KBÜ’de “Türk Dünyası Öğrencileri Buluşuyor” Etkinliği

KBÜ’de “Türk Dünyası Öğrencileri Buluşuyor” Etkinliği

Yayın: 30.10.2023 11:09 |Güncelleme: 27.12.2023 16:44
Paylaş:
A+ A-

Karabük Üniversitesinde Cengiz Aytmatov Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezinin katkılarıyla “Türk Dünyası Öğrencileri Buluşuyor” etkinliği düzenlendi. 

Karabük Üniversitesi Cengiz Aytmatov Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezinin  “Türk Dünyası Öğrencileri Buluşuyor” etkinliği kapsamında Türk Dünyasından Karabük Üniversitesi öğrencilerinin katılımıyla şiir ve müzik dinletisi ile geleneksel dans gösterileri yapıldı.

Karabük Üniversitesi Teknoloji Fakültesi 15 Temmuz Konferans Salonunda düzenlenen “Türk Dünyası Öğrencileri Buluşuyor” etkinliğine, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş, Cengiz Aytmatov Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cıldız İsmailova ve Müdür Yardımcısı Doç. Dr. Saidbeg Boltabayev, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Muhittin Kapanşahin, Evrensel Özbekler Birliği Türkiye Temsilcisi Dr. Ergash Jumayev. akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Kur’an-ı Kerim tilavetiyle başlayan etkinlik, açılış konuşmaları ile devam etti.

Etkinlikte konuşan Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Hasan Solmaz, etkinliğin Türkiye Cumhuriyeti’nin Kuruluşunun 100. yıl dönümünde yapılmasının mutluluk verici olduğunu söyleyerek, Türki Cumhuriyetlerin bir elin parmakları gibi olduğuna işaret etti.

Rektör Yardımcısı Solmaz, sözlerini şu şekilde sürdürdü:

“Türki Cumhuriyetlerindeki arkadaşlarımızla kardeşlerimizle bağlarınızı güçlendirin. Ülkenize döndüğünüz zaman hem ülkenizin kalkınması hem de devletlerin birbiriyle olan ilişkilerinin arttırılması sizlerin buradaki kurduğunuz iletişim ağlarına ve gittikten sonra bunları devam ettirmenize bağlı. Türkiye’den ayrıldıktan sonra hiçbir zaman burayla ilişkiyi kesmeyin. Diğer Türki Cumhuriyetlerden tanıdığınız dostlarınızla arkadaşlarınızla iş birliğinizi kesmeyin çünkü siz de gittiğiniz zaman ülkenizde ya bir iş adamı olacaksınız ya bir fabrikatör olacaksınız ya bir öğretmen, mühendis, memur, bürokrat olacaksınız. Ülkenizin kalkınması ve gelişmesi için çaba sarf edeceksiniz.” 

Birlikteliğin güçlendirilmesi gerektiğine vurgu yapan Rektör Yardımcısı Solmaz, “Bizim güçlenmemiz lazım ama sadece hamaset yapıp konuşarak boş laflarla değil, bunun arkasını da doldurmamız lazım. Bunun arkasını doldurmamız her alanda yapacağımız projelerle ve iş birlikleriyle olacak. İşte bu iş birlikleri neticesinde bilim, teknoloji, sanayi ve ticaret alanında mutlaka iş birliğini geliştirmemiz ve ülkelerimizin güçlü olması lazım” dedi. Rektör Yardımcısı Solmaz, etkinliğe katılımlarından ve gönül birliğinden dolayı katılımcıları tebrik etti.

Ardından açılış konuşması yapan Cengiz Aytmatov Türk Dünyası Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Cıldız İsmailova ise “Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. Yılını kutladığımız güzel bir günde Karabük Üniversitesinin ” programımıza hoş geldiniz. Türk dünyasının birlikteliği yaşaması ve ortak düşüncede buluşması için her kesimden insanın çaba göstermesi, geleceğimiz için oldukça önemlidir. Türk dünyasının birlikteliği bizim aşkımız ve ülkümüzdür. Birliktelik aşkına olan hasretimiz yaklaşık çeyrek yüzyıl önce bitmiştir. Türkistan coğrafyasında artık güneş doğmuş ve inşallah hiç batmayacaktır. Artık önümüzdeki yeni yüzyılların planlamasını beraberce yapmamız lazım. Çünkü Türk dünyası ancak birlik ve beraberlik içinde yükselip yükselebilir. Bu birliktelik öylesine önemli ki gelişmiş ve kudretli bir Türk dünyası, müreffeh huzurlu bir İslam dünyasına öncülük edebilir. Kimlik ve inanç birlik içinde gelişmiş Türk dünyası dünya içinde bir huzur kaynağı olacaktır. Bilindiği üzere bütün birlik ve beraberlik, önce kardeşler arasında başlar ve dalga dalga diğer insanlarla yayılır. İşte birer birer dalga sizlersiniz. Gençler parça parça düşünmemize sebep olan bütün engelleri kaldırmalıyız. Artık net müşahhas planlar ve projeleri beraberce geliştirmenin zamanı gelmiştir, geç bile kalınmıştır. İşte bu beraber yapacağımız projeleri yapacak gençler sizlersiniz. Tekrardan Türkiye Cumhuriyeti’nin 100. yıl dönümünü kutluyorum, Türk Dünyası ve Türkiye Cumhuriyeti birlikte nice yüzyıllara” ifadelerini kullandı.

