Kaspersky, Google Play’e sızan Necro Truva atını keşfetti

Anadolu Ajansı
Yayın: 24.09.2024 20:30
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Kaspersky uzmanları, Google Play'de yer alan popüler uygulamalara sızan ve resmi olmayan platformlarda Spotify, WhatsApp ve Minecraft gibi uygulamaları değiştiren Necro Truva atının yeni bir sürümünü tespit etti.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Necro, virüs bulaşmış cihazlara ek zararlı bileşenler indirip çalıştıran bir Android indirici olarak tanımlanıyor. Kaspersky'nin güvenlik çözümleri, bu kötü amaçlı yazılımın Rusya, Brezilya, Vietnam, Ekvador ve Meksika'daki kullanıcıları hedef aldığını ortaya koydu.

Kaspersky uzmanları, Necro'nun ilk olarak Spotify Plus'ın değiştirilmiş bir sürümünde tespit edildiğini, ardından WhatsApp ve Minecraft, Stumble Guys ve Car Parking Multiplayer gibi çeşitli popüler oyunların virüslü sürümlerinde de keşfedildiğini bildirdi. Bu uygulamaların değiştirilmiş sürümleri, doğrulanmamış reklam modülleri aracılığıyla zararlı yazılım yaydı.

Necro varyantı, virüs bulaşmış akıllı telefonlara görünmez pencerelerde reklam gösteren modüller indirebiliyor, bunlara tıklayabiliyor, yürütülebilir dosyalar indirebiliyor, üçüncü parti uygulama yükleyebiliyor. JavaScript kodunu çalıştırmak için görünmez WebView pencerelerinde rastgele bağlantılar açabiliyor. Kullanıcılar, ücretli hizmetlere de abone yapabiliyor.

İndirilen modüller saldırganların internet trafiğini kurbanın cihazı üzerinden yönlendirmesine olanak tanıyor. Bu da siber suçluların bulaştıkları cihazları kullanarak yasaklanmış ya da diğer kaynakları ziyaret etmelerini sağlıyor.

-“Mobil kötü amaçlı yazılımlarda çok nadir görülen bir yöntem”

Google Play üzerinde ise Necro, Wuta Camera ve Max Browser gibi uygulamalara yerleştirildi. Bu iki uygulamanın toplamda 11 milyondan fazla indirildiği kaydedilirken, zararlı yazılımın Google Play'den kaldırıldığı belirtildi. Ancak, resmi olmayan platformları kullananlar için bu riskler devam ediyor.

Kaspersky, bu ve benzeri tehditlere karşı kullanıcılara yalnızca resmi kaynaklardan uygulama indirmelerini, düzenli güncellemeler yapmalarını ve güvenilir güvenlik çözümleri kullanmalarını öneriyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kaspersky Siber Güvenlik Uzmanı Dmitry Kalinin, Necro'nun kullanıcıların resmi uygulamalardaki kısıtlamaları aşmak için resmi olmayan, değiştirilmiş uygulamaları indirmeleriyle yayıldığını aktardı.

Kalinin, “Siber suçlular bu davranıştan faydalanarak, üçüncü parti platformlarda denetim olmadığı için bu uygulamalarla kötü amaçlı yazılım yayıyor. Necro'nun bu uygulamalara gömülü sürümünün steganografi tekniklerini kullanması ve tespit edilmemek için yükünü görüntülerin içine gizlemesi de dikkat çekici. Bu, mobil kötü amaçlı yazılımlarda çok nadir görülen bir yöntem.” ifadelerini kullandı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Ordu’da yaylada çıkan yangında bir ev kullanılamaz hale geldi

Anadolu Ajansı
Yayın: 24.09.2024 20:52
A+ A-

ORDU (AA) – Ordu'nun Korgan ilçesine bağlı Korgan Yaylası'nda bir evde çıkan yangında maddi hasar oluştu.

Alınan bilgiye göre, Korgan Belediye Başkan Yardımcısı Mustafa Korgancı'ya ait tek katlı yayla evinde henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı.

İhbar üzerine olay yerine itfaiye ve jandarma ekipleri sevk edildi.

Ekiplerin müdahalesiyle söndürülen yangında ev kullanılamaz hale geldi.

Olayla ilgili soruşturma başlatıldı.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331