Korunan alanlar Ramazan Bayramı’nda 1,3 milyon ziyaretçiyi ağırladı

Halil Kızılyer
Yayın: 27.04.2023 13:23
A+ A-

Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar (DKMP) Genel Müdürlüğüne bağlı koruma alanları, Ramazan Bayramı süresince 1 milyon 333 bin 718 kişi tarafından ziyaret edildi.

Bakanlıktan yapılan açıklamaya göre, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı 647 korunan alanda yürütülen koruma çalışmaları ve sosyal donatı yatırımları, vatandaşların bu alanlara ilgisini her geçen gün artırıyor. Korunan alanlar, sürdürülebilir bir doğa için insan ve doğa dengesini koruyan faaliyetlerde bulunma imkanı sunuyor.

Tabiatın yeniden canlanmasıyla doğada daha fazla vakit geçirmek isteyenler, Ramazan Bayramı tatilini fırsat bilerek korunan alanlara akın etti. 3 günlük tatil süresince koruma alanları 1 milyon 333 bin 718 kişiyi ağırladı.

Ramazan Bayramı’nda en çok ziyaret edilen alanlar arasında, Muğla’daki Marmaris Milli Parkı 322 bin 320 kişi ile birinci olurken, 248 bin 127 kişinin ziyaret ettiği Kocaeli’deki Ormanya Tabiat Parkı ile 123 bin 500 ziyaretçiyi ağırlayan Gaziantep’teki Burç Tabiat Parkı da ilk üçte yer aldı.

İlk 3 ayda 8,5 milyona yakın ziyaretçi

Özellikle salgın sonrası dünyada olduğu gibi Türkiye’de de doğa ve açık alan aktiviteleri vatandaşlar tarafından daha fazla tercih ediliyor.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğüne bağlı korunan alanları, bu yılın ilk 3 ayında (ocak-şubat-mart) 8 milyon 471 bin 66 kişi ziyaret etti.

Vatandaşlar, korunan alanlarda yaptıkları gerek günübirlik ziyaretler gerekse konaklama tesisleri sayesinde tatillerini doğada rahatlıkla geçirebiliyor. (AA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Yeni Bir Kan Grubu Keşfedildi: ‘Mal’

Esra Oğuzkağan Özkan
Yayın: 20.09.2024 15:22
A+ A-

Bilim insanları, tıbbi araştırmalarda kaydettikleri büyük bir ilerleme ile daha önce tanımlanmamış bir kan grubunu keşfetti.

Bu nadir kan grubuna ‘Mal’ adı verildi. Dünyada büyük bir heyecan yaratan yeni kan grubu, tıp ve genetik alanında dikkat çekiyor.

Araştırmacılar, 1972 yılında hamile bir kadının kanında bulunan AnWj antijeninin fazla olduğunu tespit edince yeni bir kan grubu ortaya çıktı. Buna göre genlerin her iki kopyasında mutasyon varsa AnWj negatif kan grubu olarak adlandırılıyor.

‘Mal’ Kan Grubu Nedir?

‘Mal’ kan grubu, mevcut A, B, AB ve 0 kan grubu sistemlerinin dışında, benzersiz bir antijen ve antikor türüne sahip. İlk kez Afrika’da bir hasta üzerinde gerçekleştirilen genetik tarama sırasında keşfedilen bu kan grubu, kan naklinin acil durumlarında özel bir dikkat gerektiren bir konu olarak öne çıkıyor. ‘Mal’ kan grubuna sahip bireyler için uygun kan bulmak oldukça zor ve kaynakları birleştirmek mesele teşkil ediyor.

Araştırmacılar, bu nadir kan grubunun, nadir hastalıkların tedavisinde ve genetik araştırmalarda önemli katkılar sağlayabileceğini düşünüyor. Ayrıca, ‘Mal’ kan grubunun insan evrimi ve genetik çeşitlilik üzerine önemli ipuçları sunduğu belirtiliyor. Bilim insanları, ‘Mal’ kan grubuna sahip bireylerin bağışıklık sistemi, genetik yapısı ve sağlık durumları üzerine daha fazla araştırma yapılmasının şart olduğunu vurguluyor. Bu yeni bulgunun, gelecekte tıbbi uygulamalara yön verme potansiyeli taşıdığı ifade ediliyor.

Uzmanlar, bu nadir keşfin insan sağlığı ve hastalıklar üzerindeki etkilerini daha iyi anlamak için çalışmalarını sürdüreceklerini bildiriyor.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331