Kastamonu’da yatağa bağımlı hastaların hayatı, evde diş sağlığı hizmetiyle kolaylaştırılıyor

Kastamonu’da yatağa bağımlı hastaların hayatı, evde diş sağlığı hizmetiyle kolaylaştırılıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 11.03.2024 08:24
Paylaş:
A+ A-

KASTAMONU (AA) – Kastamonu Ağız ve Diş Sağlığı Hastanesinde görevli diş hekimi ve teknikerlerden oluşturulan ekip, evde diş sağlığı hizmetiyle yatağa bağımlı hastaların hayatını kolaylaştırıyor.

Ekip, kent merkezi ve köylerde kendilerinden diş sağlığı hizmeti talep eden vatandaşları ziyaret ediyor. Evde tedavisi mümkün olan hastaların diş tedavileri gerçekleştiriliyor.

Diş hekimi Adem Çelik, gazetecilere, yaklaşık 11 yıldır evde sağlık hizmetlerinde görev aldığını söyledi.

Genellikle hastaneye gelmekte güçlük çeken hastalara evlerinde ağız ve diş sağlığı hizmeti verdiklerini kaydeden Çelik, “Yatağa bağımlı, yürüyemeyen, cihaza bağlı hastalarımız, kronik hastalıkları olan, kanser hastalarımız, 80 yaş üzerindeki bütün hastalara evde sağlık hizmeti verebiliyoruz. İlk kez bize başvuracak hastalarımız çağrı merkezine talep bildiriyor. 24 saat içerisinde il merkezi ve köylerdeki hastalarımızı ziyaret ediyoruz.” dedi.

Verilen hizmetlerden bahseden Çelik, “Muayene, diş çekimi, ilaç yazımı, sabit ya da hareketli protez, porselen kaplamalar, dolgu, kanal tedavisi gibi hizmetleri verebiliyoruz. Protez tamiri, diş ilavesi, kroşe tamiri gibi hizmetleri de verebiliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Diş hekimi olarak geri dönüşlerden çok mutlu olduklarını ifade eden Çelik, “Hastalarımızın 'Allah razı olsun' demeleri bizler için yetiyor. Bütün yorgunluğumuz üzerimizden gitmiş oluyor. Hastalarımız, devletimize ve milletimize bu hizmet için dua ediyorlar. Ben de evlerinde hastalarımıza hizmet verdiğim için çok memnunum.” diye konuştu.

Kastamonu Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi Evde Sağlık Hizmetleri Birimi hemşiresi Nimet Özbay Karaoğlu da Arız köyündeki Mahiye Simsar'ı ziyaret ettiklerini ifade ederek, şöyle devam etti:

“Teyzemizin evi yıkılmak üzere, valiliğimiz ev yaptırmak istedi, o istemedi. 'Ne kadar yaşayacağım belli değil, devletimiz borca girmesin' dedi. Bizleri en çok mutlu eden hastalarımızın bir duası, mutluluğu, bizlere teşekkür etmesi, Mahiye teyzemiz kedileriyle birlikte tek başına kalıyor, birde biz varız artık. Bizlere her zaman dua ediyor, bizlerde teyzemizin dişlerini çok güzel yaptık ve şu anda kullanıyor.”

Evinde yaklaşık 2 yıldır diş hizmeti alan Arız köyünde yaşayan Mahiye Simsar (81) ise yalnız yaşadığını belirterek, “Gençliğimde ön dişlerim apse yaptı ve hastalandım. Cahillik edip gidip dişlerimi çektirdim. Ondan sonra diğer dişlerimde de başladı rahatsızlık. Beni ziyaret edip, dişlerime bakıyorlar, evime kadar geliyorlar, hepsinden Allah razı olsun, güç, kuvvet versin. Eğer doktor evime gelmeseydi ben hastaneye gidip tedavi olamazdım.” dedi.

