SAFRANBOLU’NUN TARİHİ VE LEZZETİ MÜZE’DE BULUŞTU

SAFRANBOLU’NUN TARİHİ VE LEZZETİ MÜZE’DE BULUŞTU

Yayın: 29.08.2023 15:41 |Güncelleme: 07.11.2023 13:26
Paylaş:
A+ A-

 

Lokum ve Safran Müzesi İşletme Sahibi Onur Şen, Safranbolu’nun üç güzelinin bir arada olduğu müzenin kapılarının minik öğrencilere açılacağını duyurdu. İşletme Sahibi Şen, müzedeki çalışmaları hakkında gazetemize şu bilgileri verdi: “Müzemiz altı aydır hizmet veriyor. Safranbolu’nun üç güzeli dediğimiz Safranbolu Evi, Safranbolu Lokumu ve Safranbolu Safranını burada bulabilirsiniz. Tarihi konağımız 200 yıllıktır. Konak, üç katlı olup ilk iki katında lokumun tarihini, son katında ise safranın üretim aşamalarını gösteriyoruz. Coğrafi işaretli lokum ve safran ile kaliteli üretimin nasıl yapılacağı hakkında bilgiler veriyoruz. Burada bahçemizde safran soğanı diktik, hasadını kentimizdeki minik öğrencilerle yapmak istiyoruz. Aslında Milli Eğitim Müdürlükleriyle henüz yazışmalar olmadı ama müzenin çocuklarla buluşturulması tek temennim. Ücretsiz gezsinler, misafir olsunlar. Yaşadıkları şehrin önemini bilerek büyüsünler istiyorum.”  diyerek lokumun ve safranın önemine değindi.

Milattan önce Mısır medeniyetinin Kraliçesi Kleopatra’nın safran bitkisini kullandığını, Eski Fransız İmparatoru Napoléon Bonaparte’nin 18. yüzyılda kasa kasa lokum aldığını, Ressam Pablo Picasso’nun 20. yüzyılda lokum yiyerek eşsiz çalışmalar yaptığını anlatan Şen, Osmanlı döneminde safran ihracatının yapıldığına dair bilgiler verdi. Bu yıl safran üreticilerinden ürettikleri safranı değerinde satın almaya talip olduklarını da vurguladı. Şen konuşmasında: “Tarım müdürlüğünün Safranova projesi çok güzel bir uygulama alanı, bunun yanında özellikle safran soğanı dikimi için şehir dışından gelenler var. Değeri her zaman artan bir bitki. Bu yıl içinde devletin safran soğanı desteğinin olmadığını biliyorum. Bizler safran üreticilerini ziyaret ediyoruz. Ürettikleri ürünleri değerinde satın almak istiyoruz. Emeklerinin karşılıklarını vermeye hazırız.” dedi. (Esra Oğuzkağan Özkan)

 

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Doğu Karadeniz’den 4 ayda 9 ülkeye bal ihracatı

Anadolu Ajansı
Yayın: 17.05.2024 04:48
Paylaş:
A+ A-

TRABZON (AA) – Doğu Karadeniz'den ocak-nisan döneminde ABD başta olmak üzere 9 ülkeye bal satıldı.

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Saffet Kalyoncu, AA muhabirine, bölgeden 4 ayda 218 ton bal ihraç edildiğini söyledi.

Dış satımdan 894 milyon 471 bin dolar kazanç sağlandığına dikkati çeken Kalyoncu, “ABD, 462 bin 563 dolarlık ihracatla ilk sırada yer aldı. ABD'yi 198 bin 750 dolarla Almanya, 96 bin 216 dolarla Suudi Arabistan takip etti. Bölgeden söz konusu dönemde Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Umman, Azerbaycan, Belçika ile Birleşik Krallık'a da bu dönem bal satıldı.” diye konuştu.

Kalyoncu, ihracatı artırmaya yönelik çalışmaları önemsediklerini vurgulayarak, bal ihracatının, organik, coğrafi işaretli ve markalı ürün ihracatıyla daha da artırılabileceğini ifade etti.

Bal üretimi açısından bu yıl hava şartlarının iyi geçtiğini, bunun da rekolteyi artıracağını dile getiren Kalyoncu, “Türk balını dünya piyasalarında kalitesiyle marka haline getirmemiz gerekiyor. Kaliteli ve en üst ambalajlarda Türk balının üretimi için ilgili kurumların etkin denetimler yaparak, asla ödün verilmemesi önem arz ediyor.” değerlendirmesini yaptı.