KBÜ Diş Hekimliği Fakültesinde Akademik ve İdari Kurul Toplantısı Yapıldı

Berkay Doğan
Yayın: 04.12.2023 10:43 |Güncelleme: 27.12.2023 16:43
A+ A-

Karabük Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi tarafından düzenlenen 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi Akademik ve İdari Kurul Toplantısı, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın katılımıyla gerçekleştirildi. 

Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Karabük Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi tarafından düzenlenen 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılı Güz Dönemi Akademik ve İdari Kurul Toplantısı öncesi Diş Hekimliği Fakültesi Laboratuvarları gezildi. Teknik imkanlar hakkında bilgi alan Rektör Kırışık, laboratuvarda eğitim gören öğrenciler ile de sohbet etti.

Ardından düzenlenen Akademik ve İdari Kurul Toplantısına Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık’ın yanı sıra Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, Prof. Dr. Elif Çepni, Genel Sekreter Lütfü Köm, Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özdemir, akademik ve idari personel katıldı.

Akademik ve İdari Kurul Toplantısında 2023-2024 Eğitim-Öğretim Yılında yapılacak ve yapılması planlanan çalışmalar, akademik ve idari personelle ilgili gelişmeler hakkında görüş alışverişinde bulunuldu.

Akademik ve İdari Kurul Toplantısında konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, ”Biz göreve geldikten sonra Üniversitemizin vizyonu konusunda bir yaklaşım ifade ettik. ‘Bilim Merkezli Öğrenci Dostu Üniversite’ şeklinde bir yaklaşımımız var. Bir üniversite ne kadar bilimsel anlamda gelişmişse iyiyse akademisyenleri ve hocaları ne kadar çok bilimsel çalışma yapıyorsa öğrenciye vereceğimiz katkı o kadar yüksek olacaktır ama bilimsel seviyemiz düşükse, akademik çalışmalarımız yetersizse bu durumda öğrenciye sunacağımız katkı da oldukça sınırlı kalacaktır. Çünkü dünyada çok hızlı değişimler oluyor. Belki bir 10 sene sonra diş hekimliği alanında hiç bilmediğimiz, şu anda farkında bile olmadığımız teknolojilerin sahaya girdiğini göreceğiz. İşte belki de bir bakmışsınız 3D yazıcılarla dişler, damaklar, hepsi yapılacak. Hemen yapıştırma teknolojisi artık neyse pek çok şey ortadan kalkabilir ama o güne hazır olmak için de bugünkü teknolojiyi, ulaşılan seviyeyi mutlaka bilmemiz, en iyi şekilde uygulayabilmemiz gerekiyor. Akademik çalışmalara çok büyük önem veriyoruz, çok iyi imkanlarımız var, çok gelişmiş imkanlarımız var, pek çok üniversitede bulunmayan imkanlarımız var. Bu gerçekten bize önemli bir fırsat sunuyor, bir kapı açıyor. Projeler noktasında da sizlerden büyük başarı beklediğimizi ifade etmek istiyorum. Yaklaşık 36 tane projemiz vardı. Bu projelerden büyük çoğunluğu 2209 öğrenci projeleri kapsamında Sağlık Bilimleri Fakültesi projeleri, Diş Hekimliği Fakültemizden de bu alanda 2209 projeleri bekliyoruz. Gerçekten bu alanda son derece önemli. Öğrencinin işin içine girmesi, aktif çaba göstermesi, hocasıyla birlikte çalışması, bir proje üretme mantığı çerçevesinde çalışması gerçekten çok çok önemli. Dolayısıyla hem kendimiz proje yapabiliriz hem de diğer öğrencilerimizle birlikte öğrenci projelerinin içerisine dahil olabiliriz. Biz çalışmamızı belli bir standart çerçevesinde yürütelim, bilimsel çalışmalarımızı etkin bir şekilde seviyesini yükseltmeye çalışalım, öğrencilerimiz temel yeterlilikleri kazandıktan sonra kendi gelişimleri için çaba göstereceklerdir” diye konuştu.

Rektör Kırışık, Diş Hekimliği Fakültesini çok üst düzey noktalara getirmek istediklerini belirterek, “Tabii bu hemen bugünden yarına olabilecek bir şey değil ama bir kültür oluşturduktan sonra devamlılığını sağlayabileceğimiz bir şey. Şu anda benim gözlemlediğim kadarıyla gerçekten Fakültemizde çok güzel bir kültür var, hastanemizde çok güzel bir kültür var. Bu kültürü geliştirerek sürdürmek istiyoruz. Bu bizim için son derece önemli. Gelecek nesillere aktaracağımız en önemli değer bu kültürü sağlıklı bir şekilde kurmak. Kurmuşsunuz, o açıdan tebrik ediyorum. Bunu sürdürmek, geliştirmek olmalı. Bu noktada da biz inşallah bize ne düşüyorsa elimizden gelen katkıyı vereceğiz teşvik edeceğiz” dedi.

Akademik ve İdari Kurul Toplantısında konuşan Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Özdemir, Diş Hekimliği Fakültesi hakkında bilgi verdi.(Berkay Doğan)

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Ford Trucks’ın “Seviye-4 Otoyol Pilotu” teknolojisine sahip kamyonunun test sürüşü gerçekleştirildi

Anadolu Ajansı
Yayın: 08.09.2024 00:52
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Ford Otosan'ın ağır ticari araç markası Ford Trucks, otonom sürüşe olanak sağlayacak Seviye-4 Otoyol Pilotu fonksiyonuna sahip kamyonunu test sürüşüne çıkardı.

