KBÜ ile Çin devi CRRC arasında iş birliği

KBÜ ile Çin devi CRRC arasında iş birliği

Yayın: 02.11.2018 23:06
Paylaş:
A+ A-

Karabük Üniversitesi, dünyanın en büyük tren üreticisi Çin devlet demir yolu şirketi CRRC Zhuzhou Locomotive ile iş birliği protokolü imzaladı.

Türkiye’deki raylı sistemlerin yerlileştirilmesine katkı sağlayacak iş birliği protokolü aynı zamanda Karabük Üniversitesi Raylı Sistemler Mühendisliği Bölümü öğrencilerine hem staj hem de iş kapısı olacak.

Çinli demir yolu şirketinin Ankara’daki fabrikasında imzalanan iş birliği protokolü kapsamında Karabük Üniversitesi, CRRC Türkiye Raylı Sistemler Teknoloji Ortak Araştırma ve Geliştirme Merkezi’nin kurulmasına destek olacak. Bu merkezle Karabük Üniversitesi, Türkiye’de bulunan raylı sistemler sektörünün yerlileştirilmesi için tasarım ve üretim desteği sağlayacak.

Ayrıca söz konusu protokolle, Karabük Üniversitesi Raylı Sistemler Mühendisliği öğrencileri Çinli demir yolu firması CRRC’de staj yapma ve mezun olduktan sonra çalışma imkanına sahip olacak. Öte yandan CRRC firmasının personeli de Karabük Üniversitesinde yüksek lisans ve doktora yapabilecek.

İş birliği protokolü kapsamında iki taraf arasında özellikle raylı ulaşım sistemleri alanında kullanılan akıllı teknolojiler, hafif teknoloji, enerji depolama, geri dönüşüm teknolojisi, modüler tasarım – üretim, tekerlek – ray ilişkisi ve performans testi gibi gelecek nesil taşıma sitemlerine yönelik pek çok konuda ortak çalışmalar yürütülecek.
Karabük Üniversitesi ile CRRC Zhuzhou Locomotive arasındaki imzalanan protokole Karabük Üniversitesi adına Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Yaşar, Çinli demir yolu şirketi adına ise Başkan Yardımcısı Suo Jianguo imza attı.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Bolu’da “Sürdürülebilirlik, Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Zirvesi” düzenlendi

Anadolu Ajansı
Yayın: 03.05.2024 16:48
Paylaş:
A+ A-

BOLU (AA) – Bolu'da “Sürdürülebilirlik, Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık Zirvesi” gerçekleştirildi.

Bolu Ticaret ve Sanayi Odası (TSO) ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) İl Kadın Girişimciler Kurulunca sıfır atık ve geri dönüşüm konularında farkındalık oluşturmak amacıyla düzenlenen program TSO konferans salonunda yapıldı.

Vali Yardımcısı Abdullah Şen, zirvenin açılışında yaptığı konuşmada, çevrenin çok önem arz ettiği bir asırda yaşandığını vurguladı.

Şen, bu konuda toplumun topyekun mücadelesinin gerekliliğine dikkati çekerek, “Toplumsal katılım açısından farkındalık gerekiyor. Bu konu katılımcılardan hane halkına kadar çok detaylı olması lazım. Evlerdeki duyarlılık, şuur, bakanlığımızın ve belediyelerimizin koymuş olduğu geri dönüşüm kutularına çöp atarken de öne çıkmalı.” diye konuştu.

Bolu TSO Yönetim Kurulu Üyesi Abdullah Ayarcan, artan tüketim ve üretim faaliyetlerinin doğal kaynakların tükenerek çevre kirliliğinin artmasına yol açtığını belirtti.

Sürdürülebilir geri dönüşüm ve sıfır atığın, iş dünyasında da çevresel etkileri en aza indirerek doğal kaynakları korumak ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakabilmek için kritik öneme sahip olduğunu vurgulayan Ayarcan, israfın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılabilmesi, atığın miktarının azaltılması, toplama sisteminin kurulması ve atıkların geri dönüştürülebilmesinin her yeni günde daha çok önem kazandığını kaydetti.

TOBB Bolu İl Kadın Girişimciler Kurulu Başkanı Emine Yüce de sıfır atığın sadece azaltmak değil aynı zamanda tüketim alışkanlıklarının değişmesi anlamına da geldiğinden bahsetti.

Tüketim alışkanlıklarının değiştirilerek kaynakların daha bilinçli kullanılmasının sürdürülebilir yaşam tarzının benimsenmesi anlamına geldiğini de söyleyen Yüce, “Ülkemizde başlatılan Sıfır Atık Projesi, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu kararıyla küresel çevre hareketine dönüşmüştür. Tüketimin arttığı günümüzde, satın aldığımız ürünlerden kullandığımız malzemelere kadar her gün bilinçli seçimler yapmak, alışkanlıklarımızı, seçimlerimizi ve üretim süreçlerimizi tabiata uyumlu hale getirmek zorundayız.” şeklinde konuştu.

Konuşmaların ardından sunum yapan TOBB Çevre Müdürlüğü uzmanı Esin Özarslan, sıfır atık ve geri dönüşüm konularında Türkiye ve Avrupa'da yapılan çalışmalarla ilgili bilgiler verdi.

Programda ayrıca, tarımda ve sanayide sürdürülebilirlik, sanayide sıfır atık stratejileri ve uygulamaları, iklim değişikliği, yeşil mutabakat ve karbon ayak izi oturumları gerçekleştirildi.