KBÜ Sosyalfest’te TÜBİTAK Başarısı Teşekkür Belgeleri

Halil Kızılyer
Yayın: 03.06.2024 12:44
A+ A-

Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde 2-3 Mart’ta gerçekleşen Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararası Sosyal Bilimler Festivali Sosyalfest’in gerçekleşmesine katkı sunan 101 akademisyen ve öğrenci ile TÜBİTAK projeleriyle başarı gösteren 119 akademisyen ve öğrenciye teşekkür belgesi verildi.

Türkiye’nin milli sosyal bilimler hamlesi vizyonu doğrultusunda 2-3 Mart 2024’te Karabük Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye’nin ilk ulusal ve uluslararası Sosyal Bilimler Festivali Sosyalfest’te jüri üyeliği yapan, atölye çalışmalarını gerçekleştiren ve ülke temsilciliği görevini yürüten 101 akademisyen ve öğrenciye, TÜBİTAK 2209 A-B projeleriyle başarı gösteren 119 akademisyen ve öğrenciye teşekkür belgesi verildi.

Karabük Üniversitesi Hamit Çepni Konferans Salonunda yapılan programda konuşan Karabük Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, son derece anlamlı ve güzel bir buluşmada bir arada olduklarını belirterek, “Hem TÜBİTAK projeleri alanında emek vermiş öğrencilerimiz, hocalarımız var burada. Bu bizim için son derece kıymetli bir başarı. Hem de Sosyalfest konusunda destek olan öğrencilerimiz buradalar. Bunlar bizim için son derece kıymetli. Her ikisi de birbiri açısından önemli alanlar. Hem TÜBİTAK bizim için son derece önemli bir çalışma hem de Sosyalfest Türkiye’de hatta belki de dünyada ilk defa yapmış olduğumuz bir çalışma olması açısından son derece önemli bir festival ve aynı zamanda yarışma olmuş oldu. Bunlarla neyi amaçlıyoruz? İlk başta ifade etmiş olduğumuz ‘Bilim Merkezli Öğrenci Dostu Üniversite’ vizyonumuzu bu süreçte geliştirmek, altını doldurmak ve dünyaya örnek olacak bir üniversite modeli ortaya çıkartmak istiyoruz” dedi.

Rektör Kırışık, TÜBİTAK projelerinin önemine işaret ederek, “Artık burada her bir alt konumda bulunan bir üst konuma çıkmaya çalışmalı. Kendi kendine işleyen, yükselen, gelişen, yaygınlaşan mekanizma oluşturmalı. Bunu yaparsak biz bir diğer projemize ya da diğer projelerimize geçebiliriz. Sosyalfest ile başarmış olduğumuz tablo, ortaya çıkarmış olduğumuz tablonun bütün Türkiye çapında dünyadaki etkilerini bilmiyoruz. Ama bütün Türkiye çapında Karabük Üniversitesini bir marka değer haline getiren orijinal, yenilikçi, hiç kimsenin yapmadığı bir çalışmayı yapan üniversite konumuna yükselmemize sebep oldu” dedi.

