Kardemir Karabük’ün Onurlu Direnişiyle Yeniden Doğdu ve Türkiye’nin Sanayi Devlerinden Birine Dönüştü

Kardemir Karabük’ün Onurlu Direnişiyle Yeniden Doğdu ve Türkiye’nin Sanayi Devlerinden Birine Dönüştü

Yayın: 08.11.2023 11:12 |Güncelleme: 27.12.2023 16:43
Paylaş:
A+ A-

29 Yıl Önce Bugün, Karabüklülerin KARDEMİR İçin Sokaklara İnişinin Anısına

Karabük, Türkiye’nin ilk ağır sanayisi olan KARDEMİR’in 1994’te kapatılma kararı alındığında, yerel halkın onurlu direnişi sayesinde küllerinden yeniden doğdu. Bu tarihi olayın üzerinden tam 29 yıl geçti ve KARDEMİR, Türkiye’nin önde gelen sanayi kuruluşlarından biri haline geldi.

1994 yılının 8 Kasım’ında, Özçelik-İş Sendikası’nın öncülüğünde Karabük halkı, KARDEMİR’in kapatılmasına karşı büyük bir eyleme başladı. Çocuklar okula gönderilmedi, esnaf kepenklerini kapattı, şehre giriş çıkışlar durduruldu. Bu kararlılık, KARDEMİR’in kapatılmasını engelledi ve fabrikanın özelleştirilmesine yol açtı.

Özelleştikten sonra, KARDEMİR zorlu bir dönemden geçti, ancak 2002’den itibaren  borçlarını ödedi ve büyük yatırımlar gerçekleştirdi. Bugün, demir yolu rayı, ağır profil ve kalın kangal üretimi gibi birçok alanda Türkiye’nin tek milli markası haline geldi.

KARDEMİR, stratejik bir yatırım olan demir yolu tekerini üretirken savunma sanayisine de katkıda bulunuyor ve yılda yaklaşık 3 milyon ton üretim yaparak Türkiye’nin İlk 500 Büyük Sanayi Kuruluşu sıralamasında 24. sırada yer alıyor. Ayrıca, yaklaşık 5 bin kişiye istihdam sağlıyor.

8 Kasım tarihi, Karabük için gurur dolu bir anma günüdür. O günün kahramanları, bugün KARDEMİR’in başarılarıyla gurur duyuyor ve Karabük’ü sanayi harikası bir şehir haline getirme yolunda kararlılıklarını sürdürüyorlar.

KARDEMİR, Karabük’ün onurlu direnişi ve yerel halkın kararlılığı sayesinde yeniden doğdu ve Türkiye’nin sanayi devlerinden biri haline geldi. Bu başarı hikayesi, Karabük’ün tarihine önemli bir sayfa ekledi ve gelecek nesillere ilham kaynağı olmaya devam ediyor. (Berkay Doğan)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Eski ve yeni muhtarın birbirini şikayet ettiği mahallede seçim yenilenecek

Anadolu Ajansı
Yayın: 05.05.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

TRABZON (AA) – Trabzon'un Çaykara ilçesinde, seçimi kaybeden eski muhtar ve kazanan muhtarın birbirlerini şikayetinin ardından iki kişinin de seçilmeye engel sabıka kaydı bulunduğunun ortaya çıkmasıyla Yaylaönü Mahallesi'nde 2 Haziran'da yeniden seçime gidilecek.

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimleri'nde Yaylaönü Mahallesi muhtar adaylarından Hasan Asan, 137 seçmenin oyunu alarak muhtar seçildi.

Seçimi 26 oy farkla kaybeden mevcut muhtar Yakup Toprak, bu durum üzerine Asan hakkında seçilmeye engel sabıka kaydı bulunduğu gerekçesiyle muhtarlığının iptal edilmesi talebiyle önce İlçe Seçim Kuruluna, itiraz süresinin geçmesi üzerine de Yüksek Seçim Kuruluna (YSK) itirazda bulundu.

YSK'nin yaptığı değerlendirme sonucunda Asan hakkında Çaykara Asliye Ceza Mahkemesi kararıyla 2019'da kaçak yapı, Kültür ve Tabiat Kanunlarını Koruma Kanunu'na muhalefet suçundan 2 yıl 4 ay 3 gün hapis cezasıyla yargılandığı anlaşıldı.

YSK, seçimi kazanan Hasan Asan'ın seçilmeye engel sabıka kaydı bulunduğundan mazbata düzenlenemeyeceğine, muhtarlık mazbatasının seçilme yeterliğine sahip en çok oy almış olan sıradaki adaya düzenlenmesine karar verdi.

Seçimde 111 oy alarak ikinci sırada bulunan Toprak'ın da Kültür ve Tabiat Kanunlarını Koruma Kanunu'na muhalefet suçundan yargılandığı ve 18 ay hapis cezasının bulunduğunun anlaşılması üzerine, her iki adaya da seçilmeye engel sabıka kaydı bulunduğu gerekçesiyle mazbata verilmemesine hükmeden YSK, üçüncü bir aday olmaması dolayısıyla Yaylaönü Mahallesi'nde 2 Haziran'da yeniden seçime gidilmesine karar verdi.

Seçime kadar, muhtarlık görevini de seçilen adayın birinci azası Özkan Toprak'ın yürütmesi kararlaştırıldı.

– “İkimiz de aday olamıyoruz”

Muhtar adayı Hasan Asan, AA muhabirine, 31 Mart seçimlerinde, eski muhtar Yakup Toprak'ın karşısında 26 oy farkla muhtarlığı kazandığını söyledi.

Bir önceki dönem aday olup seçimi kaybettiğinde kendisinin herhangi bir itirazının olmadığını belirten Asan, “Seçilmiş olan muhtarın da geçmişe yönelik Kültür ve Tabiat Kanunlarını Koruma Kanunu'na muhalefet suçlarından cezasının olduğunu biliyorduk. Bizim bir şikayetimiz olmamıştı.” dedi.

Asan, ilçede yaptığı iş yerinin üçüncü derece sit alanında bulunmasından dolayı Kültür ve Tabiat Kanunlarını Koruma Kanunu'na muhalefet suçundan 2 yıl 4 ay hapis cezası bulunduğunu dile getirerek, “YSK'den ikinci bir karar geldi, ikinci aday Yakup Toprak'ın seçileceği yazıyordu. Biz de bu sefer buna itiraz ettik. Yakup Toprak'ın 18 ay hapis cezası çıktığı için o da muhtar olamadı.” diye konuştu.

YSK'nin kararı dolayısıyla aday olamayacaklarını anlatan Asan, “Seçilme haklarımız yeterli değil şu anda. Mazbatamızı alamadık. 2 Haziran'da nasipse tekrar seçime gideceğiz.” ifadelerini kullandı.

Üç dönem görev yapan eski muhtar Yakup Toprak da rakibinin kendisinden fazla oy alarak seçildiğini ancak hukuki yeterliliği olmadığı gerekçesiyle itiraz ettiğini söyledi.

Toprak, YSK'nin kendisi için de seçilme yeterliliği bulmayarak adaylığını düşündüğünü belirterek, “Biz de seçilemedik. Bu durumda aday da olamıyoruz.” dedi.

Haziranda yapılacak seçimde aday olamayacaklarını ifade eden Toprak, “İlla ki köy çaresini bulacak, demokrasilerde çare bitmez. Sandıktan çıkacak olana saygı duyacağız.” diye konuştu.

Mahalle sakinlerinden Murat Toprak ise “Fıkra gibi bir seçim oldu. Yaylaönü halkı olarak gerek yok bu şikayetlere.” diye konuştu.