NASIL BİR KARABÜK.!

NASIL BİR KARABÜK.!

Yayın: 16.11.2015 08:32
Paylaş:
A+ A-

Bazı kentler/şehirler vardır…
Tarihin imbiğinden gelen/akan süreç onları inşa etmiştir.
İstanbul,İzmir,Ankara,Kayseri,Bursa,Konya gibi Anadolu’da birçok şehirde bu tarihsel derinliği görmeniz olanaklıdır.
Bu şehirlerin bizlere anlatacak mühim bir olayları vardır.
Bu olayların birçoğunda ders niteliği taşıyan anlamlar vardır.
Karabük’ün yakın zamana kadar hiçbir zaman böyle bir tarihsel özelliği olmamıştır.
O’nun tarihle ilgisi endüstrileşme ile gelişmelerden kaynaklanır.
Sahiden…
3 Nisan 1937 nedir?
İşte bu sorunun görünürdeki yanıtını oluşturur.
Karabük’ün kuruluş tarihi.
Bu tarihin bizlere anlatmaya çalıştığı başka bir durum söz konusu değildir.
O halde…
Karabük’ün kuruluşunda bir hikmet söz konusudur.
Nedir bu husus ?
Endüstrileşme…
Sanayileşme ihtiyacı.
Siyasi zaferleri ekonomik zaferlerle taçlandırma düşüncesi.
İşte Karabük’ün kuruluşunun asaletli durum budur.
Cumhuriyet tarihimiz açısından Karabük büyük bir hayalin ürünü olarak kuruldu.
O hayal Türk modernleşmesi ve çağdaşlaşmasının lokomotifi olmaktan başka bir anlam taşımıyordu.
Ancak bu özel mana Karabük örneğinde amacına ulaşamadı.
Karabük ülküsü farklılaşan koşullara göre değişik anlamlar kazandı.
Devletçi ekonomiden liberal ekonomiye geçiş sürecinde Karabük hastalandı.
O gündür,bu gündür hastalık devam etmekte tedavi açısından farklı yöntemlere başvurulmakta,arayış devam etmektedir.
Karabük hayali…
İnsanı gururlandıracak büyük bir ülkünün hayata geçirilmesi,kalkınma hamlesinin yurt sathına yayılma düşüncesidir.
İnsan yakın tarihe bakınca donup kalıyor.
Neden mi?
Şimdilerde heyecan,o coşku nerede.?
Bize ne olmuş böyle.!
Üreten nesil tarih olmuş.
Yerine süper market ve AVM çılgınlığı tüketen bir kitle ortaya çıkarmış.
İthal mallarının gözbebeği durumundaki dijital endüstri en büyük besin kaynağımız olmuş.
Bunun sonu ne olacak.?
Bilen yok.
İnsan bunları görünce Karabük hayalinin anlamını geçmişe bakarak daha iyi kavrıyor.
Yakın geçmişe baktığınızda ana felsefenin değiştiğini görüyorsunuz.
Bunun Karabük’ü kuran ve ona hayat veren düşünce,hayal ve ülküyle hiçbir ilgisi olmadığını rahatlıkla görebiliyorsunuz….
Dünya değişiyor.
Dünyayı değiştirenler tarihe kendilerine göre yeniden şekil veriyorlar.
İyi de…
Bu sürece biz nasıl karşılık veriyoruz…
Hiç düşündünüz mü?

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

CHP Türkiye’de tavan, Karabük’te dip yaptı!

Yayın: 25.04.2024 15:23
Paylaş:
A+ A-

Karabük’te 31 Mart yerel seçimlerinde hayal kırıklığı yaşayan CHP’de derin sessizlik sürüyor. Türkiye genelinde büyük çıkış yaparak 1. Parti olan CHP’nin Karabük’te Belediye Başkan adayı Bayram Karadağ ile 6 bin 770 oy alarak 4. Parti olması adeta ‘Herkes Mersin’e giderken Karabük’teki CHP’liler tersine gitmiş” dedirtti.

RAKAMLAR YALAN SÖYLEMEZ

Son 3 yerel seçimde 2009’da Bayram Karadağ’ın İl Başkanı olduğu dönemde CHP’nin Belediye Başkan adayı olan Refah Partili ve DYP’li Enver Tümen MHP; AK Parti, DYP ve Saadet Partisi adaylarının ardından 4. Parti olarak 4 bin 27 oy alabilmişti. 2014’teki seçimlerde de yine İl Başkanı olan Bayram Karadağ bu defa Liberal Demokrat Parti ve Türkiye Değim Hareketi’nde İl başkanlığı görevlerinde bulunan Erdal Demir’le yola çıkmış ve MHP, AK Parti ve Saadet Partisi Belediye başkan adaylarının ardından 3. Olabilmişti. CHP 2014’te 1738 oy alarak tarihinin en düşük seviyelerine gerilemişti. 2019’da Abdullah Çakır’ın İl Başkanı olduğu seçim döneminde, dönemim Merkez İlçe Başkanı Mehmet Durum istifa ederek Belediye Başkan adayı olmuş, ancak ilerleyen günlerde, adaylıktan çekilerek İYİ Parti ile yapılan ittifakın ortak adayı olarak Dursun Altıparmak gösterilmişti. 11 bin 550 oy alan Altıparmak MHP ve AK Parti’nin ardından 3. olmuştu.

