Medipol Sağlık Grubu’ndan çocuklara kırtasiye malzemesi seçen ebeveynlere öneriler

Anadolu Ajansı
Yayın: 02.09.2024 12:45
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Medipol Sağlık Grubu'ndan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğretim Üyesi Mine Başıbüyük, bazı kırtasiye malzemelerinde fitalat, benzen, kurşun gibi zararlı maddelerin bulunduğunu ve bu maddelerin çocuk sağlığını olumsuz etkileyebileceğini belirtti.

Hastaneden yapılan açıklamaya göre, okulların açılmasına sayılı günler kala, aileler çocukları için gerekli kırtasiye malzemelerini temin etmeye başladı. Ancak alışveriş sürecinde dikkat edilmesi gereken önemli sağlık riskleri bulunuyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Dr. Öğretim Üyesi Mine Başıbüyük, kırtasiye alışverişi yapan ailelere, çocukların sağlığını korumak için nelere dikkat etmesi gerektiği konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Başıbüyük, “Kırtasiye malzemelerinde bulunan fitalat, benzen, kurşun gibi zararlı maddeler, çocukların sağlığı üzerinde ciddi olumsuz etkiler yaratabilir. Bu toksik maddeler hormonal bozukluklara, kanserojen etkiye ve sinir sisteminde ciddi sorunlara yol açabilir. Özellikle kalemler, boya kalemleri, yapıştırıcılar, silgi ve kaplamalı ürünlerde, CE işareti veya EN71 güvenlik standartlarına sahip ürünleri tercih etmek, riskleri azaltır. Yine suluk ve kalem kutusu gibi plastik ürünlerde fitalat ve BisfenolA (BPA) gibi kimyasalların bulunmaması gerekir, çünkü bu maddeler de hormon bozukluklarına ve diğer sağlık sorunlarına yol açabilir.” ifadelerini kullandı.

– “Alerjik reaksiyonlara yol açabilir”

Kırtasiye malzemelerinin bazılarında parfüm, renkli boyalar gibi alerjik reaksiyonlara sebep olabilecek maddeler bulunabileceğine işaret eden Başıbüyük, çocukların cilt sağlığını korumak için hipoalerjenik ve dermatolojik olarak test edilmiş ürünlerin tercih edilmesi gerektiğine değindi.

Küçük çocuklar için kırtasiye ürünleri seçerken yaşa uygunluğa dikkat edilmesi gerektiğini belirten Başıbüyük, şunları kaydetti:

“Küçük parçalar içeren kırtasiye malzemeleri, küçük çocuklar için boğulma tehlikesi yaratabilir. Bu nedenle, yaş grubuna uygun ürünler tercih edilmeli. Ürün ambalajlarındaki yaş grubu önerilerine dikkat edilmeli. Çocukların kullanacağı sırt çantaları, kalemlikler ve çalışma masaları gibi ürünlerin ergonomik olması, özellikle omurga sağlığı açısından büyük önem taşır. Çantanın ağırlığının çocuğun kilosunun yüzde 10'undan fazla olmaması ve çocuğun sırtına tam oturması gerekli. Ağır çantalar, yanlış taşınan sırt çantaları veya ergonomik olmayan çalışma ortamları, çocukların duruş bozukluklarına, uzun vadede omurga ve iskelet sistemi sorunlarına yol açabilir.”

– “Çevre dostu ürünleri tercih edin”

Ürünlerin kolay kullanıma sahip olması gerektiğinin altını çizen Başıbüyük, kırtasiye malzemelerinin ergonomik tasarıma sahip olmasının, özellikle uzun süreli kullanımlarda el ve bilek sağlığı açısından önemli olduğunu, kalemlerin kalınlığı, silgilerin yumuşaklığı ve diğer malzemelerin kolay taşınabilir olması gibi özelliklere dikkat edilmesi gerektiğini belirtti.

Çocuklara çevre bilinci kazandırmak amacıyla geri dönüştürülebilir veya biyolojik olarak parçalanabilen malzemelerden yapılmış kırtasiye ürünlerine yönelmek gerektiğini kaydeden Başıbüyük, “Çocuklara çevre bilinci kazandırmak amacıyla, geri dönüştürülebilir veya biyolojik olarak parçalanabilen malzemelerden yapılmış kırtasiye ürünleri; kağıtta ise FSC (Forest StewardshipCouncil) sertifikalı ürünler tercih edilebilir. Ayrıca, bu malzemelerin genellikle daha az kimyasal içerdiği ve çocukların sağlığına daha az zarar verdiği unutulmamalıdır.” değerlendirmesinde bulundu.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

KBÜ akademisyeninin belgeseli Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde finalde

Anadolu Ajansı
Yayın: 08.09.2024 13:05
A+ A-

Karabük Üniversitesi (KBÜ) Safranbolu Türker İnanoğlu İletişim Fakültesi Dr. Öğretim Üyesi Musa Ak’ın, Kırıkkale Meslek Yüksekokulu Öğretim Görevlisi Hasan Basri Özdemir ile yönetmenliğini yaptığı “Bir Orkestranın İzinde” belgeseli, Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali’nde finalist oldu.

KBÜ’den yapılan açıklamaya göre, festivalde bu yıl “Ulusal Belgesel Film Yarışması” kategorisinde yer alan “Bir Orkestranın İzinde” belgeseli değerlendirme sürecinden geçerek finalde yarışma hakkı kazandı.

Türkiye’nin ilk kızlar orkestrasının 1968’de kuruluşunu ve hikayesini ele alan belgesel, orkestranın müzik dünyasına katkılarını etkileyici anlatımla izleyiciye sunuyor.

KBÜ Rektörü Prof. Dr. Fatih Kırışık, Musa Ak ve ekibini tebrik ederek, “Bu başarı, üniversitemizin akademik ve sanatsal alandaki gücünü bir kez daha göstermektedir. Karabük Üniversitesi hem bilimde hem de sanatta topluma değer katmaya devam edecektir” ifadelerini kullandı.

Nöbetçi Eczaneler

Asuman Eczanesi
Adres

Fevzi Fırat Caddesi, No:51/A Merkez / Karabük

Telefon

(370) 413-1373

Beşbinevler Eczanesi
Adres

Beşbinevler 75. Yıl Mahallesi, 70. Sokak No:39 Merkez / Karabük

Telefon

(370) 433-1527

Dilek Eczanesi
Adres

Esentepe Mahallesi, İncekaya Caddesi, Sultan Çayırı Evleri No:78/B Safranbolu / Karabük

Telefon

(370) 712-5434

Mutlu Eczanesi
Adres

Orta Sokak No:7/B Eskipazar / Karabük

Telefon

(370) 818-1124

Gökçe Eczanesi
Adres

İnönü Caddesi No:2 Yenice / Karabük

Telefon

(370) 766-4455

Gülşen Eczanesi
Adres

Candaroğlu Mahallesi, Hastane Caddesi, No:7 Karabük-Eflani

Telefon

(370) 461-2331