Medipol öğrencilerinin geliştirdiği yerli sperm analizi yazılımına TEKNOFEST’te birincilik

Anadolu Ajansı
Yayın Tarihi: 08.10.2024 00:45
A+ A-

İSTANBUL (AA) – İstanbul Medipol Üniversitesi Uluslararası Tıp Fakültesi öğrencileri, erkeklerde kısırlık tanısında kullanılacak yerli yapay zeka tabanlı sperm analiz yazılımıyla TEKNOFEST Adana'da sağlık kategorisinde birincilik kazandı.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, TEKNOFEST 2024 kapsamında düzenlenen “2242 Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Yarışması”nın final değerlendirme sonuçları açıklandı. İstanbul Medipol Üniversitesi Uluslararası Tıp Fakültesi 5. sınıf öğrencileri Hacı Burhanettin Yıldırım, Mustafa Salih Gücez ve Mehmet Berke İşler tarafından geliştirilen yazılım, “Sağlık Kategorisi”nde birincilik ödülü kazandı.

Yarışmaya “Long Live the Sperm” takım adıyla katılan öğrencilerin danışmanlığını İstanbul Medipol Üniversitesi Uluslararası Tıp Fakültesi Histoloji ve Embriyoloji Anabilim Dalı Bölüm Başkanı Doç. Dr. Seda Karabulut ile Mühendislik ve Doğa Bilimleri Fakültesi Bilgisayar Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Reda AlHajj üstlendi.

Bilgisayar Mühendisliği Bölümünde de çift ana dal yapan öğrencilerin geliştirdiği multisipliner çalışma “Bilgisayar Destekli Sperm Analizi” olarak nitelendiriliyor. Yazılım sayesinde spermin 3 temel parametresi olarak kabul edilen yoğunluk, morfoloji ve hareketlilik hem otomatik olarak hem daha hızlı tespit edilebiliyor.

– “Çalışmamızın patent başvurusunu yaptık”

Öğrencilerden Mehmet Berke İşler, projedeki en büyük motivasyonlarının, Türkiye'de bu alanda daha önce benzer bir çalışmanın yapılmamış olması olduğunu belirterek, “Şu anda Türkiye'de kasa olarak nitelendirdiğimiz 'Bilgisayar Destekli Sperm Analizi' sistemi bulunmuyor ve ihtiyaç duyulduğunda bu yazılım yurt dışından temin ediliyor. Bu yazılımı daha da geliştirerek ülkemize katma değer sağlamayı amaçlıyoruz.” ifadelerini kullandı.

Projede yer alan Mustafa Gücez de hedeflerinin tüp bebek merkezleri ve sperm analizi kullanılan tüm alanlarda erkeklerde kısırlığı tespit edebilecek bir tanı yöntemi geliştirmek olduğunu aktardı.

Modellerini optimize ederek laboratuvarlardan daha fazla veri elde etmemiz gerektiğini vurgulayan Gücez, “Topladığımız bu verilerle modelimizi eğitmek istiyoruz. Çalışmamızın patent başvurusunu yaptık. Sistem tamamen optimize olduktan ve doğruluk oranları yükseldikten sonra patenti ürüne dönüştürerek sağlık kuruluşlarıyla buluşturmak istiyoruz.” değerlendirmesinde bulundu.

Hacı Burhanettin Yıldırım da multidisipliner yaklaşımların yenilikçi çözümler sunmadaki önemine dikkati çekerek, embriyoloji laboratuvarında uzun süre çalışma ve gözlem yapma şansları olduğunu bildirdi.

Yıldırım, sperm analizinin, laboratuvarlarda mikroskop altında görüntülerin kişiler tarafından incelenmesiyle yapılan bir işlem olduğunu anlatarak, şu bilgileri paylaştı:

“Bu işlem kişiye bağlı olarak değişebilen sonuçlara sahip. Bizim yenilik olarak ortaya koyduğumuz çalışma bu işlemin hem objektif değerlendirilmesini hem yapay zeka aracılığıyla daha hızlı gerçekleşmesini sağlıyor. Multidisipliner çalışma sayesinde geliştirdiğimiz yazılım, bu süreci tamamen otomatik hale getiriyor. Yazılımımızın doğruluk oranları da yüksek. Proje yapay zeka üzerine olduğu için yapay zekanın farklı modellerinden faydalandık. Özellikle son dönemde ortaya çıkan yazılımları kullandık.”

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

İSTANBUL (AA) – Medicana Bahçelievler Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuna Pehlivanoğlu, çocuk ve gençlerde büyümeyi engellemeden eğriliğin düzeltilebildiği ipli kifoz ameliyatı hakkında bilgiler verdi.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, omurganın anormal bir şekilde öne doğru eğilmesi durumu olan kifoz, estetik kaygıların yanı sıra ileri vakalarda ciddi sağlık sorunlarına da yol açabiliyor. İpli kifoz ameliyatı, idiyopatik kifoz (Scheuermann hastalığı/omurganın öne eğilmesi) tanısı olan ve eğrilik derecesi ilerleyen çocuk ve genç erişkinlere uygulanan yeni bir cerrahi tedavi yöntemi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Doç. Dr. Tuna Pehlivanoğlu, ipli kifoz cerrahisinin büyüme potansiyeli bulunan ve eğriliği esnek olan hastalara, kifozun derecesi, hastanın yaşı ve eğriliğin yeri göz önüne alınarak uygulandığını belirtti.