31 MART TAM BİR FİYASKO OLDU

CHP eski il başkanlarından, 2023’te yapılan 14 Mayıs seçimlerinin 3. sıra milletvekili adayı olan Bayram Karadağ 31 Mart seçimlerinde AK Parti’nin 20 bini, MHP’nin 16 bini geçtiği, ilk defa yerel seçime giren Yeniden Refah Partisi’nin 14 bini zorladığı seçimde 6 bin 770 oy alarak bir kez daha partisine tarihi hüsran yaşattı.

SÜREÇ İYİ YÖNETİLEMEDİ

Karadağ, aday adaylığı için başvuru yaptığı 8 Aralık tarihinden tam 27 gün sonra (bu esnada ilçe adayları ilan edilmişti) DEVA Partisi eski il başkanı Yusuf Aydın aday adaylığı başvurusu yapmış, dikkatler bir anda bu isim üzerine yoğunlaşmıştı. Aydın’ın 5 Ocak’taki başvurusundan 1 hafta sonra bu defa MHP kökenli İYİ parti milletvekili 2. sıra adaylığından çekilen İsmail Yalav başvuruda bulundu. Yalav’ın başvuru yapması ile birlikte CHP’de dengeler tamamen değişirken son gün Karabük basını CHP adayı olarak Yalav’ı gösterdi. Ancak CHP MYK’sından Yalav ismi çıkarken Parti Meclisi (PM)’de son dakika gelişmesi yaşandı ve Bayram Karadağ ismi Karabük Belediye Başkan adayı olarak ilan edildi.

LİSTE KRİZİ DAMGA VURDU

Tarihinde üst üste 2. defa Milletvekili çıkaran ve son seçimlerde yukarı yönlü ivme gösteren CHP’de Karabük seçim tarihinde bir ilk yaşandı ve YSK’nın belirlediği seçim takvimine göre 20 Şubat’ta teslim edilmesi gereken Belediye Meclis ve il genel meclisi aday listeleri vaktinden sonra ve eksik olarak bildirildi. Bu yüzden kısa süreli seçime katılamama riski yaşayan CHP, olağanüstü toplanan İl seçim Kurulu kararı ile seçime katılabilmişti.

26 OCAK’TA ADAY OLDU 4 MART’TA İZNE ÇIKTI

31 Mart seçimlerinde CHP açısından dikkat çeken bir diğer hususta 26 Ocak’ta adaylığı açıklanan Bayram Karadağ’ın işçi olarak çalıştığı Kardemir’den tam 28 gün sonra 4 Mart tarihinde izin alması oldu. Kısıtlı imkanlarla seçim kampanyası yürüten CHP adayı Karadağ için “Seçimlere 26 gün kala çalıştığı işyerinden izin alabilen bir aday zaten bu durumu hezimeti kabullenmiş, işi kafasında bitirmiş olmuyor mu?” diye yorumlar yapılıyor.

BELEDİYE MECLİSİ ÇOK ZAYIF KALDI

AK Parti adayı Özkan Çetinkaya’nın başkan seçildiği Karabük Belediyesi yeni dönemine sadece 2 meclis üyesi (Avukat Uygar Varlık ve Abdullah Mor) sokabilen CHP’de belediye meclis üyesi adayları da tartışma konusu oldu. İlk sıralarda yer alan adayların dışındaki isimlerinin çoğunluğunun emekli ve ilkokul mezunu olmasına anlam veremeyen partililer, “Liste eksik olur, zamanında telim edilmez, meclis adayları emeklilerden ve çoğu ilkokul mezunlarından oluşursa başarı da hayal olur tabi. Safranbolu’ya baksınlar 25 belediye meclis üyesi adayının neredeyse tamamı üniversite mezunu ve alanlarında ciddi kariyeri olan isimler. Karabük’te belediye meclisi ve il genel meclisi adaylarından 2 bin oy az alan bir aday kendi yetişip büyüdüğü 9 bin dolayında seçmeni olan mahallede bile 500 oyu zor alabiliyorsa durup düşünmek lazım Aslında her şey ortada. Seçim sürecinin başından bu yana yaşananlar iyice irdelendiğinde acı gerçekler bir bir ortaya çıkıyor” şeklinde değerlendirme yapıyorlar.