Test sürüşüne Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun yanı sıra Ford Otosan Ford Trucks’tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emrah Duman, IC Altyapı Grubu Genel Müdürü Serhat Soğukpınar, ICA Yavuz Sultan Selim Köprüsü Genel Müdürü Alper Akar da katıldı.

Bakan Uraloğlu'nun gerçekleştirdiği test sürüşü Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) ile donatılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü Kuzey Çevre Otoyolu'ndaki trafiğe kapalı alanda yapıldı.

Ford Trucks'tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emrah Duman, konuya ilişkin yaptığı açıklamada Ford Otosan olarak ağır ticari araç sektöründe dönüştürücü bir adımı atmanın heyecanını yaşadıklarını belirtti.

Yenilikçi teknolojiyi test etmelerinin yanı sıra Türkiye'nin mühendislik ve teknoloji alanında ne denli büyük başarılara imza atabileceğini gözler önüne serdiklerini vurgulayan Duman, “Yaklaşık dört yıldır üzerinde çalıştığımız Seviye-4 Otoyol Pilotu teknolojisi, bu hedeflere ulaşmak için geliştirdiğimiz en önemli projelerden biri. Otoyol taşımacılığında kullanılmak üzere geliştirdiğimiz bu teknoloji sayesinde, kamyonlarımızın taşımacılık faaliyetlerini tamamen otonom bir şekilde gerçekleştirebilmesini hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Duman, “Ford Otosan olarak, mobilite ekosisteminin geleceğini şekillendiren bu tür yenilikçi çözümlerle, sektöre öncülük etmeye devam ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

– Seviye-4 Otoyol Pilotu birçok davranışı gerçekleştiriyor

Bu arada şirketten verilen bilgiye göre, test sürüşünde, Ford Trucks'ın Türkiye'de geliştirdiği Seviye-4 Otoyol Pilotu teknolojisine sahip ilk kamyonu, lojistik merkezler arasındaki taşımacılık faaliyetlerini, güvenlik sürücüsünün gözetiminde otonom olarak gerçekleştirebilme potansiyelini kanıtladı.

Otoyol taşımacılığında kullanılmak üzere geliştirilen Seviye-4 Otoyol Pilotu, şerit takibi, öndeki araca göre hızı ve mesafeyi ayarlama, yan şeritleri kontrol edip gerektiğinde şerit değiştirme ve ardından tekrar şeridine dönme, dur-kalk manevraları gibi kritik sürüş davranışlarını başarıyla gerçekleştiriyor.

Seviye-4 Otoyol Pilotu, çekici üzerindeki ileri teknoloji ürünü sensörlerle çevresini algılıyor, hareketlerini planlıyor ve planlanan rota üzerinde aksiyonlarını gerçekleştiriyor. Fonksiyon, algılama, lokalizasyon, çevre modeli, karar verici, sürüş planlama ile kontrolcü gibi yazılım bloklarından oluşuyor.

Yeni nesil bu teknoloji, verimlilik, güvenlik ve sürdürülebilirlik açısından pek çok avantaj sunuyor. Lojistikte artan talebe bağlı maliyetleri düşürürken, araçların günlük kullanım süresini artırarak daha yüksek verimlilik sağlıyor. Ayrıca operasyonları optimize ederek, insan hatalarından kaynaklanan kazaları en aza indirmeyi ve yakıt tüketimini yüzde 10'lara varan oranda azaltmayı hedefliyor.

Ford Trucks, bu fonksiyon ile ağır ticari araç sürücüsü eksikliğinden kaynaklanan lojistik tedarik sorununa da çözüm getirmeyi amaçlıyor.

– Kamyon sürücüsünün günlük sürüşünün yüzde 90'ını karşılandı

Ford Otosan mühendisleri, geliştirdikleri yapay zeka ve robotik algoritmalarını bütüncül bir yazılım mimarisine entegre ettikten sonra Seviye-4 Otoyol Pilotu geliştirme faaliyetlerini simülasyon ortamında ve trafiğe kapalı otoyolda fiziksel araç üzerinde son bir yıldır test ederek gerekli doğrulamalarını tamamladı.

Bu noktada, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu İşletmecisi ICA'nın Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) adını verdiği teknolojisinden de yararlanıldı. Seyahat sürelerinin azaltılması, trafik güvenliğinin arttırılması, mevcut yol kapasitelerinin optimum kullanımı, mobilitenin artırılması” gibi amaçlar doğrultusunda geliştirilen, “kullanıcı-araç-altyapı-merkez” arasında çok yönlü veri alışverişi ile izleme, ölçme, analiz ve kontrol içeren AUS sayesinde Ford Trucks'ın Seviye-4 Otoyol Pilotu trafiğe kapalı alanda tüm testleri başarıyla gerçekleştirdi.

Ford Trucks, geliştirme ve doğrulama çalışmaları sonucunda, bir kamyon sürücüsünün günlük sürüşünün yüzde 90'ını karşılayacak, normal sürüş koşullarında sürücü desteğine ihtiyaç duymadan kendi kendine yol alabilen bir araç teknolojisi geliştirdi.

Sonraki aşamada, Ford Trucks’ın Seviye-4 Otoyol Pilotu trafiğe açık otoyollarda güvenlik sürücüsü eşliğinde ilk deneme sürüşlerine başlayacak. Bu deneme sürüşleri ile farklı senaryolar tespit edilip analiz edilecek. Ayrıca, emniyet şeridine yanaşma, gece koşullarında sürüş, kötü hava koşullarına uyum sağlama ve acil durum manevraları gibi yeni davranış setlerinin her aşamada geliştirilmesi de hedeflenecek.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331