Sosyal başarının önemine değinerek sosyal transkript uygulaması hakkında bilgi veren Rektör Kırışık, “Bir fakültede okudunuz, bir bölümü bitirdiniz, diploma aldınız, diplomada bir notunuz yazıyor. Bu not akademik başarınızı gösteriyor. Fakat sosyal başarımızı göstermiyor. Sosyal başarı, akademik başarıdan farklı bir şey. Biliyorsunuz toplum içerisinde yaşıyoruz. Toplumsal ilişkileri sağlıklı ve sağlam bir şekilde kurma, sürdürme, geliştirme çok önemli. Şimdi size bir işe gireceğinizde bakan kimse, ‘Evet akademik başarısı çok iyi. Okul birincisi olmuş. Sosyal başarısı acaba nasıl? Uyumlu mu, uyumsuz mu? Bir takım yönetebilir mi? Yeni bir proje ortaya koyabilir mi? Yeni fikirler değiştirebilir mi? Yenilikçi yaklaşımları uyumlu mu? Dünya çok yoğun bir değişim süresinden geçiyor. Geçmişi biliyor ama yarına adapte olma niteliği yüksek mi?’ Buna bakıyor. Eğer bunlar yoksa ya da bunları değerlendireceği bir önünde ölçüt yoksa, o zaman sorularla bunları test etmeye çalışıyor. İşte biz bu problemi üniversitemiz öğrencilerimiz açısından ortadan kaldıralım diye, ‘sosyal transkript’ şeklinde bir uygulama geliştiriyoruz. Öğrencilerimizin sosyal becerilerinin de ne durumda olduğunu gösterecek bir sosyal transkript hazırlayacağız. Böylelikle öğrencilerimizin katıldıkları etkinlikler, yaptıkları etkinlikler, bu etkinliklerdeki rolleri, başarıları, bunların sayısı, bu sayı içerisindeki kendilerinin konfigürasyonu, hangi rolleri üstlendikleri gibi bir sosyal transkript ekleyerek diplomalarının, akademik başarılarının yanına ‘Ben bu kadar sosyal becerileri yüksek bir insanım. Beni buradan ölçebilirsin. Bana soru sormana gerek yok. Üniversite hayatım boyunca bunları yaptım’ denildiğinde o zaman daha yüksek pozisyonlara gelme, daha yüksek hukuki konumlara atanma olasılığı yükselecek” diye konuştu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Ford Trucks’ın “Seviye-4 Otoyol Pilotu” teknolojisine sahip kamyonunun test sürüşü gerçekleştirildi

Anadolu Ajansı
Yayın: 08.09.2024 00:52
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Ford Otosan'ın ağır ticari araç markası Ford Trucks, otonom sürüşe olanak sağlayacak Seviye-4 Otoyol Pilotu fonksiyonuna sahip kamyonunu test sürüşüne çıkardı.

Test sürüşüne Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu'nun yanı sıra Ford Otosan Ford Trucks’tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emrah Duman, IC Altyapı Grubu Genel Müdürü Serhat Soğukpınar, ICA Yavuz Sultan Selim Köprüsü Genel Müdürü Alper Akar da katıldı.

Bakan Uraloğlu'nun gerçekleştirdiği test sürüşü Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) ile donatılan Yavuz Sultan Selim Köprüsü Kuzey Çevre Otoyolu'ndaki trafiğe kapalı alanda yapıldı.

Ford Trucks'tan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Emrah Duman, konuya ilişkin yaptığı açıklamada Ford Otosan olarak ağır ticari araç sektöründe dönüştürücü bir adımı atmanın heyecanını yaşadıklarını belirtti.

Yenilikçi teknolojiyi test etmelerinin yanı sıra Türkiye'nin mühendislik ve teknoloji alanında ne denli büyük başarılara imza atabileceğini gözler önüne serdiklerini vurgulayan Duman, “Yaklaşık dört yıldır üzerinde çalıştığımız Seviye-4 Otoyol Pilotu teknolojisi, bu hedeflere ulaşmak için geliştirdiğimiz en önemli projelerden biri. Otoyol taşımacılığında kullanılmak üzere geliştirdiğimiz bu teknoloji sayesinde, kamyonlarımızın taşımacılık faaliyetlerini tamamen otonom bir şekilde gerçekleştirebilmesini hedefliyoruz.” ifadelerini kullandı.

Duman, “Ford Otosan olarak, mobilite ekosisteminin geleceğini şekillendiren bu tür yenilikçi çözümlerle, sektöre öncülük etmeye devam ediyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

– Seviye-4 Otoyol Pilotu birçok davranışı gerçekleştiriyor

Bu arada şirketten verilen bilgiye göre, test sürüşünde, Ford Trucks'ın Türkiye'de geliştirdiği Seviye-4 Otoyol Pilotu teknolojisine sahip ilk kamyonu, lojistik merkezler arasındaki taşımacılık faaliyetlerini, güvenlik sürücüsünün gözetiminde otonom olarak gerçekleştirebilme potansiyelini kanıtladı.

