hasadımız pek uygun, bereketli oluyor. Biçerdöverlerle biçtiğimiz çeltikleri traktörlerle harmanlarımıza getiriyoruz. Harmanlarda çadırlara serip kuruttuktan sonra çuvallayıp fabrikaya dövdürmeye iletiyoruz. “

Çeltik üreticisi İsmail Coşar da emekli olduktan sonra köye yerleştiğini ve çeltik yetiştirmeye başladığını belirterek, “Elhamdülillah, bu yılki mahsulümüz çok hoş. Daha evvelce korkmuştuk lakin yağmurumuz çok yağdı. Çok hoş bir hasat gerçekleştiriyoruz.” sözünü kullandı.