TÜBİTAK tarafından her yıl düzenlenen Alternatif Enerjili Araç Yarışlarına Karabük Üniversitesi Elektrikli Araç Takımı (KBÜELAR) bu yıl NAR V2 adlı araç ile katılacak.
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından Alternatif Enerji Kaynakları konusunda kamuoyunda farkındalığı yükseltmek, alternatif enerji teknolojilerinin yaygın kullanımı için gerekli beyin gücü ve bilgi birikiminin oluşmasını sağlamak amacıyla yarışlar 3-9 Ağustos tarihleri arasında düzenlenecek. Kocaeli Körfez Yarış Pisti’nde yapılacak yarışlara bu yıl 35 Üniversiteden 46 elektrikli araç yarışacak. Alternatif Enerjili Araç Yarışlarına geçen yıl Karabük Üniversitesi Elektrikli Araç Takımı (KBÜELAR) Elektromobil kategorisinde NAR adlı aracı ile en iyi tasarlanmış elektrikli araç ödülünü almıştı. 25 kişiden oluşan takım bu yıl da NAR V2 adlı araçla yarışacak.
Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, yarış öncesi elektrikli araç NAR V2’yi inceleyerek elektrikli araç için geliştirilen alt sistemleri ile NAR V2’nin çok iddialı bir elektrikli araç haline geldiğini ifade etti. Aracın büyük çoğunluğunun yerli üretim olduğunu belirten Rektör Polat, “Üniversitemiz öğrencileri tarafında kendilerinin tasarlayarak imal ettikleri bir elektrikli araçtır. Geçen yıl en iyi tasarım ödülü ve 4.lük alan aracımızdan; bu yıl yapılan kara kutu, kör nokta sistemi gibi yeniliklerle birlikte daha iyi dereceler bekliyoruz. Karabük Üniversitelileri olarak biz duygusunu benimseyerek yaşatıyoruz. Bu aracın yapımında da her fakülteden, her bölümden öğrencinin bu ekipte olması biz duygusundaki duyarlılığımızı göstermektedir. Üniversitemiz adına gurur duymaktayız. Akademik Danışman Doç. Dr. Raif Bayır’a ve KBÜELAR Ekibine çok teşekkür ediyor, Kocaeli Körfez Yarış Pisti’nde yapılacak yarışmada başarılar diliyorum” dedi.
Teknoloji Fakültesi Mekatronik Mühendisliği Bölüm Başkanı, KBÜELAR Akademik Danışmanı Doç. Dr. Raif Bayır ise Türkiye’de ilk olan kara kutu sistemi, far sistemi ve kör nokta sistemini geliştirdiklerini kaydederek, “Genç bir üniversite olmamıza rağmen TÜBİTAK alternatif enerjili araç yarışlarına katılan üniversitemiz 35 üniversite arasında elektrikli aracını tasarımını kendisi yaparak, bizim ve öğrencilerimizin gurur vesilesi olmuştur. Geçen yıl kendi elektrikli sürücüsüyle ve elektrik tasarımlarıyla en iyi tasarlanmış elektrikli araç ödülünü aldık. KBÜELAR Ekibi olarak araca bütün parametreler kaydeden uçaklarda kullanılan ve. Bu yıl daha iyi yerlerde daha iyi derecelerle Üniversitemize dönmek istiyoruz. NAR V2 aracımızın tasarlanması ve geliştirilmesinde Üniversitemizin her bölümünden öğrencinin bulunması bizim için onur verici. Üniversite bilincini bu tür yarışmalarda daha iyi anlamaktayız. Bu çalışmaları desteklediği için Rektörümüz Prof. Dr. Refik Polat’a ve bizi her zaman destekleyen herkese teşekkür ederiz” dedi.