Otoyol taşımacılığında kullanılmak üzere geliştirilen Seviye-4 Otoyol Pilotu, şerit takibi, öndeki araca göre hızı ve mesafeyi ayarlama, yan şeritleri kontrol edip gerektiğinde şerit değiştirme ve ardından tekrar şeridine dönme, dur-kalk manevraları gibi kritik sürüş davranışlarını başarıyla gerçekleştiriyor.

Seviye-4 Otoyol Pilotu, çekici üzerindeki ileri teknoloji ürünü sensörlerle çevresini algılıyor, hareketlerini planlıyor ve planlanan rota üzerinde aksiyonlarını gerçekleştiriyor. Fonksiyon, algılama, lokalizasyon, çevre modeli, karar verici, sürüş planlama ile kontrolcü gibi yazılım bloklarından oluşuyor.

Yeni nesil bu teknoloji, verimlilik, güvenlik ve sürdürülebilirlik açısından pek çok avantaj sunuyor. Lojistikte artan talebe bağlı maliyetleri düşürürken, araçların günlük kullanım süresini artırarak daha yüksek verimlilik sağlıyor. Ayrıca operasyonları optimize ederek, insan hatalarından kaynaklanan kazaları en aza indirmeyi ve yakıt tüketimini yüzde 10'lara varan oranda azaltmayı hedefliyor.

Ford Trucks, bu fonksiyon ile ağır ticari araç sürücüsü eksikliğinden kaynaklanan lojistik tedarik sorununa da çözüm getirmeyi amaçlıyor.

– Kamyon sürücüsünün günlük sürüşünün yüzde 90'ını karşılandı

Ford Otosan mühendisleri, geliştirdikleri yapay zeka ve robotik algoritmalarını bütüncül bir yazılım mimarisine entegre ettikten sonra Seviye-4 Otoyol Pilotu geliştirme faaliyetlerini simülasyon ortamında ve trafiğe kapalı otoyolda fiziksel araç üzerinde son bir yıldır test ederek gerekli doğrulamalarını tamamladı.

Bu noktada, Yavuz Sultan Selim Köprüsü ve Kuzey Çevre Otoyolu İşletmecisi ICA'nın Akıllı Ulaşım Sistemleri (AUS) adını verdiği teknolojisinden de yararlanıldı. Seyahat sürelerinin azaltılması, trafik güvenliğinin arttırılması, mevcut yol kapasitelerinin optimum kullanımı, mobilitenin artırılması” gibi amaçlar doğrultusunda geliştirilen, “kullanıcı-araç-altyapı-merkez” arasında çok yönlü veri alışverişi ile izleme, ölçme, analiz ve kontrol içeren AUS sayesinde Ford Trucks'ın Seviye-4 Otoyol Pilotu trafiğe kapalı alanda tüm testleri başarıyla gerçekleştirdi.

Ford Trucks, geliştirme ve doğrulama çalışmaları sonucunda, bir kamyon sürücüsünün günlük sürüşünün yüzde 90'ını karşılayacak, normal sürüş koşullarında sürücü desteğine ihtiyaç duymadan kendi kendine yol alabilen bir araç teknolojisi geliştirdi.

Sonraki aşamada, Ford Trucks’ın Seviye-4 Otoyol Pilotu trafiğe açık otoyollarda güvenlik sürücüsü eşliğinde ilk deneme sürüşlerine başlayacak. Bu deneme sürüşleri ile farklı senaryolar tespit edilip analiz edilecek. Ayrıca, emniyet şeridine yanaşma, gece koşullarında sürüş, kötü hava koşullarına uyum sağlama ve acil durum manevraları gibi yeni davranış setlerinin her aşamada geliştirilmesi de hedeflenecek.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331