KBÜ ile Avrupa ülkeleri arasında yürütülen “Dijital Anaokulu” projesi başlatıldı

KBÜ ile Avrupa ülkeleri arasında yürütülen “Dijital Anaokulu” projesi başlatıldı

Yayın: 22.09.2022 17:08
Paylaş:
A+ A-

Karabük Üniversitesi önderliğinde Avrupa Birliği (AB) Projesi “Dijital Anaokulu (Digital Pre-School)” uygulamaları projesi başladı. 

Letonya, Slovenya ve Estonya’dan gelen anaokulu öğretmenleri ve proje ortakları, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Refik Polat’ı makamında ziyaret ederek proje hakkında bilgilendirmelerde bulundu. 

Karabük Üniversitesi (KBÜ) tarafından Erasmus+ Stratejik ortaklık projeleri kapsamında yürütülen Dijital Anaokulları isimli projenin başlangıç toplantısı KBÜ’de gerçekleşti.

Avrupa Birliği Projesi kapsamında Dijital Anaokulu (Digital Pre-School) uygulaması için Türkiye’ye gelen anaokulu öğretmenleri Estonya’dan Nutsa Orlik, Tatjana Kuznetsova, Letonya’dan Natalja Kozireva, Ludmila Athahimoviča, Slovenya’dan Rahela Butala, Johana Abakumov, Karabük Üniversitesi Rektörü Prof.Dr. Refik Polat’ı makamında ziyaret etti.

Ziyarette; TEKNOKENT Genel Müdürü ve KBÜ Öğretim Üyesi Prof. Dr. Oğuz Fındık, Mühendislik Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Yüksek Çelik, Uluslararası İlişkiler Ofisi Koordinatörü Öğr. Gör. Oya Çepni Önalan ve Basın Yayın ve Halkla İlişkiler Koordinatörü Öğr. Gör. Ayşegül Ay hazır bulundu.

Toplantıda yapılacak çalışmalarla ilgili ortakların görev ve sorumlulukları belirlendi.

Okul öncesi öğrencilerinin 50 farklı kategoride renkler, sayılar, teknoloji, gibi konuları oyunlar oynayarak öğrenmeleri hedefleniyor. Anaokulu öğretmenlerin hazırladığı senaryoları projedeki ortak mühendisler üç boyutlu oyuna çevrilecek.

Görüşmede oyun ve hikayeler ile çocukların öz güvenlerini desteklenmesi, mutlu birer birey olmalarına katkı sağlanması hedeflenmiş olup, proje süresi boyunca konu ile ilgili hikaye ve bir oyun planlanarak uygulanma aşamasından bahsedildi.

KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat, bilgi çağında dijital teknolojilerin eğitimde kullanılmasının önemine vurgu yaparak geleneksel eğitim anlayışının dışında yeni öğrenme ortamları çocuklara faydalı olacağını dile getirdi. Prof. Dr. Polat projenin hayırlı olmasını diledi.

Heyet ziyaretin ardından KBÜ Rektörü Prof. Dr. Refik Polat ile birlikte Demir Çocuk Anaokulu’nu ziyaret etti. (Ergin Ertuğrul)

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Kışı Kızılırmak Deltası’nda geçiren besicilerin göç yolculuğu başladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 06.05.2024 00:48
Paylaş:
A+ A-

SAMSUN (AA) – İLYAS GÜN – Samsun'da, Kızılırmak Deltası'ndaki kışlaklarda kalan besiciler, yazı geçirecekleri Karagöl Dağı'ndaki yaylalara gitmek için küçükbaş hayvanlarıyla yaklaşık 1 ay sürecek yolculuklarına başladı.

Hayvanlarını kış döneminde Kızılırmak Deltası'nda barındıran besiciler, havaların ısınmaya başlamasıyla hazırlıklarını tamamlayıp, Karagöl Dağı'nın eteklerinde yer alan bin ila 1500 rakımlı yaylalara gitmek üzere yola çıktı.

Deltadan yüzlerce küçükbaş hayvanıyla hareket eden besicilerin zorlu yolculuğu, yaklaşık 1 ay sürecek. Günde 10 ile 15 kilometre arasında mesafe katedecek besiciler, yolculuk boyunca hayvanlarını belirli aralıklarla sağacak.

Yazı yaylada geçirecek besiciler, ekim veya kasım aylarında yeniden deltaya dönecek.

10 yaşından bu yana besicilik yapan 48 yaşındaki Mustafa Coşkun, AA muhabirine, sıcak ve nemli havanın hayvanların hastalanmasına neden olduğunu, bu nedenle yaz aylarında serin yerleri tercih ettiklerini söyledi.

Yaklaşık bir ayda yaylaya ulaştıklarını belirten Coşkun, “Çünkü hayvanlarımızı otlatarak gidiyoruz. Akşam mola veriyoruz, sabahın ilk ışıklarıyla yeniden yola çıkıyoruz. Yaklaşık 5 ay yaylada kalıyoruz, kışın daha sıcak olan Kızılırmak Deltası'nı tercih ediyoruz. İşimiz çok zor ama mecbur yapıyoruz.” dedi.

Besici Eyüp Çobanoğlu da yaklaşık 1 aylık yolculuklarının oldukça zorlu geçeceğine işaret etti.

Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti Sorumlusu Kadir Yılmaz ise deltanın göçmen kuşların yanı sıra büyükbaş ve küçükbaş hayvan besicileri için de önemli bir yer olduğunu dile getirdi.

Manda ve koyunculuk yapan besicilerin yılın belirli aylarında deltada hayvanlarını otlattıklarını anlatan Yılmaz, “Besiciler kışı deltada geçiriyor. Eylül ayının sonlarına doğru deltaya yaylalardan gelen besiciler, birkaç ay burada kaldıktan sonra tekrar yaylalara hayvanlarını otlatmaya götürüyor. Kış aylarında 2 bin ila 3 bin arasında koyun deltada kışlıyor.” diye konuştu.

Yılmaz, havaların ısınmasıyla koyun sürülerinin deltadan ayrılmaya başladığını vurgulayarak, göçmen kuşlarla koyun sürülerinin deltada görsel şölen sunduğunu, yerli ve yabancı turistlerin de hem kuşları hem de besicilerin geçişini takip ettiğini sözlerine ekledi.