Maneviyatçılar Hastalara Umut Oluyor

Esra Oğuzkağan Özkan
Yayın: 14.07.2024 15:24
A+ A-

KARABÜK – Karabük Eğitim Araştırma Hastanesi (KEAH) ve Karabük İl Müftülüğü‘nün ortaklaşa çalışması vatandaşlardan tam not aldı.

Modern anlamda manevi destek ve danışmanlık hizmetleri Türkiye’de 2015 yılında sunulmaya başladı. Manevi desteğin, hem desteği veren hem de desteği alan açısından pozitif dönüşleri olduğu ifade ediliyor. Çalışma, Karabük’te de uygulanıyor.

Hastanede maneviyatçı olarak çalışan din görevlileri; sağlık çalışanları, hastalar ve hasta yakınlarının yanına gelerek telkinlerde bulunup, manevi yönden destek vermeye başladı. Gerekli oryantasyonları alarak hastanedeki manevi danışman ihtiyacını karşılamak amacıyla Müftülük, KEAH‘te iki danışman görevlendirdi. Maneviyatın, birçok yetişkin hasta için başa çıkma ve destek sağlama konusunda önemli bir yeri olduğu bilimsel çalışmalarda da kendini gösteriyor.

Kronik yara bakım (palyatif) merkezinde yatmakta olan bir hastanın geçtiğimiz günlerde maneviyat hizmeti almasıyla yaralarının daha hızlı iyileştiği, hasta yakını tarafından ifade edildi. Hasta yakını H.T., “Daha önce bir çok hastanede tedavi sürecimiz oldu. Biz İstanbul’dan geldik. Karabük’te hem yara bakımı hem de manevi tekinlerin birlikte verilmesi bizi çok olumlu etkiledi. Böyle bir uygulama için emeği geçen herkese teşekkür ederiz. Hastamız uzun zamandır ilk defa gözlerini açtı, bizimle iletişime geçti, şu an çok olumlu ve mutlu hissediyoruz. Karabük Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erkan Doğan ve mesai arkadaşlarının bu süreci Karabük İl Müftülüğü ile gerçekleştirdiğini öğrendik. Çok sağ olsunlar, minnettarız. ” ifadelerinde bulundu.

Uzmanlar, hasta ve hasta yakınlarının hastane süreçlerinde sadece medikal tedavinin yeterli olmadığını, aynı zamanda maneviyat duygularının tedaviye güç kattığını belirtiyor. Araştırmalar, yaşadığımız çağın getirdiği hızı ve yalnızlığı özellikle hastalıkla mücadele eden kişilerin daha çok hissettiklerini gösteriyor. Karabük’te artan yaşlı nüfus ve onların bakım ihtiyaçlarında çoğu zaman evlatların zorlandığı görülüyor. Bu nedenle huzur evleri doluyor, yeni huzur evleri açılması için plan ve projeler yapılıyor. Oysaki Türk kültür, adet ve geleneklerine göre anne babaya bakmak o kadar sevilerek yapılan bir vazife iken, günümüzde sadece yaşlı bakım maaşı karşılığında çokta severek ya da benimsenerek yapılan bir süreç olmadığı görülüyor. Buradaki dinamikleri harekete geçirmek, aileyi bütüncül olarak görmek ve onlara manevi danışmanlarla hizmet vermek için KEAH’te yeni bir hizmet alanı açıldı.

Maneviyat kavramı, evrenle uyum içerisinde olma çabasına, yanıtlar aramaya, hastalığa ya da ölüme odaklanmakta ve bu sayede sağlığı, hastalığı ve ölümü anlamada bireylere yardımcı olmayı amaçlayan geniş bir tanımı içerisinde barındırıyor. Maneviyat, motive etmekte, güçlendirmekte ve umut sağlamayı amaçlıyor. Maneviyat işler iyi gitmezse; zorlukların kabul edilmesine, değişimle başa çıkılmasına, bilinmezlik ve ölüm kaygısının üstesinden gelinmesine yardımcı olurken, içinde bulunduğumuz çağda bilimsel tıp ve gelişen teknoloji yanında manevi desteği alan vatandaşlar,  tedavi sürecinde daha çok yararlar elde edebiliyor. Bilimsel tıbbın gücüne karşın hastaların dini ve manevi kaygıları ve hastalığa verdikleri tepkiler de tedavi süreci üzerinde etkili oluyor.

Manevi destek, yalnızca ölüme yakın hastalara sunulan bir hizmet olmaktan çıkıp, her hastayı, hasta yakınını ve sağlık personelini kapsar hale geldi. Manevi desteğin, hem desteği veren hem de desteği alan açısından pozitif dönüşleri oluyor. Dini ya da manevi müdahalelerin, bir bireyin hastalığı ve sosyal desteği kabul etmede ve hastalığın sonuçlarını etkileyebilecek inancı teşvik etmede rolü olduğuna inanılıyor. Manevi destek, tıbbi bakımın bir parçası olarak hastaların dininin veya maneviyatının hastalıktaki rolünü kabul etmekte; özellikle yaşlılık, kronik hastalık veya travmatik bir olay sebebiyle bakıma muhtaç durumdaki bireylere yönelik yardım hizmetlerini kapsıyor. Bir diğer deyişle manevi destek manevi gereksinimlerin uygun planlamalarla karşılanmasını ve sürdürülmesini ifade ediyor. Hastalıkla mücadelede stresli zamanlarla başa çıkmalarına yardımcı olan bir süreçte; manevi başa çıkma, bir bireyin yaşamın stres faktörleriyle başa çıkmak için belirli dini veya manevi inançlarla ve davranışlarla destekleniyor. Dua, dini telkin ve ruhsal konularda konuşma yaygın olarak tercih edilen manevi destek uygulamaları vatandaşlardan beğeni alıyor. (Esra Oğuzkağan Özkan)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

GÖZLER

Güner ERBAY
Yayın: 07.09.2024 13:59
A+ A-

Bu sabah
Bulutlar gelmiş göğe
Akıtacaklar damlalarını
Sulayacaklar yeri belli !
Nemlenen toprak,
Diplerinde filizlenip,
Yüzeyini yararak,
Göğe neler neler sunacak ?
Görürüz her günümüzde bunu biz,
Toprağa bakarsak !
Öyleyse,
Gözlerimizden akan yaşlar,
Nereyi sular?
Neremizi nemlendirir?
Nemlenen yerin dibinde,
Ne filizlenir?
Ruhu mu sular?
Her damla ona mı akar?
Orada hangi tohumu ıslatıp?
Kabuğunu yumuşatır.
Ve yumuşayan yarılıp
Bir filiz yükselir!
Bu filizin adı nedir ?
Sevgi midir ?
Ruhda sevgiden başka
Bir şey var mıdır?
Tüm evren
Aşk ile yaratılmış derler
Aşk ile yaratılanı bize gösterip görenin,
Onu sulayıp büyüten olması,
Manidar değil midir?
Hakikat, hakikat dedikleri,
Nedir?
Bu mudur?
Dyt. Güner Erbay

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331