Bölgenin Sesi Gazetesi
 

‘O NURA YOLCULUK’ Adlı Bilgi Yarışması Düzenlendi

Yayın: 18.04.2015 12:36
Paylaş:
A+ A-

Karabük Üniversitesi’nde (KBÜ) Kutlu Doğum Haftası etkinlikleri kapsamında Mavera İlim Fikir ve Sanat Kulübü ve Karabük İl Müftülüğü işbirliği ile ‘O Nura Yolculuk’ adlı bilgi yarışması düzenlendi. Yarışmada dereceye girenlere ödül olarak Umre ziyareti kazandı.

KBÜ Prof. Dr. Bektaş Açıkgöz Konferans Salonu’nda düzenlenen bilgi yarışmasına Karabük İl Müftüsü Halil Bektaş, Üniversite Dekanları, Akademik ve İdari Personeli ve çok sayıda öğrenci katıldı.

İl Müftüsü Halil Bektaş yarışmanın açılışında yaptığı konuşmada, “1989 yılından bu yana Peygamber Efendimiz (A.S)’ın miladi takvime göre doğum günü olarak kabul edilen 20 Nisan gününün de içerisinde bulunduğu 14-20 Nisan tarihleri arası Kutlu Doğum Haftası olarak çeşitli etkinliklerle kutlanıyor. Ülkemizin bütün illerinde, ilçelerinde, üniversitelerimizde, liselerimizde yapılan çok geniş yelpazedeki programlarla Rahmet Peygamberi Efendimiz’in yüce ahlaka öğrenilmeye, anlaşılmaya ve hayata aktarılmasına vesileler, imkânlar araştırılıyor. Bu sene ana konumuz Peygamberimiz Hz. Muhammed efendimiz ile birlikte yaşama ahlakidir. Daha huzurlu bir dünya için, sevgi saygı ve merhamet için” dedi.

Konuşmaların ardından başlayan yarışmada yarışmacılar kura çekilişi ile belirlerken yüzde 50 joker ve çift cevap verme hakkı olmak üzere iki joker hakkına sahipti.

Karabük İl Müftüsü Halil Bektaş’ın ilk kurayı çekmesi ile başlayan yarışmada, birinci Ahmet Kaygusuz, ikinci Ferhat Karali, üçüncü Hikmetullah Celil Umreye gitmeye hak kazandılar.

Kazananlara ödüllerini Karabük İl Müftüsü Halil Bektaş ve İlahiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hür Mahmut Yücer, Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mustafa Yaşar takdim etti.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Otizmli radyo programcısı engelli bireylere yönelik farkındalık oluşturuyor

Yayın: 23.09.2023 04:48
Kaynak: AA
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – ŞULE ÖZKAN – Türkiye'nin birinci ve tek otizmli radyo programcısı Muhammed Emirhan Güngör, “İnsanlar bizi fark etsin ve fırsat versin. Fırsat verildikçe neler yapabildiğimizi görecekler. Engelliler ve otizmliler bir gün değil her gün hatırlanmalı.” dedi.

Güngör, AA muhabirine, otizmli birey olarak radyo programcılığı hayalini gerçekleştirmesini ve engelli bireylere yönelik farkındalık oluşturma gayretini anlattı.

Kocaeli'de dünyaya gelip büyüdüğünü belirten Güngör, küçüklüğünden bu yana basın bölümünü yakından takip ettiğini söyledi.

Güngör, “çok yaramaz ve hiperaktif” bir çocuk olduğunu aktararak, “Otizmli olduğumu, küçük yaşlarda evrakları karıştırırken sıhhat raporuma denk gelince öğrendim. Daha evvel ailem bana söylememişti. Herhalde söylemek istemiyorlardı. Çocukken çok yaramazdım lakin televizyon ve gazeteye ilgim vardı. Beş yaşından beri radyo dinliyorum. Çocukluğumdan lise dönemime kadar her hafta sonu koşa koşa gazete almaya giderdim.” diye konuştu.

– “Programda engelli bireylerin sıkıntılarına tahlil aramaya çalışıyorum”

Bazılarının otizmli olduğu için kendisini dışlayıp ötekileştirdiğini lisana getiren Güngör, “Sadece 2 Nisan Dünya Otizm Farkındalık Günü'nde ve 3 Aralık Dünya Engelliler Günü'nde değil, her gün anlaşılmalı ve ötekileştirilmemeliyiz. Bunu insanlara anlatmaya çalışıyorum.” sözünü kullandı.

Güngör, Kocaeli'deki bir radyoda yaklaşık 2 yıldır “Engelsiz Yaşam” isminde program sunduğundan bahsederek, şöyle devam etti:

“Bu programda engelli bireylerin sıkıntılarına tahlil aramaya çalışıyorum. Sıhhat dalından yahut sivil toplum kuruluşlarından uzman isimlerle engelli yaşama dair konuşuyoruz. Çok olumlu reaksiyonlar aldım. Beşerler programımı severek dinliyor. Hedeflerim ortasında ulusal radyo ve televizyon kurumlarında çalışmak var. Staj yaparak deneyim kazanmak istiyorum ve bir müzik programı yapmak istiyorum.”

– “Otizmli olduğum için geçiştirdiklerini düşündüm”

Özellikle lise devrinden sonra ayrımcılık ve ötekileştirme yaşadığının altını çizen Güngör, “Ayrımcılığa çok uğradım, hala daha uğramaya devam ediyorum. Otizm denilince insanların aklına 'Bize ziyan verebilir' niyeti geliyor. Bize farklı bakılıyor.” biçiminde konuştu.

Güngör, ailesinin radyocu olmasını gelir elde etmekte zorlanabileceği niyetiyle istemediğini anlatarak şunları kaydetti:

“Radyoculuktan evvel 2 sene öbür işlerde çalıştım. Bir lokantada garsonluk tecrübem oldu. Daha sonra pişmaniye fabrikasında çalıştım. İşten çok sıkılmıştım, 'artık hayatımın işini yapmalıyım' diye düşünüyordum. Radyocu olabilmek için pişmaniye fabrikasından kaçtım. İzmit'teki radyolara gittim lakin programcı almadıklarını söylediler lakin otizmli olduğum için geçiştirdiklerini düşündüm. Sonunda Türk halk müziği çalan bir radyo beni kabul etti. Orada radyo programlarının nasıl yapıldığını öğrendim. 25 Mayıs 2019'da Türkiye'nin birinci ve tek otizmli radyo programcısı oldum.”

– “Otizmli bireyler beni örnek alıyor”

Çevresinin geniş olduğunu lakin yeni bir beşerle tanıştığında kendisine karşı ön yargı hissettiğini belirten Güngör, “İnsanlar bizi fark etsin ve fırsat versin. Fırsat verildikçe neler yapabildiğimizi görecekler. Engelliler ve otizmliler bir gün değil her gün hatırlanmalı.” değerlendirmesinde bulundu.

Radyo ve televizyon alanında çalışmak isteyen otizmli bireylere örnek olan Güngör, kelamlarını şöyle tamamladı:

“Engellilerle ilgili farkındalık oluşturmak için programlar yapıyoruz. Özel ihtiyaçlı bireylerin aileleri bana yazıyor. 'Bizim oğlumuz da otizmli, sizi görünce gururlanıyoruz.' diyorlar. Benden teklifler almaya çalışıyorlar, onların sayesinde bu kadar faal bir biçimde çalışıyorum. Otizmli bireyler beni örnek alıyor. Bu hususta birinci ve tekim lakin inşallah her alanda çalışan otizmli bireylerin sayısı artar.”