Musa Üstün (49) de “1998 yılında kaza yaptım. 25-26 yıldır yatalak hastayım. Dişlerimde bir problem olduğu zaman evde diş sağlığı merkezini arıyorum. Çağrı merkezini arayınca bana dönüş yapılıyor. Hangi günlerde müsaitseniz diye soruyorlar, müsait olduğumuz gün gelip evimizde dolgu ya da diş tedavisi yapıyorlar. Eğer onlar eve gelmeselerdi benim hastaneye gitme imkanım ne yazık ki yok. Doktorun evime kadar gelmesi ve beni muayene etmesi benim için çok iyi oluyor.” ifadelerini kullandı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Rize’nin 3 aylık çay ihracatı yüzde 72 arttı

Anadolu Ajansı
Yayın: 28.04.2024 08:36
Paylaş:
A+ A-

TRABZON (AA) – MELTEM YILMAZ KARAKURUM – Rize'den yılın ilk çeyreğinde yapılan çay ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre değerde yüzde 72 artarak 5 milyon 109 bin 641 dolara ulaştı.

AA muhabirinin Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) verilerinden derlediği bilgilere göre, dünya çay üretim ve ihracatında adından söz ettiren Rize'den ocak-mart döneminde 17 ülkeye 1315 ton çay ihraç edildi. Söz konusu ihracattan 5 milyon 109 bin 641 dolar kazanç sağlandı.

Rize'den geçen yılın aynı döneminde 954 ton karşılığı çay ihracatından, 2 milyon 974 bin 895 dolar gelir elde edilmişti. Kentte ocak-mart döneminde, geçen yılın aynı dönemine göre miktarda yüzde 38, değerde de yüzde 72 ihracat artışı sağlandı.

– Belçika'ya ihracat da yüzde 72 arttı

Belçika, Amerika Birleşik Devletleri ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler oldu.

Rize'den Belçika'ya bu dönemde 889 ton çay ihraç edilerek, 3 milyon 815 bin 186 dolar kazanıldı. Ülkeye geçen yılın aynı döneminde 654 ton karşılığı 2 milyon 605 bin 955 dolarlık çay ihraç edilmişti. Böylece yılın ilk çeyreğinde Belçika'ya yapılan çay ihracatı da geçen yılın ilk çeyreğine kıyasla miktarda yüzde 38, değerde de yüzde 72 arttı.

Bu ülkeyi 484 bin 179 dolarla Amerika Birleşik Devletleri, 209 bin 830 dolarla da Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, takip etti.

– “Çay ihracatının yüzde 60'ı Rize'den”

DKİB Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Şaban Turgut, AA muhabirine, Türkiye'den yılın ilk çeyreğinde 8 milyon 555 bin 356 dolarlık çay ihraç edildiğini söyledi.

Ülkeden yapılan çay ihracatının yüzde 60'ının Rize'den gerçekleştirildiğini vurgulayan Kalyoncu, “Rize'den bu dönem gerçekleştirilen çay ihracatı yüzde 72 artışla 5 milyon 109 bin 641 dolara ulaştı. 2024 yılına çok güzel ihracat artışı ile başladık. Bu kapsamda da ilerleyen günlerde sektör ihracatımızın katlanarak artacağına inanıyoruz.” dedi.

Turgut, çay ihracatından her dönem beklentilerinin yüksek olduğuna dikkati çekerek, şu değerlendirmede bulundu:

“Ülkemizin en önemli tarımsal ürünleri arasında yer alan ve bölgenin yeşil altını olan Türk çayının marka bilinirliğinin her geçen gün artmasına bağlı olarak ihracatı da artış trendine girdi. Özellikle DKİB olarak önümüzdeki 4 yıl boyunca Turquality projelerimiz kapsamında yapacağımız tanıtım çalışmaları ile ihracata önemli katkı sağlayacağımıza inanıyoruz.”

Türk çayının üretim aşamalarına da önem verdiklerine işaret eden Turgut, çayın üretim aşamalarının ele alınması ve bahçelerin yenilenerek verimlilik artışının sağlanmasının önemli olduğunu kaydetti.