Kastamonu’nun ilçelerinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Kastamonu’nun ilçelerinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlandı

Anadolu Ajansı
Yayın: 24.04.2024 16:36
Paylaş:
A+ A-

KASTAMONU (AA) – Kastamonu'nun Tosya, İhsangazi, Hanönü, Daday, Küre ilçelerinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı dolayısıyla tören düzenlendi.

Tosya Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen törende, Tosya İlçe Milli Eğitim Müdürü Sıtkı Murat Demirci tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu.

Tosya Kaymakamı Uğur Ünsal ve Tosya Belediye Başkanı Volkan Kavaklıgil, katılımcıların bayramlarını kutladı.

Demirci'nin günün anlam ve önemine belirten konuşmasının ardından öğrenciler tarafından şiirler okundu ve çeşitli gösteriler sahnelendi.

Yarışmalarda dereceye girenlere ödüllerinin takdiminin ardından tören sona erdi.

– İhsangazi

Kent Meydanı'nda düzenlenen törende İhsangazi İlçe Milli Eğitim Müdürü Nihat Kılıç tarafından Atatürk Anıtı'na çelenk sunulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

İhsangazi İlkokulu ve Ortaokulu bahçesinde düzenlenen etkinlikte Kılıç tarafından günün anlam ve önemini belirten konuşma yapıldı.

Jimnastik gösterisi, şiirlerin okunması, halk oyunları gösterisi ve yarışmalar ile devam eden program ödül töreni ile son buldu.

Programa İhsangazi Kaymakamı Neslihan Sönmezoğlu, Belediye Başkanı Hayati Sağlık, kurum müdürleri ve çok sayıda vatandaş katıldı.

– Hanönü

Cumhuriyet Meydanı'nda Atatürk Büstüne Milli Eğitim Müdürlüğü'nün çelenginin sunulması ile başlayan program Hanönü Şehit Faruk Karagöz ilkokulu önünde devam etti.

Okul müdürü Hüsnü Barın'ın günün anlam ve önemine belirten konuşmasının ardından ilkokul öğrencileri şiir okudu, halk oyunları ekipleri gösteri yaptı.

Yapılan yarışmalarda dereceye giren öğrencilere Hanönü Kaymakamı Tolga Değirmenci ve Belediye Başkanı Metin Yamalı ödüllerini verdi.

– Daday

Cumhuriyet Meydanı önündeki Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması ile başlayan törende Kaymakam Ayşegül Yıldırım ve Belediye Başkanı Selahattin Yanık, törene katılan öğrencilerin ve vatandaşların bayramını kutladı.

Yıldırım'ın günün anlam ve önemine belirten konuşmasının ardından şiirler okundu.

Anaokulu ve ilkokul öğrencilerinin hazırladıkları gösteriler ile devam eden program hatıra fotoğrafı çekilmesi ile sona erdi.

– Küre

Atatürk Anıtı'na çelenk sunulması başlayan programda saygı duruşunda bulunuldu, İstiklal Marşı okundu.

Cumhuriyet Meydanı'nda devam eden programda öğrenciler şiir okudu, halk oyunları ekipleri gösteri yaptı.

Törene, Kaymakam Ayşegül Yıldırım, Belediye Başkanı Selahattin Yanık, kurum amirleri ve vatandaşlar katıldı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kışı Kızılırmak Deltası’nda geçiren besicilerin göç yolculuğu başladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 06.05.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – İLYAS GÜN – Samsun'da, Kızılırmak Deltası'ndaki kışlaklarda kalan besiciler, yazı geçirecekleri Karagöl Dağı'ndaki yaylalara gitmek için küçükbaş hayvanlarıyla yaklaşık 1 ay sürecek yolculuklarına başladı.

Hayvanlarını kış döneminde Kızılırmak Deltası'nda barındıran besiciler, havaların ısınmaya başlamasıyla hazırlıklarını tamamlayıp, Karagöl Dağı'nın eteklerinde yer alan bin ila 1500 rakımlı yaylalara gitmek üzere yola çıktı.

Deltadan yüzlerce küçükbaş hayvanıyla hareket eden besicilerin zorlu yolculuğu, yaklaşık 1 ay sürecek. Günde 10 ile 15 kilometre arasında mesafe katedecek besiciler, yolculuk boyunca hayvanlarını belirli aralıklarla sağacak.

Yazı yaylada geçirecek besiciler, ekim veya kasım aylarında yeniden deltaya dönecek.

10 yaşından bu yana besicilik yapan 48 yaşındaki Mustafa Coşkun, AA muhabirine, sıcak ve nemli havanın hayvanların hastalanmasına neden olduğunu, bu nedenle yaz aylarında serin yerleri tercih ettiklerini söyledi.

Yaklaşık bir ayda yaylaya ulaştıklarını belirten Coşkun, “Çünkü hayvanlarımızı otlatarak gidiyoruz. Akşam mola veriyoruz, sabahın ilk ışıklarıyla yeniden yola çıkıyoruz. Yaklaşık 5 ay yaylada kalıyoruz, kışın daha sıcak olan Kızılırmak Deltası'nı tercih ediyoruz. İşimiz çok zor ama mecbur yapıyoruz.” dedi.

Besici Eyüp Çobanoğlu da yaklaşık 1 aylık yolculuklarının oldukça zorlu geçeceğine işaret etti.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Sorumlusu Kadir Yılmaz ise deltanın göçmen kuşların yanı sıra büyükbaş ve küçükbaş hayvan besicileri için de önemli bir yer olduğunu dile getirdi.

Manda ve koyunculuk yapan besicilerin yılın belirli aylarında deltada hayvanlarını otlattıklarını anlatan Yılmaz, “Besiciler kışı deltada geçiriyor. Eylül ayının sonlarına doğru deltaya yaylalardan gelen besiciler, birkaç ay burada kaldıktan sonra tekrar yaylalara hayvanlarını otlatmaya götürüyor. Kış aylarında 2 bin ila 3 bin arasında koyun deltada kışlıyor.” diye konuştu.

Yılmaz, havaların ısınmasıyla koyun sürülerinin deltadan ayrılmaya başladığını vurgulayarak, göçmen kuşlarla koyun sürülerinin deltada görsel şölen sunduğunu, yerli ve yabancı turistlerin de hem kuşları hem de besicilerin geçişini takip ettiğini sözlerine ekledi.