Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, Sümela Kültür Yolu Şenliği’nin açılışında konuştu:

Anadolu Ajansı
Yayın: 19.08.2023 12:24
A+ A-

TRABZON (AA) – Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, her yıl 5 kent ek ederek 2028 yılında 35 kente Kültür Yolu Şenliklerini yaymayı hedeflediklerini söyledi.

Ersoy, Türkiye Kültür Yolu Şenlikleri kapsamında Trabzon'da organize edilen “Sümela Kültür Yolu Festivali”ne ait Boztepe Seyir Terası'nda basın toplantısı düzenledi.

Beyoğlu Kültür Yolu Şenliği ile 2020'de başlatılan Kültür Yolu Şenliklerini geçen sene 5 kente, bu sene prestijiyle da 11 kente yayarak devam ettirdiklerini belirten Ersoy, geçen yıl 5 kentte 30 binden fazla sanatkarın iştirakiyle gerçekleştirilen şenlik aktifliklerine 33 milyondan fazla vatandaşın katılma fırsatı bulduğunu anlattı.

Bakan Ersoy, şöyle devam etti:

“Her yaş kümesinden, her kesitten vatandaşımıza hitap eden ve kültür-sanata ağır, tesirli ve kolay erişimini sağlayan Kültür Yolu Şenlikleri birebir vakitte yapıldığı vilayetlerin başta Türkiye olmak üzere yurt dışında tanıtımı ve markalaşması konusunda da çok önemli sonuçlar getiriyor. O yüzden Kültür ve Turizm Bakanlığı olarak ehemmiyet verdiğimiz projelerin başında geliyor. Her yıl 5 kent ek ederek inşallah amacımız 2028 yılında 35 kente kadar Kültür Yolu Şenliklerini yaymak olacak.”

– “Serimiz 100 günlük olacak, 12 Kasım'a kadar devam edecek”

Ersoy, bu sene seriye 5 Ağustos'ta Kapadokya Balon ve Kültür Yolu Şenliği ile başladıklarını anımsatarak, kelamlarını şöyle sürdürdü:

“Çok fazla iştirak oldu. 300'den fazla aktifliğe 1 milyondan fazla kişi iştirak sağladı. Çok da hoş, Kapadokya tabiatı prestijiyle çok hoş manzaralar de verdi. Esasen bilinen bir kentimizdi ancak düşük bir döneme da denk gelmesi sebebiyle hem doluluğu hem ekonomik faaliyetlerin artmasına da çok önemli yarar sağladı. Serimiz 100 günlük bir seri olacak. 12 Kasım'a kadar devam edecek 11 kentte toplam. Serinin ikinci bacağına bugün Trabzon Sümela Kültür Yolu Şenliği ve Erzurum Palandöken Kültür Yolu Şenlikleri ile devam ediyoruz.”

Trabzon'da Fuar Merkezi, 15 Temmuz Şehitler ve Hürriyet Parkı ile Kültür Merkezi üzere çeşitli noktalarda çok kıymetli konserler ve etkinlikler gerçekleştirileceğini anlatan Ersoy, şunları kaydetti:

“Kızlar Manastırı'nda Letonyalı fotoğraf sanatkarı Andris Zegners'in çok değerli bir enstalasyonunu sergileyeceğiz. Tekrar Devlet Tiyatrolarının kapalı gişe oynayan yapıtları olsun, Ahmet Yenilmez'in, Süheyl ve Behzat Uygur kardeşlerin yapıtları olsun birçok aktiflik, bu şenlik sırasında vatandaşlarımızla buluşma fırsatı yakalayacak. Trabzon Maçka'da teröristlerle çıkan çatışma sırasında şehit olan Eren Bülbül ve onu muhafazaya çalışan, onu korurken 41 yaşında 41 kurşun yarasıyla şehit olan Ferhat Gedik'in öyküsünü anlatan 'Kesişme' sinemasını de bu etkinlikler sırasında fiyatsız olarak izleyicilerin beğenisine sunma fırsatı yakalayacağız.”

