Obezite ve şeker hastalarında “koroner bypass” güzelleşmeyi hızlandırıyor

Obezite ve şeker hastalarında “koroner bypass” güzelleşmeyi hızlandırıyor

Anadolu Ajansı
Yayın: 11.08.2023 21:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Medical Point Gaziantep Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Hikmet İyem, obezite hastalarında eski yolla uygulanan bypass ameliyatlarında yaranın güzelleşmesinin daha uzun bir müddette gerçekleştiğini belirterek, “Yeni geliştirilen tekniğin klâsik yola nazaran pek çok avantajı olması da hastaların ve hekimlerin tercih sebebi olmasını sağlamaktadır.” sözünü kullandı.

Hastaneden yapılan açıklamaya nazaran, kalp ve damar hastalıkları, dünyada ve Türkiye’de sıklıkla görülen kronik hastalıkların başında gelen bir sıhhat sorunu olarak biliniyor.

Stent ve balon üzere tekniklerle açılması mümkün olmayan tıkalı damarlar, bypass ismi verilen açık ameliyatlarla açılıyor. Geçmişten bu yana klasik açık metotlarda safen venin (bacakta bulunan toplardamar) alınması için ayak bileği ile kasık ortasında 50 yahut 60 santimetre kesi yapılarak meydana geliyordu. Bu prosedür ile hastanın acı ve sancı duyma imkanı daha da artıyordu.

Prof. Dr. Hikmet İyem tarafından gerçekleştirilen “koroner bypass” ameliyatları bacağa küçük bir kesi ile bacaktan damar çıkartılarak kalbe yerleştirilerek yapılıyor. “Endoskopik Damar Çıkarma Yöntemi’” olarak da bilinen bu teknik ile hasta konforu maksimize edilerek güzelleşmenin süratli olması sağlanıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Prof. Dr. İyem, “koroner endoskopik” damar çıkarma tekniğinde yalnızca 1 yahut 2 santimetrelik küçük bir kesiden kamera eşliğinde özel bir aletle girerek damar çıkarıldığını, bu halde hastalar bacaklarda iz olmaksızın ameliyattan çabucak sonra rahatlıkla yürüyebildiğini ve merdiven çıkabildiğini bildirdi.

İyem şunları kaydetti:

“Damar çıkarma süreci açık olarak gerçekleştirildiğinde, kişinin kol ve bacaklarında oluşan derin ve uzun ameliyat izleri hem fizikî hem de ruhsal açıdan hastayı olumsuz etkilemektedir. Medical Point Gaziantep Hastanesi’nde, endoskopik damar çıkarma usulü ile; bacaktan 2 santimetre kesiyle damar çıkartabilmektedir. Kol ve bacaklarda açılan küçük kesi ile enfeksiyon riski de minimize edilmektedir. Bu durum ise daha az ağrı ve daha az yara izi demektir. Bu prosedür ile hasta daha süratli güzelleşmekte, daha yeterli klinik sonuçlar sağlanmakta ve hasta memnuniyetinin de yüksek bir usul olarak dünyada epeyce sık kullanılmaktadır. Hasebiyle yeni geliştirilen bu formülün klasik yola nazaran pek çok avantajı olması da hastaların ve tabiplerin tercih sebebi olmasını sağlamaktadır.”

– Obezite ve şeker hastaları için değerli bir yenilik

İyem, obezite hastalarında eski usulle uygulanan bypass ameliyatlarında fazla kilo sebebiyle damarın çok geride olduğu için bacakta derin kesiler açıldığını ve bu sebeple yaranın güzelleşmesinin daha uzun bir müddette gerçekleştiğine vurguladı.

Geleneksel teknikle yapılan süreçlerde özellikle yaranın geç güzelleştiği diyabet hastalarında yapılan uzun kesilerin, hastaların tedavi sürecini daha da uzatarak şiddetli bir hale getirildiğini kaydeden İyem, çağdaş tekniklerden olan endoskopik damar çıkarma formülü sayesinde bu zorlukların artık yaşanmadığının altını çizdi.

Görüş Bildir

Gönderdiğiniz yorum moderasyon ekibi tarafından incelendikten sonra yayınlanacaktır.

Şişecam’ın eurobond ihraçlarına 5 milyar dolara yakın talep geldi

Anadolu Ajansı
Yayın: 17.05.2024 08:48
Paylaş:
A+ A-

İSTANBUL (AA) – Şişecam, Türkiye dışı kurumsal yatırımcıdan gelen yüksek talep sonrası tahvil ihracını 1,5 milyar dolara çıkarırken, şirketin eurobonduna uluslararası kuruluşlardan 5 milyar dolara yakın talep geldi.

Şirketten yapılan açıklamaya göre, nisanda gerçekleştirdiği 1,1 milyar dolarlık eurobond ihracına gelen toplamda 3,5 milyar doların üzerindeki taleple Cumhuriyet tarihinin en büyük şirket tahvil ihracına imza atan Şişecam, rekorunu yeniledi.

Türkiye dışı kurumsal yatırımcıdan gelen yüksek talep sonrası tahvil ihracını 1,5 milyar dolara çıkaran Şişecam'ın eurobonduna uluslararası kuruluşlardan 5 milyar dolara yakın talep geldi.

Mayıs ayı başında ihraç edilen ve piyasada işlem gören mevcut eurobond getirilerinin altında bir oranla borçlanılmasına rağmen gösterilen ilgi, global finansal piyasaların Şişecam'a duyduğu güveni bir kez daha teyit etti.

Tahvil ihracını İngiltere'deki iştiraki “Sisecam UK PLC” üzerinden gerçekleştiren Şişecam, toplamda 5 yıl vadeli 675 milyon dolarlık, 8 yıl vadeli 825 milyon dolarlık tahvil ihracı gerçekleştirdi.

Dört kıtaya yayılan üretim faaliyetleri ve 150 ülkeyi aşan satışlarıyla küresel büyümesini sürdüren Şişecam'ın, Citigroup Global Markets Limited, HSBC Bank plc, J.P. Morgan Securities plc ve Merrill Lynch International'ı yetkilendirdiği iki ihraçta kupon faizleri aynı seviyede olup, tahvil getirilerinin ağırlıklı ortalamaları sırasıyla yüzde 8,056 ve yüzde 8,455 uygulandı.

Yoğun talep gören tahvillerin yüzde 37'si İngiltere, yüzde 36'sı ABD, yüzde 15'i Avrupa, yüzde 12'si ise Hong Kong başta olmak üzere Asya ve Orta Doğu menşeli fon ve finans kuruluşları tarafından satın alındı.