Mevsim değişiklikleri arıcılığı olumsuz etkiliyor

Mevsim değişiklikleri arıcılığı olumsuz etkiliyor

Yayın: 28.03.2024 10:26
Paylaş:
A+ A-

Eskişehir İli Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Bünyamin Yiğit, bölgede yaşanan sıcak ve soğuk hava değişimlerinin arıcılığı ve bal üretimini olumsuz etkilediğini söyledi.

Eskişehir’de son haftalarda yaşanan hava değişimlerinin arıcılık ve bal üretimi faaliyetlerine yönelik etkilerini değerlendiren Yiğit, Eskişehir civarında yaşayan arıların bal üretimini en çok etkileyen unsurun değişen yaz ve kış şartları olduğunu vurguladı.

Eskişehir’de yıllık toplam 108 ton civarında bal üretildiğini aktaran Bünyamin Yiğit, bu üretimin daha çok Mihalıççık, Bozdağ gibi çevre ilçelerden elde edildiğini kaydetti. İlçelerde ova balı, yayla balı, çiçek balı, ayçiçeği balı olmak üzere yaklaşık 4 çeşit bal üretildiğini belirten Yiğit, merkez ilçelerde ise sadece sedir balı üretildiğini söyledi.

Eskişehir’in genel olarak soğuk bir iklime sahip olduğuna değinen Yiğit, bahar aylarına kadar arıların geliştirilmeleri gerektiğini söyledi. Yiğit, arıların kendilerini mevsim değişikliklerine uyarlayabildiklerini, ancak kış ve yaz dengesinin ömürlerini kısalttığı vurguladı.

Kısalan arı ömrünün bal üretimini olumsuz etkileyeceğine işaret eden Yiğit, şöyle konuştu:

“Kışın olması gerekiyor. Bizim arılarımız her sene burada kış olduğunu biliyordu fakat bu sene kış olmadı. Kış olmadığı için arılar devamlı çalıştı. Çalışan arının ömrü 42, en fazla 45 gündür. Kış günü arılar çalışmazlar, kovanın içinde bir salkım oluştururlar. Çalışmadıkları için bu salkımda durarak ömürlerini 6 ila 8 aya kadar uzatırlar. Ancak sıcaklıklardan dolayı arılar yaz günüymüş gibi çalıştılar. Çalıştıkları için dışarı uçtular ancak dışarıda alabilecekleri bir nektar yoktu, bundan dolayı kovanlarının içerisindekileri tükettiler. Yani normalde bahar aylarında tükenmesi gereken bal veya polenler şu an tükenmiş durumda. Dolayısıyla ömürleri 42 güne düştü, bu durumda arı kayıpları yaşanması çok doğal.”

Yiğit, mevcut koşullara rağmen şurup ve ek takviyelerle arıların bahara hazırlanabileceğini sözlerine ekledi. (AA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Ford Otosan “Lojistik Servis Sağlayıcıları Sürdürülebilirlik Manifestosu”nu paylaştı

Anadolu Ajansı
Yayın: 27.04.2024 16:00
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Ford Otosan “Gelecek Şimdi” vizyonu ile ortaya koyduğu uzun dönemli sürdürülebilirlik hedefleri doğrultusunda malzeme tedarikçilerinin ardından lojistik servis sağlayıcıları ile de sürdürülebilirlik manifestosunu açıkladı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre “Gelecek Şimdi” vizyonu doğrultusunda sürdürülebilirlik alanında iş ortaklarıyla çalışma hedefiyle faaliyetlerini sürdüren Ford Otosan, değer zincirini şekillendirecek bir adıma daha imza attı ve Lojistik Sürdürülebilirlik Konferansı'nda “Lojistik Servis Sağlayıcıları Sürdürülebilirlik Manifestosu” nu paylaştı.

Operasyonlarında 2035 yılına kadar karbon nötr hedefiyle ilerleyen Ford Otosan bu manifesto ile yol haritasını netleştirdi. Yol haritası, lojistik süreçlerinde yer alan paydaşların Ford Otosan’ın çevresel, sosyal ve yönetişim ilkeleriyle uyumlu bir şekilde çalışmasını, performanslarının izlenmesini ve kendilerini geliştirmek adına aksiyon almalarını hedefliyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Ford Otosan Malzeme Planlama ve Lojistik Lideri Onur Sarıkaya, Otomotiv sektörünü şekillendirmeye odaklanan vizyonları doğrultusunda hareket ettiklerini belirterek, “Sürdürülebilir bir geleceği inşa etmeye kararlı olduğumuzu 'Lojistik Servis Sağlayıcıları Sürdürülebilirlik Manifestosu' ile bir kez daha vurguluyoruz. Bu manifesto, Ford Otosan'ın sürdürülebilirlik, inovasyon ve sorumlu iş uygulamaları değerlerini çok iyi yansıtıyor. Sürdürülebilirlik alanında paydaşlarımızla iş birliği yapmaya ve geleceğimizi şekillendirmeye devam edeceğiz” açıklamalarında bulundu.

Ford Otosan'ın Lojistik Servis Sağlayıcıları Sürdürülebilirlik Manifestosu, Türkiye otomotiv sektöründe lojistik zincirinde sürdürülebilirlik ve karbon nötr olma ile ilgili hayata geçirilen öncü bir proje olarak öne çıkıyor.

Manifesto geri kazanılmış malzeme ve enerji kaynakları kullanımını artıracak tasarım, faaliyetler ve raporlamalarda bulunmak; açık, adil, şiddetsiz iletişimi teşvik etmek; tüm iş, eylem ve işlemlerde “Ford Otosan Çalışma İlkeleri” ve “Etik Kuralları ile Tedarik Zinciri Uyum Politikası'na uygun hareket etmek gibi Taahhütler barındırıyor.

2022 yılında Bilim Temelli Hedefler Girişimine 2050 yılında net sıfır olma taahhüdünü vererek, Tedarikçi Sürdürülebilirlik Manifestosu'nu da 2023'te yayımlayan Ford Otosan, sürdürülebilirliği tedarikçi seçiminde bir kriter olarak belirlemişti. Bu doğrultuda kritik ürün gruplarını üreten tedarikçilerle iş birliği yaparak “Karbon Nötr Yol Haritası”nı oluşturmuştu.

Ford Otosan, sürdürülebilirlik performansı sonucunda uluslararası derecelendirme kuruluşu S&P Global tarafından hazırlanan ve önemli bir referans noktası olan 2024 Küresel Sürdürülebilirlik Yıllığı'na girmeye hak kazanan ilk Türk otomotiv şirketi konumunda bulunuyor.