NASA’nın Bennu asteroidine gönderdiği araçtan gelen örneklerde tanımlanamayan toz bulundu

NASA’nın Bennu asteroidine gönderdiği araçtan gelen örneklerde tanımlanamayan toz bulundu

Yayın: 28.09.2023 14:05
Paylaş:
A+ A-

ABD Havacılık ve Uzay Ajansının (NASA) uzay aracı Osiris-Rex’in Bennu isimli asteroitten aldığı moloz örneklerinin bulunduğu kapsülde ne olduğu henüz tespit edilemeyen siyah renkli toz bulunmasının ardından araştırmalar durduruldu.

Daily Mail gazetesinin haberine göre, Dünya’ya dönen Osiris-Rex isimli uzay aracının getirdiği asteroit örnekleri bilim insanlarınca araştırılmaya başlandı.

Haberde, NASA’nın, Bennu’dan gelen örneklerin bulunduğu kapsülün iç kısmında siyah renkli tanımlanamayan toz tespit etmesinin ardından araştırmaları durdurmak zorunda kaldığı kaydedildi.

Tozun, asteroidinden gelen bir madde olup olmadığını belirlemek için analizden geçirileceği bilgisi verilirken, araştırmaların da analizin ardından devam etmesi bekleniyor.

Örneklerin, bilim insanlarının Dünya’nın ve yaşamın nasıl oluştuğunu daha iyi anlamalarına yardımcı olacağı belirtiliyor.

Osiris-Rex, 24 Eylül’de, örnek kapsülünü 100 bin kilometre uzaklıktan bırakmış ve kapsül 4 saat sonra paraşütle Utah Çölü’ne iniş yapmıştı.

Örnekler inceleme için NASA’nın Houston’daki Johnson Uzay Merkezi’ne götürülmüştü.

Bennu asteroidi

Dünya’dan 81 milyon kilometre uzaklıkta Güneş’in yörüngesinde dönen ve Empire State Binası büyüklüğünde olan Bennu’nun çok daha büyük bir asteroidin kırılmış parçası olduğuna inanılıyor.

Bennu’nun 2182 yılında Dünya’ya tehlikeli bir şekilde yaklaşması bekleniyor.

Bennu asteroidi çalışmasının liderliğini yapan Arizona Üniversitesinden Dante Lauretta, Osiris-Rex’in topladığı verilerin asteroidi saptırma çabasına yardımcı olacağını düşündüklerini söyledi.

NASA’nın Florida’daki Cape Canaveral Uzay Üssü’nden 2016’da uzaya gönderilen ve 2018’de Bennu asteroidine ulaşan Osiris-Rex, Bennu’nun karbon bakımından zengin olan karanlık yüzeyinden moloz parçaları toplamasının ardından 2021’de 178 milyon mil (yaklaşık 286 milyon kilometre) mesafeden dünyaya dönüş için yola çıkmıştı. (AA)

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Yeni Opel Grandland’in dünya prömiyeri Eisenach Fabrikası’nda kutlandı

Anadolu Ajansı
Yayın: 13.05.2024 08:24
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Opel, SUV'daki amiral gemisi yeni Grandland'in dünya prömiyerini, üretiminin yapıldığı Türingiya'da bulunan Eisenach fabrikasında kutladı.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Yeni Opel Grandland, hybrid modellere ek olarak ilk kez tamamen elektrikli, emisyonsuz bir model olarak üretim hattından çıkacak.

Yeni SUV, elektrikli modeller için özel olarak tasarlanan ve Eisenach'ta kullanılan son teknoloji ürünü STLA Medium platformu üzerinde tasarlanan ilk Opel modeli olarak dikkati çekiyor.

– Eisenach fabrikasına “elektrik santraline” dönüşüm için 130 milyon avroluk yatırım yapıldı

Opel, 1992'de açılan ve her geçen gün gelişen Eisenach fabrikasına gelecekteki elektrikli modellerin üretimi kapsamında 130 milyon avro yatırım yaptı. Bu yatırım üretimde önemli değişiklikler sağladı.

Gövde atölyesinde ve son montajda hem çoklu enerji platformu hem de STLA Medium platformu üzerinde tasarlanan otomobillerin üretilmesine olanak sağlayan modifikasyonlar gerçekleştirildi.

Ayrıca tüm tesisteki konveyör sistemi uyumlu hale getirildi ve güçlendirildi. Gövde atölyesi tamamen otomatik hale getirildi ve detaylı denetim için çeşitli alanlara son teknolojiye sahip birçok kamera sistemi kuruldu.

Ayrıca Elektrikli Grandland'in batarya paketlerinin tesiste monte edilmesini sağlayan yeni bir batarya atölyesi de kuruldu.

Eisenach fabrikası elektrik ihtiyacı için kendi güneş enerjisi parkını inşa etmeyi planlıyor. Bu enerji parkıyla beraber tesis için yaklaşık 14 hektarlık bir alanda fotovoltaik paneller kullanılarak yeşil elektrik üretilecek.

20 megavatlık fotovoltaik parkın yanı sıra 1,5 megavatlık bir ısı pompası da gelecekte tesisin ısı tedarikini destekleyecek.

Yenilenebilir enerjilere kademeli olarak geçiş yapılması, tesisin geleceğe hazırlıklı bir konuma ulaşmasına katkı sağlıyor.

Şirketin her alanda karbon emisyonunu sürekli ve tutarlı şekilde azaltma stratejisine uygun olarak, Türingiya bölgesindeki tedarik zinciri de yeniden düzenlenerek uyumlu hale getirildi.

Gelecekte yeni Opel Grandland'in Deutsche Bahn ile demir yolu bağlantıları üzerinden taşınarak müşterilere ulaştırılması planlanıyor. Böylelikle özellikle Türkiye ve İngiltere gibi uzun mesafeli sevkiyatlar demir yoluyla gerçekleştirilecek.

Açıklamada kutlamadaki görüşlerine yer verilen Opel Üst Yöneticisi (CEO) Florian Huettl, Yeni Opel Grandland'in baştan aşağı Almanya'da üretildiğini belirtti.

Huettl, modelin yalnızca Eisenach'taki üretim hattından çıkacağını kaydederek, şu ifadeleri kullandı:

“Bu amaçla geçtiğimiz birkaç ay içinde fabrikayı gerçek bir 'elektrik santraline' dönüştürdük. Burada bir batarya atölyesi ve en iyi SUV'umuzun ortak bir üretim hattında tüm motor çeşitlerinde tamamen esnek olduğu bir üretim tesisi oluşturduk. İlk kez tamamen elektrikli olarak sunulacak olan yeni Grandland, elektrikli otomobil yelpazemizi daha da genişletecek. Bunun başlangıç sinyalini bugün burada veriyoruz.”

Eisenach fabrikası Genel Müdürü Jörg Escher de Eisenach ekibinin, otomotiv dönüşümü alanında büyük bir mücadeleyi birlikte üstlenerek bunu olağanüstü bir kararlılıkla uyguladığını vurguladı.

Escher, Yeni Grandland'in en başından itibaren müşterilere Eisenach'ın iyi bilinen üst düzey kalitesiyle ulaşacağına emin olduğunu anlattı.