Ekim 10, 2024 12:52

Katarakt geri dönüşü olmayan görme kayıplarına neden olabilir

Anadolu Ajansı
A+ A-
 
 
 

İSTANBUL (AA) – Bayındır Söğütözü Hastanesi Göz Hastalıkları Bölüm Başkanı Prof. Dr. Tamer Takmaz, kataraktın zamanla ilerlediğini, geri dönüşü olmayan görme kayıplarına neden olabileceğini bildirdi.

Hastaneden yapılan açıklamada görüşlerine yer verilen Takmaz, kataraktın en önemli nedeninin ileri yaş olduğunu ve 60 yaş üzerindeki kişilerde oldukça sık görüldüğünü belirtti.

Takmaz, “Ailede katarakt öyküsünün olması, uzun süre UV ışını maruziyeti, güneşte kalma, göz yaralanmaları veya çeşitli göz ameliyatları, üveit gibi çeşitli göz hastalıkları, uzun süre kortikosteroid kullanımı, radyasyon tedavisi, diyabet hastalığı, sigara ve alkol kullanımı katarakt oluşum riskini artırabiliyor.” ifadelerini kullandı.

Kataraktın zamanla ilerleyici bir seyir izleyerek geri dönüşü olmayan görme kayıplarına neden olabileceğini kaydeden Takmaz, “Bu nedenle özellikle risk faktörlerine sahip kişilerin düzenli olarak göz muayenesi yaptırması hayati önem taşıyor. Erken tanı ve tedavi ile görme kalitesi korunabilir. Gözlerde bulanıklık veya görme bozukluğu şikayeti olan kişilerin zaman kaybetmeden göz doktoruna başvurmaları, kataraktın erken aşamada tedavi edilmesini sağlayarak ameliyat sürecini kolaylaştırır ve yaşam kalitesini yükseltir.” açıklamasında bulundu.

Takmaz, kataraktın sadece ameliyat ile tedavi edildiğini ve ameliyatın, bulanıklaşan doğal göz merceğinin çıkarılıp yerine yapay bir merceğin yerleştirilmesini içerdiğinin bilgisini paylaştı.

Katarakt cerrahisinin temel amacının görme kaybını düzeltmek ve görme keskinliğini geri kazandırmak olduğuna işaret eden Takmaz, şunları kaydetti:

“FAKO adıyla bilinen fakoemulsifikasyon yöntemi, günümüzde en yaygın olarak kullanılan katarakt cerrahisi tekniğidir. FAKO tekniği, cerrahi süreci daha güvenli ve hassas hale getiriyor. Bu yöntemde, gözde küçük bir kesi açılarak ultrason dalgaları ile bulanık mercek parçalanır ve vakumla dışarı çıkarılır. Yaklaşık 2 milimetre'lik bu küçük kesiden yapılması, iyileşme süresini hızlandırır, genellikle dikiş gerektirmez ve hastalar aynı gün taburcu olabilir.”

Katarakt cerrahisi sırasında doğal merceğin yerine yerleştirilen yapay göz içi lensler halk arasında bilinen adıyla “akıllı lensler” hakkında da açıklamalarda bulunan Takmaz, akıllı lenslerle hastaların yaşam kalitesinin artırılmasının amaçlandığını aktardı.

Takmaz, “Çeşitli özelliklere sahip olan bu lensler, hastaların gözlük kullanma ihtiyacını azaltmak veya tamamen ortadan kaldırmak için tasarlanmıştır. Akıllı lensler, ayrıntılı göz muayenesi sonrasında uygun bulunan hastalara uygulanır. Sarı nokta hastalığı, glokom ve kornea hastalıkları gibi durumlar, bu lenslerin kullanımını sakıncalı hale getirebilir.” değerlendirmesinde bulundu.

Akıllı lenslerin farklı mesafelerde net görme kabiliyeti sunduğunu ve günlük aktivitelerde görme konforunu artığına değinen Takmaz, akıllı lens türünün hastanın görme ihtiyacına ve yaşam tarzına göre özel olarak seçilmesi gerektiğini vurguladı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Semt Pazarlarında Ziyaretçi Sayısı Düşüşe Geçti

Son yıllarda mahallelerde kurulan semt pazarlarının geçmişteki canlılığını yitirmesi dikkat çekiyor. Ekonomik nedenler, alışveriş alışkanlıklarındaki değişimler ve COVID-19 pandemisinin etkileri, bu pazarların ziyaretçi sayılarını olumsuz yönde etkiliyor. Öncelikle, artan market ve süpermarket sayısının yanı sıra online alışverişin yaygınlaşması, tüketicilerin pazarları tercih etmemesine yol açıyor.