“Türk Dünyası Öğrencileri Buluşuyor” etkinliği, öğrencilerin kendi yörelerine ait dansların gösterimi ve müzik ile şiir dinletileriyle devam etti.

Özbek öğrenciler şiir okurken, Türkmenistan öğrencileri kuşt depti danslarını sergiledi. Ardından Kazak öğrenciler tarafından müziği dinletisi gerçekleştirdi. Kırgız öğrenciler ise dans gösterilerini sergiledi.

Kafkas yöresine ait dans gösterileri ile Azerbaycan milli danslarını sergileyen Osman İbrahimov ve ekibi dikkatleri üzerlerine toplarken, bayrak gösterileri katılımcılar tarafından ilgi gördü.

Programın sonunda, Evrensel Özbekler Birliği Türkiye Temsilcisi Dr. Ergash Jumayev tarafından Karabük Üniversitesi Kütüphanesinde Türk Dünyası Kitaplığındaki kitapları temsilen KBÜ Rektör Yardımcılarına plaket takdimi yapıldı.

Etkinlik sonunda Rektör Yardımcısı Prof. Dr. İsmail Rakıp Karaş’ın elinden Özbek pilavı ikramı yapıldı. (Berkay Doğan)

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Turkcell 30. yılını iş ortaklarıyla kutladı

Anadolu Ajansı
Yayın: 18.05.2024 12:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Turkcell Genel Müdürü Ali Taha Koç, Turkcell'in sadece bir ses ve data operatörü olmadığını, aynı zamanda Türkiye'nin dijital dönüşümünün lokomotifi ve dönüştürücü gücü olduğunu belirtti.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Turkcell, 30'uncu kuruluş yıl dönümünde iş ortaklarıyla Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC) bir araya geldi. “Bir Olmak Tek Olmak” temasıyla gerçekleştirilen etkinliğe, Turkcell'in 616 iş ortağı katıldı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Turkcell Genel Müdürü Koç, Turkcell'in iş ortaklarıyla 30 yıldır tek ve bir olarak hareket ettiğini belirtti.

Turkcell'in başarısının formülünün tek vücut olmak, birlikte aynı duyguları hissetmek ve aynı hedefe hep beraber koşmak olduğunu kaydeden Koç, en büyük kazançlarının mağazalarına gelen 41 milyon müşterisiyle 30 yıldır kurdukları gönül bağı olduğunun altını çizdi.

Ekosistemlerinde değerli şirketler barındırdıklarını paylaşan Koç, şu değerlendirmede bulundu:

“Turkcell bugün sadece bir ses ve data operatörü değil, aynı zamanda Türkiye'nin dijital dönüşümünün lokomotifi ve dönüştürücü gücü. Paycell, TV+, BiP, fizy, lifebox, GAME+, Turkcell Global Bilgi, Turkcell Superonline, veri merkezlerimiz, enerji santrallerimiz ve daha pek çok şirketimizle kişilere ve endüstrilere yenilikçi çözümler sunuyoruz.

Milyonlarca insan gibi yüzbinlerce şirket de Turkcell'in güçlü altyapısı ve teknolojisiyle çalışıyor. Teknolojinin olduğu her yerde Turkcell var, her şey Turkcell'le çalışıyor, Turkcell herkesle çalışıyor. Önümüzdeki dönemde yapay zeka teknolojileri, siber güvenlik, veri ve enerji alanlarında müşterilerimizin hayatını kolaylaştırmaya devam edeceğiz. En önemli hedefimiz Turkcell'den en az bir Turkcell daha çıkarmak. Bu hedefe de tüm paydaşlarımızla birlikte ulaşacağız. Türkiye'nin Turkcell'i olarak küresel rekabetin iddialı oyuncusu olmaya devam edeceğiz.”

Toplantının kapanış konuşmasında iş ortaklarına seslenen Turkcell Satıştan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Kadri Özdal da, gelecek yıllarda yapay zeka, nesnelerin interneti, akıllı ev, 5G/6G, kurumsal teknolojiler, data gücü, siber güvenlik ve yenilenebilir enerji gibi teknolojilerin daha çok yer alacağına dikkati çekti.

Özdal, Bugün nasıl su içip yemek yiyorsak, sosyal medyada dolaşıyorsak, yarının dünyasında da bir yapay zeka içerikli robotla sohbet etmek, evinizi başka bir kıtadan yönetmek yeni normal olacak. Biz Turkcell olarak yatırımlarımızı geleceğin teknolojilerine yapıyor ve iş ortaklarımızla birlikte takım olarak sektöre öncülük etmeye devam ediyoruz.” ifadelerini kullandı.