– “Sezon sonunda artık net bir tarih açıklanacak”

Ersoy, aktiflik yapılan kentlerin her yıl Kültür Yolu Şenliği kapsamına alınacağının altını çizerek, şu değerlendirmede bulundu:

“Her yıl belli bir tarih sabitleniyor ve o tarihte şenlikler gerçekleştiriliyor. Kültür Yolu Şenliklerinin birinci sene bakıyoruz tarihlerini netleştirmek için. Bu sene de hem Belediye Başkanı'mız hem de vekillerimizle birlikte görüşerek tarihi netleştireceğiz. Dönem sonunda artık net bir tarih açıklanacak. Her yıl birebir tarihte Trabzon'da da Kültür Yolu Şenlikleri yapılıyor hale gelecek. Hem kültür sanatla vatandaşımızın kolay tesirli ve ağır ulaşımını, erişimini sağlamış oluyoruz lakin hepsinden kıymetlisi kentlerimizin başta Türkiye olmak üzere tüm dünyada bilinirliğini ve markalaşma sürecini hızlandırmış oluyoruz. Bu açıdan da çok yararlı gördüğümüz şenlikler 'hayırlı olsun' diliyorum.”

Kültür ve Turizm Bakanı Ersoy, öğlenden sonra da Erzurum'a geçeceğini belirterek, “Palandöken Kültür Yolu Şenliği tıpkı tarihte başladı. Şenlik biter bitmez, eylülün birinci haftası 9 Eylül'de şenlik Çanakkale'de Troya Çanakkale Kültür Yolu Şenliği ve Gastroantep ve Başşehir Kültür Yolu Şenlikleri ile devam edecek. İnşallah 12 Kasım'a kadar 11 kentlik seriyi tamamlamış olacağız.” diye konuştu.

Bakan Ersoy'a, Trabzon Valisi Aziz Yıldırım, AK Parti Trabzon Milletvekilleri Adil Karaismailoğlu, Mustafa Şen, Yılmaz Büyükaydın, Trabzon Büyükşehir Belediye Lideri Murat Zorluoğlu, AK Parti Vilayet Lideri Sezgin Mumcu, Ortahisar Belediye Lideri Ahmet Metin Genç, Akçaabat Belediye Lideri Osman Nuri Ekim de eşlik etti.

Trabzon'da bugün başlayan “Sümela Kültür Yolu Festivali”, konser, sinema gösterimleri, tiyatro ve stant üzere çeşitli etkinliklerle 27 Ağustos'a kadar devam edecek.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

GÖZLER

Güner ERBAY
Yayın: 07.09.2024 13:59
A+ A-

Bu sabah
Bulutlar gelmiş göğe
Akıtacaklar damlalarını
Sulayacaklar yeri belli !
Nemlenen toprak,
Diplerinde filizlenip,
Yüzeyini yararak,
Göğe neler neler sunacak ?
Görürüz her günümüzde bunu biz,
Toprağa bakarsak !
Öyleyse,
Gözlerimizden akan yaşlar,
Nereyi sular?
Neremizi nemlendirir?
Nemlenen yerin dibinde,
Ne filizlenir?
Ruhu mu sular?
Her damla ona mı akar?
Orada hangi tohumu ıslatıp?
Kabuğunu yumuşatır.
Ve yumuşayan yarılıp
Bir filiz yükselir!
Bu filizin adı nedir ?
Sevgi midir ?
Ruhda sevgiden başka
Bir şey var mıdır?
Tüm evren
Aşk ile yaratılmış derler
Aşk ile yaratılanı bize gösterip görenin,
Onu sulayıp büyüten olması,
Manidar değil midir?
Hakikat, hakikat dedikleri,
Nedir?
Bu mudur?
Dyt. Güner Erbay

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331