Pazar ziyaretçileri, taze sebze ve meyve bulma umuduyla semt pazarlarına yönelirken, aynı zamanda rekabetçi fiyatlar arayışındalar. Ancak, büyük marketlerin sunduğu cazip fırsatlar ve tek seferde yapılan alışverişin sağladığı kolaylık, pazarların eski yoğunluğunu kaybetmesine neden oluyor.

Ekonomik zorluklar da pazarların boşalmasında önemli bir rol oynamakta. Son zamanlarda güçlenen enflasyon, aile bütçelerini zorladığı için birçok kişi, alışverişlerini daha az maliyetli alternatiflerden yapmayı tercih ediyor. Pazar esnafı, ziyaretçi sayısındaki bu düşüşü hissetmekte ve satışların azalması karşısında endişelerini dile getiriyor. Pazarcıların, semt pazar yerine gelip, çadırını kurup, sökmesi bile bir maliyet, bazen yaktığımız benzini bile karşılamıyoruz, ifadelerinde bulunuyor.

Müşteriler ise pazar deneyiminin sunduğu sosyal etkileşim ve yerel üreticilerle yapılan alışverişin önemine vurgu yapıyor. Ancak, pazarlardaki alım zorluğu, bazı tüketicileri alternatif alışveriş yollarına yönlendiriyor. Tüketiciler nakit yerine kartla ödeme kolaylığına da alışmış durumda.

Semt pazarlarının yeniden canlanabilmesi için, yerel yönetimlerin destekleyici politikalar geliştirmesi ve pazarlarda farklı aktiviteler düzenlemesi gerektiği düşünülüyor. Ayrıca, yerel üreticilerin desteklenmesi ve pazarların daha cazip hale getirilmesi, ziyaretçi sayısını artırabileceği öngörülüyor.

Gelecek günlerde pazarların yeniden eski canlılığına kavuşup kavuşamayacağı ise merak ediliyor. Mahalle sakinleri, hem ekonomik durum hem de sosyal deneyim açısından bir değişim bekliyor.

Karabük’te Kurulan Semt Pazarları

EFLANİ SEMT PAZARISemt PazarıCANDAROĞULLARI MAHALLESİ ŞEHİT YAŞAR SEMERCİ CADDESİ-DEVLETOĞLU CADDESİKARABÜKEFLANİMERKEZPAZARTESİ
ESKİPAZAR KAPALI PAZAR YERİSemt PazarıYenimahalle Mehmet Ali ŞAHİN Caddesi Kapalı Pazar yeriKARABÜKESKİPAZARMERKEZPERŞEMBE
YORTAN CUMA PAZARISemt PazarıYortan Beldesi Merkez Mah. Hatipoğlu Cad. Pazar YeriKARABÜKYENİCEYORTANPAZARICUMA
OVACIK KAPALI PAZAR YERİSemt PazarıMerkez mah.Atatürk cad.KARABÜKOVACIKMERKEZPAZARTESİ
YENİCE PAZARISemt PazarıMERKEZ MAHALLESİ EMEL DERELİ CADDESİ TERMİNAL KARŞISIKARABÜKYENİCEMERKEZCUMARTESİ
CUMA PAZARISemt PazarıHÜRRİYET MAH. AKTAŞ CAD.KARABÜKMERKEZMERKEZCUMA
YENİ MAH.SALI PAZARISemt PazarıYENİ MAH.ANAFARTALAR CAD.KARABÜKMERKEZMERKEZSALI
YAYLACIK PAZARISemt PazarıKAYABAŞI MAHALLESİ YAYLACIKKARABÜKMERKEZMERKEZPAZAR
100.YIL PAZARISemt PazarıYÜZÜNCÜ YIL MAHALLESİKARABÜKMERKEZMERKEZCUMARTESİ
ŞİRİNEVLER PAZARISemt PazarıŞİRİNEVLER MAHALLESİKARABÜKMERKEZMERKEZSALI
5000 EVLER PERŞEMBE PAZARISemt Pazarı5000 EVLER MAHALLESİ 36.CADKARABÜKMERKEZMERKEZPERŞEMBE
5000 EVLER PAZAR PAZARISemt Pazarı5000 EVLER MAHALLESİ 1.CAD.KARABÜKMERKEZMERKEZPAZAR
ESENTEPE SALI PAZARISemt PazarıYEŞİL MAHALLE ESENTEPEKARABÜKMERKEZMERKEZSALI
PERŞEMBE PAZARISemt PazarıYENİ MAHALLE ATA SOKAKKARABÜKSAFRANBOLUMERKEZPERŞEMBE
Nöbetçi Eczaneler

Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500

Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427