Pehlivanoğlu, ipli kifoz ameliyatının nasıl yapıldığına değinerek, “Bu ameliyatta eğriliğin olduğu omurlara, bir omura konulup bir omur boş bırakılarak vidalar yerleştirilir. Bu vidaların arasına polietilen esnek bir bant (ip) yerleştirilip gerdirilerek eğrilik düzeltilir ve omurganın doğru şekilde hizalanması sağlanır. Daha az vida kullanılarak hem vida konulan seviye kısaltılır, hem de daha az omura implant yerleştirilerek hareket korunur.” açıklamalarında bulundu.

İşlemin klasik cerrahide olduğu gibi sırtın ortasına yapılan büyük bir kesiden, kasları omurgadan ayırarak değil, daha küçük bir kesi ile omurgaya yapışan kasları kesmeden uygulandığını ifade eden Pehlivanoğlu, “Bu sayede ameliyat sonrası yara iyileşmesi çok daha hızlı olurken, ameliyata bağlı gelişecek yara izi de çok daha küçük boyutta olmaktadır. İpli kifoz ameliyatı, diğerlerine kıyasla daha konforlu ve avantajlı bir yöntemdir.” değerlendirmesinde bulundu.

– “Hastaya çok daha fazla konfor ve hareket özgürlüğü sağlanır”

Pehlivanoğlu, füzyon ameliyatının aksine, ipli kifoz ameliyat sonrası hastanın omurgasının büyümeye devam ettiğini vurgulayarak, şu bilgileri verdi:

“Omurgadaki eğrilik, hem sistemin düzeltici etkisiyle hem de hastanın büyümesiyle birlikte düzelmeye devam eder. Aynı zamanda hasta hareket kabiliyetini ve büyüme potansiyelini kaybetmez. Omurga, kullanılan materyalin esnek yapısı sayesinde bükülebilmeye ve hareket etmeye devam eder. Bu durum da hastaya çok daha fazla konfor ve hareket özgürlüğü sağlar. Bu teknik, kifoza bağlı olarak gelişen omurların kamalaşmasını ve şekil bozukluğunu da düzelterek hastanın anatomisini olması gerektiği normal şekline getirebilir.”

İpli kifoz ameliyatının klasik cerrahiden (füzyon) farkını ve sunduğu avantajları sıralayan Pehlivanoğlu, şunları kaydetti:

“İpli kifoz ameliyatı, hastanın büyümeye devam etmesine izin verir. Füzyon cerrahisi gibi büyümeyi durdurmaz. Omurga hareketini ve esnekliğini korur. Hastanın hayat kalitesini arttırır. Profesyonel sorcuların, spora geri dönüşünü sağlar. Füzyon ameliyatındaki gibi hareketsiz bir omurga yaratmaz. Daha minimal bir cerrahidir. Füzyondan daha ufak bir kesiden, omurgaya hareket kazandıran kasları kesmeden uygulanır. Daha az cerrahi implant (vida, çubuk) kullanılır. İskelet gelişiminin tamamlanmasından önce uygulanabilir. Füzyon gibi, hastanın yaşının ilerlemesi beklenmez ve böylece eğriliğin ilerlemesinin önüne geçilir. Daha az kan kaybı ve daha az enfeksiyon riski barındırır. Çoğu hasta için tek seferlik bir cerrahi işlem gerektirir.”

Ameliyatın ardından yatış süresinin kısa olduğunu aktaran Pehlivanoğlu, hastaların 4-5 gün sonunda taburcu olduğunu, iki hafta sonunda ise dikişlerin alındığı bildirdi.

Nöbetçi Eczaneler

Büşra Eczanesi
Adres

Beşbinevler Mahallesi, Şahin Tepesi No:18/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-0777

Öztürk Eczanesi
Adres

Sırınevler Mahallesi Alparslan Caddesi No:2/A Karabük

Telefon

(370) 415-5557

Safran Eczanesi
Adres

Atatürk Mahallesi, Akter Sokak Devrim Sitesi C Blok No:6/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-8262

Eskipazar Eczanesi
Adres

Merkez Mahallesi, Cami Caddesi, No:16 Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-3737

Yeni Zümrüt Eczanesi
Adres

İsmetpaşa Mahallesi, Doruk Sokak, No:8/B Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4500

Tuğba Eczanesi
Adres

Hükümet Caddesi No:71/B Eflani / Karabük

Telefon

(370) 461-2427